In de forse daling van de afgelopen week is er schade opgetreden aan de technische conditie van de AEX. Ten eerste is de uptrend verlaten, alsmede de 200-dagenlijn doorbroken. Bovendien had de AEX boven de top van eind 2021 van circa 829 punten moeten blijven.
De technische conditie van de Nederlandse beurs oogt hierdoor kwetsbaar, zeker op de korte termijn. Ook onder de oppervlakte van de markt zitten er wat schroefjes los, waardoor het herstel wat rammelend is.
Het zal nog wel een tijdje onrustig zijn op de aandelenmarkten, met volatiele koersen. Overigens denk ik dat de Nederlandse beurs niet veel ruimte meer heeft om verder te dalen. Ik schat in dat de AEX een sterk vangnet tussen 750 en 780 heeft.
Duurzame opwaartse tendens
Op de meerjarengrafiek van de AEX vanaf 2010, is nog wel sprake is van een duurzame opwaartse tendens. Maar ik wil benadrukken dat het herstel niet in één rechte lijn omhoog zal plaatsvinden.
De AEX heeft nog wat verkoopdruk te overwinnen. Dat beoordeel ik op basis van een van de belangrijkste lessen van mijn eerste TA-boekje. En die luidt: indien een substantiële steun doorbroken is, zal de koers onder druk komen te staan. Daarna zal in een eventueel herstel die voormalige steun als nieuwe weerstand fungeren. Ik heb het over de omgekeerde (bearish) pullback, die in dalende trends voorkomt. Onderaan deze column wordt de bearish pullback uitgelegd.
Indien we deze bearish pullback nu op de AEX toepassen, dan ligt de eerste barrière op 853,65 punten. En die is al bereikt. Op dit punt is de markt donderdag op de bodem van 21 november 2024 stukgelopen. Het hoogste punt dat de AEX die dag heeft bereikt lag op 856,53.
Buy the dips
De conclusie is tweeledig: op de korte termijn is de kou nog niet uit de lucht. Maar er is wel sprake van bodemvorming. Technisch is de AEX op zoek naar steun en instapniveaus. Op de lange termijn is de technische conditie echter volledig overeind gebleven. De uptrend van de afgelopen vijftien jaar is consistent en ongebroken. Dit impliceert dat een buy the dip-strategie interessant is.
Ik beoordeel de AEX vanuit de korte en lange termijn en de meerjarengrafiek. Helemaal onderaan dit artikel leg ik de werking van de de omgekeerde (bearish) pullback uit.
Meerjarengrafiek: AEX-index tendeert opwaarts
Op de meerjarengrafiek van de AEX-index is een aantal belangrijke observaties te maken. De tendens sinds 2010 is opwaarts gericht. Alle grote correcties worden op steeds hogere niveaus opgevangen. Alleen bodem X valt hierbuiten.
Er zijn een paar interessante technische signalen zichtbaar:
- De bodem rond 378 punten in februari 2016, ligt boven de toppen rond 374 punten van 2011 (A). Dit is dus een succesvolle pullback.
- De bodem van 611 punten van oktober 2022, ligt boven de top van 614 punten van begin 2020 (B). Ook dit is een succesvolle pullback.
- De bodem rond C van april 2025 ligt onder de top van 829,66 punten van eind 2021. Dit is dus geen succesvolle pullback.
- Overigens is de AEX rond C (795,20) alsnog opgevangen door een paar oude toppen van eind 2023. Wel een pullbackje, maar niet uit het boekje.
- Vlak daaronder ligt de onderkant van de 15-jarige opwaartse trend.
- Ik schat in dat de AEX een sterk vangnet tussen 760 en 780 heeft.
Op basis van deze grafiek heeft de AEX een sterk vangnet tussen 750 en 780.

Korte termijn: Herstel AEX-index strandt op oude bodem
De AEX-index is in de eerste opleving tegengehouden door de bodem van november rond 853,65 punten (gevormd op 21 november 2024).
Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, is een beperkte terugval aannemelijk.
Feitelijk is hier sprake van een omgekeerde (bearish) pullback, die aangeeft dat er nog aanbod boven de markt hangt. Onderaan deze column wordt de bearish pullback uitgelegd.
Er ligt steun op 784,66 punten (de bodem van 7 april). Breekt deze steun, dan heeft de AEX een sterk vangnet tussen 760 en 780.

Lange termijn: AEX-index zoekt naar steun
De recente daling bracht de AEX terug naar het niveau van de voorgaande toppen. Echter, rond 795,20 punten (de top van 24 juli 2023) wordt de markt opgevangen door een paar oude toppen van eind 2023.
Vanuit een langetermijn-perspectief blijft het beeld redelijk, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven.
Het zal nog wel even duren voordat de top rond 949,14 punten (gevormd op 19 juli 2024) wordt gezien.
Technisch heeft de AEX een sterk vangnet tussen 760 en 780.

Uitleg bearish pullback
Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun A-B en weerstand a-b. Een verkoopsignaal treedt op wanneer de steun A-B wordt gebroken. Daarna volgt een correctie. In het voorbeeld daalt de koers naar punt H. Nadat koopjesjagers instappen volgt een rally, waardoor de koers oploopt richting de oude steun A-B.
Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de opleving stukloopt op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). In het voorbeeld hieronder vormt zich inderdaad een lagere top rond C. Na de nieuwe top C valt de koers hard terug. Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een lagere top gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze lagere top bij C de start voor de volgende correctie.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)
Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.
U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!
Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.
Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.
|
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de
Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Analyse door: Royce Tostrams
Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...
Meer over Royce Tostrams