vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Achtergronden

  1. Hardnekkige inflatie VS, maar gaat rente in de eurozone al in april omlaag?

    De inflatie in de VS blijkt hardnekkiger dan voorzien. Slecht nieuws voor aandelenbulls die rekenden op een renteverlaging in juni. De eurozone daarentegen is een compleet ander verhaal.

    Het jongste inflatiecijfer uit de VS viel licht hoger uit dan verwacht. De zogeheten kerninflatie - dat is de inflatie exclusief volatiele items als voedsel en energie - steeg maand op maand (MoM) met 0,4%. De markt was hier op zoek naar een stijging MoM van 0,3%. Jaar op jaar bedroeg de toename 3,8% en dat is te hoog.

    Opnieuw een tegenvaller op inflatievlak dus, en dat zet de verwachting van een eerste renteverlaging door de Fed in juni onder druk.

  2. Een stiekeme koersrally?

    Alle aandacht van beleggers is gericht op chip- en artificial intelligence-aandelen. Dat is logisch, maar ook elders valt rendement te behalen.

    Bitcoin zet vrijwel dagelijks nieuwe highs op de borden. Ook goud noteert inmiddels echter op een all-time high. En dat is ergens opmerkelijk in een fase waarin de rentes op een relatief hoog niveau liggen.

  3. Bedrieglijke rust op de oliemarkt

    De olieprijs stabiliseert rond de $80 per vat, een prijsniveau waar het belangrijkste Opec+-lid, Saoedi-Arabië, wel mee kan leven.

    Onlangs besloot Opec+ de vrijwillige productiebeperkingen te handhaven tot in ieder geval juli van dit jaar, teneinde de olieprijs minimaal rond het niveau van $80 te houden. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.

  4. Chinese autoriteiten gaan niet all-in

    De jaarlijkse bijeenkomst van de Chinese Communistische Partij stond vrijwel geheel in het teken van de matige economie.

    De jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese volkscongres is vandaag weer van start gegaan. Bedrukte gezichten bij de kopstukken van de CCP, de Chinese Communistische Partij, want het gaat niet al te goed met 's werelds op een na grootste economie.

  5. Mis deze red flag niet bij de beleggingskeuze

    De markt is aan verandering onderhevig. Grote, professionele beleggers bepalen deels de regels van het spel, en dat is er recent nog wat complexer op geworden.

    Bedrijven doen er - binnen de wet - alles aan om hun belastingafdracht zo beperkt mogelijk te houden. Logisch: hoe meer er naar de fiscus gaat, hoe minder er overblijft voor aandeelhouders. En toch worden juist daar tegenwoordig vraagtekens bij gezet door professionele beleggers.

  6. Europese bankensector zal voorzieningen slechte leningen zien oplopen

    Niet alleen in de VS staat er flink wat spanning op de commerciële vastgoedmarkt: ook in Europa zullen banken moeten afschrijven op uitstaande leningen.

    Het is niet alleen de CRE-markt in de VS die met problemen kampt: ook in Europa worstelt de sector met relatief hoge rentes, herfinancieringsissues en leegstand, al is de situatie niet zo slecht als op de Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt.

  7. Lage Europese gasprijs suggereert einde energiecrisis

    De gasprijs begeeft zich inmiddels alweer op het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne. Is de energiecrisis definitief voorbij?

    De prijs van de benchmark TTF - Title Transfer Facility - noteerde afgelopen vrijdag €22,53 per megawattuur (MWh), het laagste niveau sinds mei 2021. Dat roept de vraag op of de Europese energiecrisis definitief ten grave kan worden gedragen.

  8. De Fed speelt met vuur, vindt situatie vooralsnog 'beheersbaar'

    De jongste kwartaalrapportages van grootbanken in de VS maken duidelijk dat de Fed niet te lang meer moet wachten met het verlagen van de rente.

    Hoewel de Amerikaanse economie het nog best aardig lijkt te doen, verslechteren de marktomstandigheden bij commercieel vastgoed in rap tempo. Zo rap zelfs dat de genomen voorzieningen slechte leningen van de meeste banken tekortschieten.

  9. Recordkoers? Gewoon kopen

    Een aandeel kopen dat al drie keer over de kop is gegaan: dat lijkt erg onverstandig, maar kan soms nog wel degelijk lonen.

    Het zal beleggers ongetwijfeld niet zijn ontgaan: de verzengende koersrally bij aan artificial intelligence gerelateerde aandelen. Absolute koploper is daarbij uiteraard Nvidia, dat vorig jaar in waarde verdrievoudigde en in 2024 met nog eens 50% steeg.

  10. Loopt de Fed nu wéér achter de markt aan?

    Beleggers zijn in afwachting van de eerste rentestap van de Fed en de kritiek op het nog steeds restrictieve beleid van de Amerikaanse centrale bank neemt toe.

  11. Fed ziet bankenprobleem in de VS als beheersbaar

    NYC Bancorp schokte beleggers vorige week met erg zwakke cijfers. Moeten beleggers met Europese bankaandelen zich schrap zetten?

    Het is wederom bal in de Amerikaanse bankensector. Fed-topman Powell rekent erop dat enkele regionale banken zullen omvallen, fuseren of worden overgenomen.

  12. Complexe derivaten jagen Chinese retailbeleggers in de gordijnen

    Het is en blijft uiterst onrustig op de Chinese aandelenmarkt en Chinese particuliere beleggers uiten nu zelfs hun frustratie via een social media-account van de Amerikaanse ambassade in Beijing.

    Waar de meeste Europese en Amerikaanse beurzen zich in relatief kalm en positief vaarwater bevinden, is het in China een compleet ander verhaal. De handel is uiterst volatiel, terwijl de richting vooral neerwaarts is. Derivaten spelen een belangrijke rol bij de sell off.

  13. Boekhoudkundige onregelmatigheden bij ADM

    Een van 'werelds grootste grondstofhandelaren, ADM, schokte zondagavond beleggers met de mededeling dat de boekhouding mogelijk niet geheel correct is.

    Een bericht waar beleggers nooit op zitten te wachten: boekhoudkundige onregelmatigheden bij een beursgenoteerd bedrijf. Afgelopen zondag kwam nieuws met die strekking naar buiten bij ADM - Archer Daniels Midland - dat besloot een onderzoek in te stellen naar de boekhouding en werkwijze van de voedingsdivisie.

  14. Heeft de bodembel bij Chinese aandelen geluid?

    De Chinese aandelenmarkt maakte afgelopen donderdag een verrassende draai: na opnieuw stevige verliezen trad er in het laatste uur een kentering op. Bodem bereikt?

  15. Opnieuw spanningen op de Europese gasmarkt

    De VS is uitgegroeid tot 's werelds grootste LNG-exporteur, maar klimaatactivisten roeren zich. Onwelkom nieuws voor Europa, dat voor de energievoorziening tegenwoordig sterk afhankelijk is van LNG.