vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street stevent af op lichtgroene opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street stevent af op lichtgroene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtgroene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel in New York 0,2 procent hoger. De Nasdaq lijkt 0,3 procent hoger van start te gaan.

Wall Street sloot maandag nog met mooie winsten, waarbij techaandelen als Nvidia, die voor het weekend nog in de verkoop gingen, herstelden.

"Het is nu wachten op de bedrijfsresultaten van grote namen als Tesla, Meta Platforms, Alphabet en Microsoft. Vooral de resultaten van deze techreuzen zullen naar verwachting inzicht geven in de haalbaarheid van een voortzetting van de recente opleving van technologieaandelen", denkt beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

"Bij Google zien we protesten en herstructureringen, terwijl Tesla massaontslagen, prijsverlagingen en een terugroepactie van de Cybertruck aankondigde. Ook de recente ontwikkelingen rondom Microsofts relatie met OpenAI en de teleurstellende uitrol van Meta’s nieuwe AI-assistent hebben voor onrust gezorgd", somde Blekemolen op.

Volgens de expert van Lynx zullen vooral de vooruitzichten van Tesla belangrijk zijn, zeker nu het aandeel van de fabrikant van elektrische voertuigen dit jaar al meer dan 40 procent is gedaald.

"De angst voor toenemende concurrentie uit China speelt hierbij een rol, en de aankomende resultaten kunnen aangeven in hoeverre Tesla deze bedreigingen het hoofd biedt", aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak staat later vanmiddag de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en diensten in april op de rol, net als de nieuwe woningverkopen in de VS in maart.

De euro/dollar handelde dinsdag licht hoger op 1,0674. De olieprijzen stegen aanvankelijk, maar leverden in de loop van de middag weer in. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde licht hoger op 4,65 procent.

Bedrijfsnieuws

Het is een drukke dag met een stroom aan Amerikaanse bedrijfscijfers. Lockheed Martin heeft in het eerste kwartaal solide resultaten geboekt en wist de winstverwachtingen ruimschoots te overtreffen. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de Amerikaanse defensiespecialist, die ook de outlook herhaalde. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel 1,1 procent.

General Motors heeft de outlook voor het lopende boekjaar 2024 verhoogd en presteerde met de aangepaste winst per aandeel beter dan verwacht. Het aandeel gaat een 5 procent hogere opening tegemoet.

Fabrikant van Huggies-luiers en Kleenex-tissues Kimberly-Clark verhoogde ook de outlook voor heel 2024 en lijkt net als GM 5 procent in de plus te gaan openen, na een solide start van het jaar.

UPS heeft in het eerste kwartaal van 2024 een lagere winst en omzet geboekt, maar de winstdaling viel de markt mee en de outlook voor heel dit jaar werd gehandhaafd. De pakketbezorger gaat een lichtrode opening tegemoet.

Halliburton heeft in het eerste kwartaal van 2024 minder winst behaald, maar aangepast voor bijzondere posten steeg de winst harder dan analisten hadden voorzien. Het aandeel van de oliedienstverlener zal dinsdag vermoedelijk tot een procent hoger openen.

PepsiCo heeft in het eerste kwartaal van 2024 beter dan verwachte resultaten geboekt, zo bleek dinsdag uit de resultaten van de Amerikaanse dranken- en snackproducent. De outlook was echter voorzichtig. Het aandeel noteerde voorbeurs licht lager.

Spotify heeft in het eerste kwartaal het aantal gebruikers verder zien stijgen, net als de omzet, en verraste positief met een margestijging. Het aandeel gaat dinsdag een 9,5 procent hogere opening tegemoet.

Philip Morris stond in de voorbeurshandel onder druk. De tabaksproducent wist weliswaar de winstverwachtingen te verslaan, maar de outlook viel tegen.

Nabeurs is het de beurt aan Visa, Texas Instruments en blikvanger Tesla. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een aangepaste winst per aandeel van 0,49 dollar en een omzet van 22,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2023 behaalde Tesla een aangepaste winst per aandeel van 0,85 dollar op een omzet van 23,3 miljard dollar. Tesla noteerde dinsdag voorbeurs licht hoger.

De Amerikaanse notering van SAP noteerde voorbeurs 4,0 procent in de plus, nadat het Duitse softwarebedrijf maandagavond de outlook voor heel 2024 herhaalde. In het eerste kwartaal dook SAP wel in de rode cijfers, door een eenmalige last van 2,2 miljard euro. De omzet steeg.

De notering van Novartis lijkt dinsdag in New York 4,4 procent hoger te zullen openen, nadat de Zwitserse farmaceut bij de kwartaalcijfers de outlook voor heel het boekjaar verhoogde.

Slotstanden

De S&P 500 index steeg maandag 0,9 procent tot 5.010,60 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 38.239,98 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 15.451,31 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!