vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Applied Materials verslaat verwachtingen
Beeld: ABM Financial News

Applied Materials verslaat verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) Applied Materials heeft het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere winst behaald bij een stabiele omzet, waarbij de resultaten beter waren dan verwacht. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Amerikaanse bedrijf dat apparatuur, diensten en software levert voor de productie van halfgeleiderchips.

"Applied Materials heeft record inkomsten, winst en cashflow geleverd in het fiscale jaar 2023 en groeide voor het vijfde jaar op rij harder dan de markt voor wafer fabricage apparatuur," zei CEO Gary Dickerson in een toelichting.

Het concern boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van ruim 2 miljard dollar, ofwel 2,38 dollar per aandeel, in vergelijking met 1,6 miljard dollar, ofwel 1,85 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

Op aangepaste basis kwam de winst uit op 2,12 dollar per aandeel. Door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 1,99 dollar en het bedrijf zelf voorspelde een aangepaste winst van 1,82 tot 2,18 dollar.

De omzet stabiliseerde in het vierde kwartaal op jaarbasis op 6,72 miljard dollar. Hier ging de markt uit van 6,52 miljard dollar. Applied Materials zelf rekende op een omzet van gemiddeld 6,51 miljard dollar.

In het boekjaar 2023 behaalde Applied Materials een omzet van 26,5 miljard dollar, een stijging van 3 procent op jaarbasis. Onder de streep resteerde afgelopen boekjaar een nettowinst van 6,86 miljard dollar, een groei van 5 procent op jaarbasis.

Outlook

Voor het lopende kwartaal wordt door het bedrijf een omzet verwacht van gemiddeld 6,47 miljard dollar. De aangepaste winst wordt geraamd 1,72 tot 2,08 dollar per aandeel.

Het aandeel Applied Materials noteerde donderdag in de elektronische handel nabeurs toch 6 procent lager. Ten opzichte van begin dit jaar is het aandeel meer dan 50 procent gestegen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!