vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen houden deuren gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen houden deuren gesloten

(ABM FN) De Europese beurzen houden woensdag de deuren gesloten in verband met de Dag van de Arbeid. Wall Street gaat wel open. 


De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, in aanloop naar het Fed-rentebesluit op woensdag.


De Amerikaanse centrale bank is dinsdag begonnen aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en zal vandaag zijn besluit presenteren.


"We bereiden ons erop voor dat Fed-voorzitter Jerome Powell om meer geduld zal vragen en meer tijd om de inflatie terug te dringen. Als dat het geval is, zal dit de verwachtingen in de markt voor een renteverlaging verder drukken", zei Swissquote Bank.


Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,3 procent. Op jaarbasis groeide de economie met 0,4 procent.


De kerninflatie in de eurozone is in april gedaald naar het vooraf verwachte niveau, terwijl de gewone inflatie stabiliseerde. De kerninflatie gedroeg op jaarbasis 2,7 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 2,4 procent op jaarbasis, wat gelijk was aan de voorgaande maand.


De Duitse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar op kwartaalbasis gegroeid met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis juist sprake was van een krimp met 0,2 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in april gestegen met 10.000. In totaal zaten er in april 2,750 miljoen Duitsers zonder baan. De Duitse detailhandelsverkopen stegen in maart op maand- en jaarbasis respectievelijk met 1,8 procent en 0,3 procent.


De Franse consumentenprijzen zijn in april op jaarbasis gestegen met 2,2 procent, tegen 2,3 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,5 procent. De Franse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent gegroeid, terwijl op jaarbasis sprake was van een groei met 1,1 procent.


Bedrijfsnieuws


Thales zat met de omzetgroei en de orderintake op een gepolariseerde basis net boven de jaaroutlook. Over het eerste kwartaal steeg de omzet autonoom 7,9 procent naar 4,42 miljard euro, waar het bedrijf voor het gehele boekjaar mikt op een autonome omzetgroei met 4 tot 6 procent. De koers noteerde 0,3 procent lager.


BHP zal waarschijnlijk een hoger bod op Anglo American uitbrengen, waarbij Berenberg denkt aan 29,00 pond. Daarboven zal BHP volgens Berenberg afhaken. Anglo American noteerde dinsdag 4,2 procent lager, terwijl BHP 0,2 procent daalde.


Volkswagen zag de omzet en winst in het afgelopen kwartaal teruglopen. De Duitse autofabrikant rekent voor dit jaar nog altijd op een omzetgroei van 5 procent en een operationele marge van 7 tot 7,5 procent. De koers noteerde 4,6 procent lager.


Mercedes-Benz Group bleef met de resultaten over het eerste kwartaal 5 procent onder de verwachtingen. Het aandeel daalde 5,2 procent.


Banco Santander zat met de resultaten net onder de verwachtingen, maar deed het naar behoren in de kernmarkten. De omzet viel over het eerste kwartaal wel hoger uit dan verwacht. De outlook bleef ongewijzigd. De koers van de Spaanse bank noteerde 3,7 procent lager.


Prudential boekte een lagere winst uit nieuwe activiteiten dan verwacht. De koers daalde 5,5 procent.


HSBC Holdings ziet de CEO onverwacht opstappen na een robuust begin van het jaar. HSBC noteerde 2,8 procent hoger.


MTU Aero Engines deed het over het eerste kwartaal beter dan verwacht met een EBIT die 2 procent hoger uitkwam dan de prognose. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.


Capgemini deed het licht beter dan verwacht, maar dat kan positief uitpakken, gezien de minder positieve ontwikkelingen bij sectorgenoten als Infosys, TCS en Accenture. De koers noteerde 3,7 procent lager.


Carlsberg is van plan om voor 1 miljard Deense kronen, omgerekend bijna 144 miljoen dollar, aan aandelen terug te kopen. Dit meldde de Deense brouwer dinsdagochtend bij de kwartaalcijfers, waarin het de outlook voor heel 2024 handhaafde. Het aandeel daalde 1,0 procent.


Deutsche Lufthansa heeft in het eerste kwartaal een groter verlies geboekt dan een jaar eerder, vooral te wijten aan de stakingen bij de luchtvaartmaatschappij in die periode, maar verwacht wel een verbetering in de tweede jaarhelft. Het aandeel noteerde dinsdag 0,4 procent lager.


Het verlies voor Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal opgelopen, terwijl de omzet aantrok. Bij de jaarcijfers eind februari gaf Air France-KLM nog aan voor 2024 te rekenen op kapitaaluitgaven van 3,0 tot 3,2 miljard euro, dat werd dinsdag bijgesteld tot 3,0 miljard euro. Verder verwacht de luchtvaartmaatschappij nog altijd dat de stoelcapaciteit per kilometer, inclusief Transavia, dit jaar zal stijgen met 5 procent. De koers verloor 4,3 procent.


Euro STOXX 50          4.921,22 (-1,2%)

STOXX Europe 600       504,89 (-0,7%)

DAX                    17.932,17 (-1,0%)

CAC 40                 7.984,93 (-1,0%)

FTSE 100               8.144,13 (0,0%)

SMI                    11.260,91 (-0,6%)

AEX                    878,83 (-0,4%)

BEL 20                 3.883,26 (-0,1%)

FTSE MIB               33.746,66 (-1,6%)

IBEX 35                10.854,40 (-2,2%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vlak.


De Dow sloot dinsdag de maand af met een verlies op maandbasis van circa 4,3 procent, wat de slechtste maand markeerde sinds september 2022. De S&P 500 verloor op maandbasis ongeveer 3,4 procent en de Nasdaq Composite daalde circa 3,7 procent, wat de eerste daling op maandbasis markeerde voor de twee indices sinds oktober.


De Federal Open Market Committee (FOMC) is dinsdag begonnen aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, die woensdag wordt afgesloten met het rentebesluit, waarbij de markt ervan uitgaat dat de Amerikaanse centrale bank de rente onveranderd zal laten op 5,25 tot 5,50 procent.


De markt hoopt in de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell op het besluit onder meer inzicht te krijgen in het toekomstig rentebeleid van de Fed en dan met name of de centrale bank de rente tegen het einde van het jaar zou kunnen verlagen.


"Er wordt algemeen verwacht dat de centrale bank de rentetarieven op woensdag ongewijzigd zal laten, maar handelaren vrezen dat de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell meer hawkish zullen zijn na de recente economische data, waaronder hogere inflatierapporten", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX.


Op macro-economisch vlak werd dinsdag in de VS bekend dat de arbeidskosten in de VS in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 1,2 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was er afgelopen kwartaal sprake van een kostenstijging met 4,2 procent.


De Amerikaanse huizenprijzen zijn in februari met 6,4 procent gestegen, in vergelijking met een stijging van 6,0 procent in de voorgaande maand.


De economische activiteit in de regio Chicago is in april verder gekrompen. De inkoopmanagersindex daalde van 41,4 naar 37,9 punten.


Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april voor de derde maand op rij verder verslechterd. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van een herziene 103,1 in maart naar 97,0.


De tienjaarsrente noteerde dinsdag 1,6 procent, ofwel 7 basispunten, hoger op 4,684 procent, terwijl de tweejaarsrente 1,4 procent, ofwel 6 basispunten, steeg tot 5,014 procent.


De juni-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,70 dollar, ofwel 0,85 procent, lager op 81,93 dollar.


Naast het rentebesluit van de Federal Reserve staan woensdag in de VS op macro-economisch vlak voorbeurs de hypotheekaanvragen en het ADP-banenrapport op de agenda. Later op de dag volgen een tweetal inkoopmanagersindexen voor de industrie, het aantal openstaande vacatures, de bouwuitgaven en de wekelijkse olievoorraden.


Bedrijfsnieuws


3M heeft in het eerste kwartaal van 2024 meer aangepaste winst behaald dan verwacht, ondanks een vrijwel vlakke omzet. Ook maakte het bedrijf bekend dat per 1 mei de nieuwe CEO William Brown zal starten. Vooruitkijkend heeft 3M zijn verwachtingen voor het hele jaar 2024 geïnitieerd, waarbij de aangepaste winst per aandeel tussen de 6,80 en 7,30 dollar per aandeel zal uitkomen. Het aandeel steeg circa 5,5 procent.


McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van 2024 lagere winsten behaald dan verwacht, mede omdat boycots wegen op de omzet in het Midden-Oosten. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager.


Coca-Cola heeft dinsdag de outlook verhoogd voor heel het boekjaar, nadat de resultaten in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen. Het aandeel noteerde desondanks circa 0,7 procent lager.


Eli Lilly heeft de outlook voor 2024 verhoogd, na hogere resultaten in het eerste kwartaal, die onder meer te danken waren aan de verkoop van zijn obesitasmedicijn. Het aandeel won ongeveer 5,5 procent.


Hamburgerketen Burger King is in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder hard gegroeid, terwijl de nettowinst bij het moederbedrijf wel steeg. De omzet van Restaurant Brands zonder franchises kwam in het eerste kwartaal uit op ruim 1,7 miljard dollar, van 1,6 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst steeg in het eerste kwartaal van 277 naar 328 miljoen dollar. Het aandeel steeg circa 3,0 procent.


Logitech International overtrof in het vierde fiscale kwartaal ruimschoots de winst- en omzetverwachtingen. CEO Hanneke Faber zei dat het bedrijf het nieuwe fiscale jaar zal beginnen met winstgevende groei, ondersteund door drie langetermijntrends: transformationele AI, gaming en nieuwe manieren van werken. Het aandeel daalde ongeveer 1,2 procent.


Microsoft blijft zijn wereldwijde voetafdruk op het gebied van kunstmatige intelligentie uitbreiden en kondigt dinsdag plannen aan om de komende vier jaar 1,7 miljard dollar in Indonesië te investeren om nieuwe cloud- en AI-infrastructuur te bouwen. Het aandeel daalde circa 2,2 procent.


Goldman Sachs is in gesprek om haar creditcardprogramma van General Motors over te dragen aan Barclays, zo meldde The Wall Street Journal. Een dergelijke stap zou een grote stap zijn in de terugtrekking van Goldman uit de consumentenleningen. Het aandeel daalde ongeveer 0,9 procent.


De aandelen van HSBC stegen circa 3,4 procent, nadat de Britse bank beter dan verwachte winstcijfers rapporteerde. Tevens kondigde het bedrijf een wisseling van de wacht aan in de top en is men op zoek naar een vervanger van CEO Noel Quinn.


NXP Semiconductors heeft het afgelopen kwartaal een licht hogere aangepaste winst geboekt op een vrijwel vlakke omzet. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant met een notering op Wall Street. Het aandeel won bijna 4,0 procent.


S&P 500 index              5.035,69 (-1,6%)

Dow Jones index            37.815,92 (-1,5%)

Nasdaq Composite           15.657,82 (-2,0%)


AZIE

De Aziatische beurzen zijn woensdag gesloten in verband met Dag van de Arbeid.


VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0655. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0675 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0692 op de borden.


USD/JPY Yen   157,86

EUR/USD Euro  1,0655

EUR/JPY Yen   168,25


MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen gesloten

01:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - April (Chi)

06:30 Omzet detailhandel - Maart (NL)

09:00 Beurzen Euronext gesloten op Dag van de Arbeid

10:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (VK)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:15 Banenrapport ADP - April (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - April (VS)

16:00 Vacatures - Maart (VS)

16:00 Bouwuitgaven - Maart (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)

20:30 Federal Reserve - Toelichting rentebesluit Powell (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:00 GlaxoSmithKline - Cijfers eerste kwartaal (VK)

13:00 Kraft Heinz - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Mastercard - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Pfizer - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Yum Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 DoorDash - Cijfers eerste kwartaal (VS)


Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!