vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn
Beeld: iStock

AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn

Het begint er steeds meer op te lijken dat de aandelenbeurzen hun bodem aanstampen. Zoals verwacht worden de meeste aandelenbarometers thans opgevangen door hun 200-dagenlijnen.

Een vuistregel is dat langetermijn bodemvorming ontstaat bij de volgende voorwaarden:

 • De beursindex valt terug naar de 200-dagenlijnen
 • De koersdaling wordt opgevangen op of rond de 200-dagenlijnen
 • Die 200-dagenlijnen laat nog een stijgend verloop zien

De 200-dagenlijnen ontwikkelen zich positief

De 200-dagenlijn betreft een indicatieve waarneming. Deze lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend.

Helemaal onderaan mijn column kunt u een uitleg vinden van alle ins en outs van de 200-dagenlijnen, ook wel 200-daags voortschrijdende gemiddelde genoemd.

Mooie kans

Op dit moment lijkten de recente dips mooie koopmomenten te bieden. Dit gegeven gaat er vanuit dat aandelenbeurzen zich de komende tijd positief zullen ontwikkelen. De kans hierop acht ik thans groter dan 75%.

Afgezien van de kortetermijn-correcties ontwikkelen Europese beurzen zich nog steeds positief.

Nu kopen, want bodemvorming

Door deze positieve langetermijn-technische signalen is bodemvorming waarschijnlijk. De kans is zeer groot dat de beurzen de komende weken weer zullen opveren. Waarschijnlijk worden de bodems op of rond de 200-dagenlijnen gevormd.

Defensieve lange termijn aandelenbeleggers zouden gebruik kunnen maken van de recente koersdalingen.  

Deze keer bekijk ik opnieuw de langetermijnplaatjes van enkele Europese beurzen, nu vooral vanuit het perspectief van de 200-dagenlijnen. 

AEX veert op vanaf 200-dagenlijn 

De AEX werd opgevangen door de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn). Zolang deze lijn opwaarts wijst, blijft het langetermijn technische plaatje positief.

AEX koers


Eurostoxx 50-index vormt hogere bodem

De Euro Stoxx 50-index vormt een bodem ruim boven de 200-dagenlijn. Deze laat bovendien een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie. 

Op de langere termijn vormt de Euro Stoxx 50-index nog steeds hogere bodems. De uptrend blijft geldig.

Euro stoxx 50 koers

DAX-index dipt binnen de uptrend

De Duitse beurs heeft in de recente daling de stijgende 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) opgezocht. De DAX-index oogt positief vanwege de structuur met steeds hogere bodems. Elke dip wordt op een hoger niveau opgevangen.

Wij gaan ervan uit dat de DAX ook deze keer boven de boven de  stijgende 200-dagenlijn weet te blijven. Dat bevestigt de positieve langetermijn technische conditie.

DAX index koers

CAC40-index vormt hogere bodem boven de stijgende 200-dagenlijn

De Franse beurs is flink teruggevallen, maar is boven de stijgende 200-dagenlijn opgevangen. In combinatie met de hogere bodems, geeft dit een positieve technische conditie weer.

CAC 40 koers

Spaanse beurs blijft sterk

De IBEX-index is eerst boven de oude weerstand gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

De stijgende 200-dagenlijn van de Spaanse beurs lijkt de recente koersdaling op te vangen. Dit bevestigt een positieve technische conditie.

 

Italiaanse beurs vormt hogere bodem

De FTSE MIB index wist eerst voormalige weerstand rond 2.500 opwaarts te breken. Thans vormt de FTSE MIB index een mogelijk hogere bodem boven die voorgaande horde.

De stijgende 200-dagenlijn lijkt de Italiaanse beursindex op te vangen. Dit zou de positieve technische conditie van de beursindex valideren.

 

Bel20-index laat kopje hangen

De Belgische beurs is technisch nog niet uit de kou. De Bel20-index heeft de uitbraak boven koerstop rond 3.900 punten geneutraliseerd.

Ook het feit dat de  Bel20 onder de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) is gezakt geeft matige technische omstandigheden weer. Bovendien tendeert de 200-dagenlij zijwaarts. Zoals eerder aangegeven geeft dit een twijfelachtige technische conditie weer.

 

bel20 koers

TA-educatie: de 200-dagenlijn

Indicatoren zijn een aanvullend hulpmiddel om de tendens van de markt te bepalen. Onze favorieten zijn de 200-dagenlijn en de relatieve sterkte. Wij nemen de 200-dagenlijn onder de loep.

De 200-dagenlijn wordt berekend en gevormd door iedere dag de gemiddelde waarde van de afgelopen 200-dagen te berekenen. De volgende dag valt de oudste dag af, maar wordt de nieuwste stand aan de berekening van de 200-dagenlijn toegevoegd.

Daarom wordt vaak gesproken van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hoewel deze lijn niet gebruikt kan worden om precieze draaipunten in de markt te vinden, is die wel erg bruikbaar in de beoordeling van de langetermijnrichting van een trend.

Als de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt en het 200-daags gemiddelde is opwaarts gericht, dan spreken we van een positieve ontwikkeling. Het omgekeerde geldt uiteraard voor een dalende trend. Met de 200-dagenlijn kunnen we dus vooral de tendens en richting van de markt vinden.

Cirkelt de koers om een vlakke 200-dagenlijn heen, dan is er sprake van een neutrale trend. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer een aandeel in een stijgende trend beweegt, de 200-dagenlijn tijdens correcties voor steun kan zorgen.

Nogmaals, u kunt niet handelen op de kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogenoemde crossings.

De lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend.

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiƫle markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Gerelateerde Instrumenten

Instrument Koers Verschil absoluut Verschil relatief
AEX 761,61 07 jun -0,61 -0,08%
BEL 20 3.650,23 07 jun -6,67 -0,18%
CAC 40 7.202,79 07 jun -6,21 -0,09%
DAX 15.960,56 07 jun -31,88 -0,20%
Euro Stoxx 50 4.291,91 07 jun -3,31 -0,08%

Laatste nieuws

 1. 07 jun Beursupdate: AEX op Wall Street
 2. 07 jun Wall Street lager gesloten
 3. 07 jun Consumentenkrediet VS iets harder gestegen
 4. 07 jun Olieprijs hoger gesloten
 5. 07 jun Wall Street koerst af op lager slot
 6. 07 jun Europese beurzen lager gesloten
 7. 07 jun Bank of Canada verhoogt rente
 8. 07 jun Slotcall: kom op nou AEX, Besi toch, tech en recessie en toch kwartje?
 9. 07 jun AEX sluit licht lager en Besi onderuit
 10. 07 jun STMicroelectronics investeert in Chinese fabriek