- Door Royce Tostrams op
Goud blijft glanzen, mijnaandelen graven zich uit
Goud staat op het hoogste punt ooit. Nu alle barrières zijn gebroken, heeft het edelmetaal technisch bezien wind in de rug.
Ook goudmijnaandelen winnen terrein. Overigens valt technisch bezien op, dat nog niet één van de mijnaandelen technisch al is uitgebroken. Wel staat nu bij bijna alle mijnfondsen de weerstand onder druk:
- Gouddelver Hecla Mining is dit jaar dik 40% opgelopen en daagt nu de belangrijke horde rond $7 uit, waar de top van begin 2023 ligt.
- Newmont Goldcorp doet YTD een plus van bijna 28%. Newmont lonkt naar een cruciale weerstand rond $55,41 (top van 27 januari 2023).
- Dit jaar is Barrick Gold 13% opgelopen. De gouddelver staat op het punt de technisch significante barrière rond $20,75 (gevormd op 5 mei 2023) te breken.
- Mijnbouwer Freeport-McMoran blijft achter met YTD een winstje van 1%. Freeport-McMoran kent een kortetermijnweerstand rond $46,37 (top van 31 juli).
Rode vlag
De hoge prijs van het edelmetaal is niet enkel goed nieuws. Het kan ook een rode vlag zijn. De opleving van de goudprijs zou immers ook gezien kunnen worden als signaal dat beleggers hun vertrouwen in het financiële systeem dreigen te verliezen. Mijn collega Martin Crum wijst in dit verband op de extreem hoge staatsschuld van de VS.
Maar nu de markt steeds meer rekening houdt met een versoepelend beleid van centrale banken staan de sterren gunstig voor goud. Beleggers hebben overigens al rijkelijk geanticipeerd op lagere rentes. YTD doet de goudprijs een plus van ruim 25%. Sinds begin oktober, is de goudprijs ruim 42% opgelopen.
Op de lange termijn ligt goud er technisch uitstekend bij. Zeker nadat de omgekeerde hoofd-en-schouderformatie begin van dit jaar is voltooid. Zie de uitleg van hoofd-en-schouderformatie onderaan, waarin ook de koersdoelberekening wordt uitgelegd.
Deze keer bekijk ik de goudprijs. De analyses over de mijnaandelen Barrick Gold, Newmont, Hecla Mining en Freeport-McMoran kunt u vinden op de Tostrams site (voor aboneees). Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.
Goud vanaf 2009
Goud heeft de sterke opwaartse trend meerdere malen bevestigd.
Technisch zijn op de meerjarengrafiek vanaf 2009 de volgende signalen van belang:
- Eerst is de toppenlijn W op $2.075 gebroken
- Deze voormalige horde valt samen met de neklijn van een inverse hoofd & schouder-formatie
- De omgekeerde hoofd-en-schouderformatie is begin van dit jaar voltooid
- Vervolgens is rond $2.277,54 een hogere bodem neergezet, gemarkeerd met P
- Omdat deze ruim boven de oude toppenlijn W is achtergelaten, is een katapult bodem neergezet
- Technisch is hiermee een sterk technisch signaal gevalideerd
- De recente doorbraak boven de barrière rond $2.483,77 (top van 19 juli) heeft het koopsignaal gecompleteerd
- De stijgende 200-dagenlijn van de goudprijs wijst op een positieve technische conditie.
Technisch biedt het sterke technische profiel langetermijnkoersdoelen op $2.750 en $3.000.
De goudprijs had ook al in 2019 een hoofd & schouderformatie succesvol afgerond, nadat de neklijn N werd gebroken. Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb dat besproken in juli 2019.
Goud vanaf maart 2024
Goud hervat de opwaartse trend.
Goud weet een consolidrende fase achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat.
Goud kan nu verder omhoog. Eerstvolgende berekend koersdoel wacht nu rond 2.750. De hogere bodem suggereren koopkrachtige vraag. Die liggen op resp. 2353,16 (bodem van 25 juli) en $2.471,88 (bodem van 4 september).
Goud vanaf 2020
In de recente correctie vormde de goudprijs rond $2.277,54 (op 3 mei) een hogere bodem binnen de stijgende trend. Aangezien de koers hiermee boven de voorgaande toppenlijn op $2.075 wist te blijven, is het positieve technische beeld bevestigd.
De laatste fase van de opwaartse trend is gestart vanaf de bodem van eind 2022 op $1.614. In 2024 lijkt de uptrend zich zelfs te versnellen, gezien het parabolische karakter ervan. Berekend koersdoel ligt rond $3.000.
De 200-dagenlijn van de goudprijs laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.
Uitleg hoofd & schouderformatie
De hoofd & schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. Dit kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd & schouderformatie een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.
Kenmerk van deze formatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. De hoofd & schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen. Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:
- Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
- Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd & schouderformatie, bodem b is het hoofd.
- De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.
Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.
De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een eerste koersdoel te berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.
Het koersdoel kan op twee manieren berekend worden:
- Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
- Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
Weten welke aandelen koopwaardig zijn?
Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.
Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.
Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.
|
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Analyse door: Royce Tostrams
Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...
Meer over Royce Tostrams