vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
'Europese defensie-aandelen nog steeds goedkoop'
Beeld: ABM Financial News

'Europese defensie-aandelen nog steeds goedkoop'

(ABM FN-Dow Jones) De koersen van Europese defensie-aandelen zijn dit jaar tot nu toe gemiddeld met 20 procent gestegen en staan nu rond het langjarig gemiddelde, maar zijn nog 30 procent onder de top van 2018, toen het vooruitzicht van hogere defensie-uitgaven de koersen opstuwde. Dit stelden analisten van Berenberg maandag. 

Zij denken dat de sector nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd is, gezien de betere vooruitzichten voor stijgende defensiebudgetten.

Duitsland heeft al een speciaal fonds van 100 miljard euro in het leven geroepen om het leger te moderniseren en het land zal zich ook gaan houdend aan de norm van 2 procent van het bruto binnenlands product die de NAVO stelt voor defensie-uitgaven. Sinds de invoering in 2006 heeft Duitsland zich nooit aan die norm gehouden.

Deze ommezwaai is veel groter dan Berenberg had verwacht en betekent dat Duitsland de komende jaren tenminste 50 procent meer aan het leger zal uitgeven, in reactie op de agressie van de Russische leider Vladimir Poetin.

Rheinmetall is de grootste begunstigde op de korte en middellange termijn, denkt Berenberg. Airbus, BAE Systems, MTU Aero Engines en Dassault Aviation zouden ook moeten profiteren.

Berenberg houdt rekening met Duitse orders voor nieuwe gevechtsvliegtuigen die atoombommen kunnen meedragen, ter vervanging van de ouder wordende Tornado-jagers. De F-35 van Lockheed Martin is volgens bondskanselier Scholz een kandidaat.

Dassault en Airbus gaan samen een nieuw gevechtsvliegtuig bouwen, met Safran en MTU Aero Engines als makers van de motoren en Thales, dat de sensoren levert.

Berenberg ziet de kans op een aanvullende order voor de Eurofighter Tyfoon van Duitsland, ter vervanging van de Tornado's ook stijgen. Airbus, BAE Systems en Leonardo hebben in dit programma belangen van 46, 33 en 21 procent. Rolls-Royce en MTU Aero Engines leveren de motoren.

De stap van Duitsland kan heel goed worden opgevolgd door andere lidstaten in de nabije toekomst, benadrukken de analisten. Dat zou voor Spanje 12,2 miljard dollar per jaar extra defensie-uitgaven betekenen, voor Italië 10,7 miljard dollar, voor Canada 10,3 miljard en voor Turkije en Nederland beide 4,6 miljard dollar.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Laatste nieuws

  1. 09:56 Franse industrie krimpt minder hard dan eerder gemeten
  2. 09:55 Italiaanse industrie krimpt
  3. 09:53 Beursblik: Degroof Petercam verlaagt koersdoel ForFarmers
  4. 09:28 Beursblik: geen zwakke plekken bij ING
  5. 09:20 Spaanse industrie groeit harder
  6. 09:19 UMG sluit toch nieuwe licentiedeal met TikTok
  7. 09:09 AEX lager van start gegaan, BAM -16%, maar ING wint 6%
  8. 08:57 Beursblik: cijfers DSM-Firmenich conform verwachting
  9. 08:52 Accsys positiever gestemd
  10. 08:38 Cabka draagt CEO voor