vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Bayer treft geen regelingen rond Roundup, mogelijk nieuw proces

Bayer treft geen regelingen rond Roundup, mogelijk nieuw proces

SAN FRANCISCO (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse chemiereus Bayer is er niet in geslaagd om in de Verenigde Staten een regeling te treffen in het proces rond onkruidverdelger Roundup dat kankerverwekkend zou zijn. De deadline om regelingen te treffen, die een rechter in de VS eerder stelde, is verlopen. Daarmee dreigen opnieuw kostbare rechtszaken voor schadevergoedingen door mensen die zeggen ziek te zijn geworden door Roundup.

In ongeveer de helft van de bijna 3800 claims tegen Bayer is het bedrijf er niet in geslaagd om tot een dichtgetimmerd akkoord te komen. Bekend was dat de rechters het proces in volle vaart zouden hervatten als Bayer er niet in zou slagen om de schikking geregeld te krijgen. Daarvoor kreeg Bayer maanden de tijd. Op 9 november moet Bayer opnieuw voor de rechter verschijnen.

Voor Bayer is het missen van de deadline een hard gelag. Bayer verloor eerder een drietal processen in de kwestie. Daarbij moest het bedrijf gemiddeld 50 miljoen dollar per eiser aftikken. Dat heeft de beurswaarde van het bedrijf geen goed gedaan. Het chemiebedrijf nam de slepende kwestie rond Roundup over toen het de Amerikaanse branchegenoot Monsanto kocht.

Resterende aanklagers

Volgens de aanklacht blijven de partijen actief betrokken bij lopende schikkingsgesprekken. Monsanto neemt daarbij contact op met alle advocaten die de nog resterende aanklagers vertegenwoordigen. Bayer wilde niet op de kwestie reageren. Het overgrote deel van de Roundup-rechtszaken valt overigens niet onder de deadline van maandag.

Het bedrijf zei eerder dat het akkoorden had gesloten om ongeveer 44.000 Amerikaanse rechtszaken af te sluiten. Dat komt neer op ongeveer 35 procent van de meer dan 125.000 ingediende en niet-ingediende zaken waarin wordt beweerd dat Roundup kanker veroorzaakt heeft.

Juridische kosten

Bayer legt door de tegenvaller extra geld opzij voor juridische kosten. Het concern verwacht nu zo'n 2 miljard dollar kwijt te zijn aan toekomstige rechtszaken wegen Roundup. Eerder ging het nog om bijna 1,3 miljard dollar.

Die kostenpost vergrootte de pijn die Bayer in het derde kwartaal leed door de coronapandemie. De wereldwijde virusuitbraak raakt voornamelijk de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen hard, waardoor het bedrijf ruim 9 miljard euro afschreef op de divisie die hiervoor verantwoordelijk is. Dat leidde tot een kwartaalverlies van 2,7 miljard euro.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!