AEX zet koers richting record
Beeld: ABM Financial News

AEX zet koers richting record

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger geëindigd en komt dichterbij zijn 'all time high' van ruim 934 punten, een stand die vorige week woensdag op de borden kwam. De AEX sloot dinsdag 0,6 procent hoger op 928,19 punten.

Volgens experts van Lynx laat de Nederlandse beurs "nog altijd een patroon zien van hogere toppen en bodems."

Mocht de AEX boven de 935,6 punten stijgen, dan is er ruimte voor een stijging richting de 960 punten, aldus Lynx.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de Duitse ZEW-index, die een verdere verbetering liet zien, hoewel de index in juni minder steeg dan verwacht.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in mei met 0,1 procent op maandbasis. Gerekend werd op een stijging met 0,2 procent. Een eerder gemelde stabilisering in april werd bijgesteld naar een daling met 0,2 procent voor die maand.

Dit is volgens ING "meer bewijs" voor een afkoeling van de consumentenbestedingen.

"Nu de inflatiedruk lijkt af te nemen en de werkloosheid toeneemt, zal een renteverlaging door de Fed in september op tafel komen", aldus ING.

De industriële productie in de VS steeg met 0,9 procent in mei, waar op een stijging met 0,4 procent werd gerekend.

Na een vermoedelijk rustige woensdag, waarop Wall Street gesloten blijft vanwege de herdenking van de afschaffing van de slavernij in de VS, bekend als Juneteenth, komt de Bank of England donderdag met zijn rentebesluit, waarbij geen wijzigingen worden verwacht.

Vanochtend handhaafde de Reserve Bank of Australia de rente, "maar uit de persconferentie bleek dat de beleidsmakers zich toch wel erg zorgen maken over de inflatietrend. De Australische economie blijft meer draaien door een sterke vraag naar goederen en diensten, de arbeidsmarkt is krapper dan gewenst en de loonstijging ligt ook nog veel te hoog", aldus marktanalist Erik-Jan van Harn van Rabobank.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0739 en de obligatierentes daalden. De olieprijzen stegen verder. WTI kostte dinsdag ruim 81 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de AEX was DSM-Firmenich koploper met een koerswinst van 4,2 procent, terwijl ASML en ASMI gemiddeld anderhalf procent wonnen. Verder zaten de financials in de lift. NN won 1,4 procent en Aegon steeg 2,2 procent.

ING sloot fractioneel hoger. Berenberg en Barclays verhoogden hun koersdoel voor ING, nadat de Nederlandse bank maandag in Londen een beleggersdag organiseerde.

Adyen en Heineken verloren 1,0 en 1,5 procent en eindigden daarmee onderaan in de hoofdindex.

In de AMX won Alfen 2,9 procent. Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" om de bussen van TEC te elektrificeren.

Air France-KLM steeg 2,8 procent, terwijl AMG 3,1 procent daalde. Daarmee was het verreweg de grootste daler in de index.

Bij de smallcaps ging Sif aan de leiding met een winst van 3,9 procent. BAM, Accsys en Renewi konden zo'n 3 procent bijschrijven. Vivoryon leverde 1,8 procent in en NX Filtration verloor 1,6 procent.

CVC verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. Dit maakte CVC dinsdag bekend, zonder financiële details te melden. Het aandeel CVC Capital steeg 0,8 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot verdeeld.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!