vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: olieprijzen
Beeld: iStock

Olieprijs nog niet uitgebroken

De olieprijzen reageerden afgelopen dagen nauwelijks op de opgelaaide onrust in het Midden-Oosten. Volgens analisten vraagt de markt zich af of Israël van plan is om wraak te nemen op de Iraanse aanval. Dat zou voor nieuwe onrust kunnen zorgen. Een escalatie is echter uitgebleven, ook blijken de olievoorraden in de VS te zijn gestegen.  

Het hoogste punt van Brent olie sinds oktober is al op 5 april gevormd rond $91,83, sindsdien zakken de koersen flink terug. Er is dus nog geen paniek op de oliemarkten. 

Indien we iets langer terugkijken dan valt op dat de olieprijs al flink is gestegen. Brentolie  is sinds het low rond $72,26 van medio december flink opgelopen.  Year-to-date staat Brent een kleine 13% in de plus.  Light sweet olie (WTI) is bijna een kwart in waarde toegenomen, na een low op 15 december rond $67,75. WTI staat year-to-dat ruim 14% hoger. 

Waakvlammetje

Overigens beweegt de olieprijs sinds maart 2023 vooral zijwaarts, zoals onderstaande grafieken goed laten zien. Bij Brent ligt er weerstand tussen $95,84 en $99,45, bij WTI in de zone $94,57 en $97,64. Pas als deze barrières gebroken worden kan de olieprijs verder omhoog. Ik heb die zijwaartse trend recent hier besproken:  https://www.iex.nl/Artikel/793236/Kan-de-olieprijs-van-het-waakvlammetje-af.aspx

De serie hogere bodems van de afgelopen maanden wijst er wel op dat we binnenkort misschien meer moeten betalen aan de pomp. Ik beoordeel de langetermijngrafieken van Brent-olie en WTI.

Brent-olie op weg naar weerstand

De prijs van Brent-olie beweegt al ruim een jaar in zijwaartse richting, boven steun $70,05 (bodem van 24 maart 2023). Er ligt weerstand tussen $95,84 (top september 2023) en $99,45 (top eind 2022). De vraag naar ruwe olie lijkt weer aan te trekken, nu in de afgelopen maanden meerdere hogere koersbodem worden gevormd. Indien de olieprijs de weerstandszone weet te breken, verbetert het technische plaatje verder.

De volgende barrière ligt rond de toppen van 2022 tussen $125 en $133. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult langzaam opwaarts. Dat wijst op een verbetering in de technische conditie.

Brent olieprijs

WTI-olie daagt weerstand uit

WTI flirt met de weerstandszone tussen $94,57 (gevormd op 29 september 2023) en $97,64 (top medio 2022). Onder de oppervlakte laat de olieprijs een verbetering zien. De recent gevormde hogere bodems signaleren aantrekkende vraag. Pas als de olieprijs boven de weerstand weet te breken, komt er ruimte voor verdere stijgingen.

De volgende koersdoelen liggen in de zone $123,62 en $128,88, de toppen uit 2022. Afgezien van de recente turbulentie beweegt WTI zijwaarts boven de bodem van 24 maart 2023 rond $64,41. Bij WTI draait de 200-dagenlijn voorzichtig omhoog. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

WTI olieprijs

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams