Wall Street koerst lager
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 verloor 1,0 procent op 4.359,84 punten, de Dow Jones index daalde 0,5 procent op 34.267,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent lager op 13.335,36 punten.

Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente woensdag niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx zag dat beleggers na het rentebesluit direct op de verkoopknop drukten.

"De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid", stelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd."

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag 6 basispunten hoger op 4,47 procent.

"De stijgende rente zorgt altijd voor wat turbulentie in de Amerikaanse aandelenmarkt," zei Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 september onverwacht is gedaald met 20.000 naar 201.000. Economen hadden gerekend op 225.000 aanvragen.

De zogeheten Philly Fed index daalde van 12,0 in augustus naar -13,5 in september. Er werd vooraf door economen gerekend op een daling tot het nulpunt, na de sterke verbetering in augustus.

De bestaande woningverkopen in de VS daalden in augustus met 0,7 procent tot 4,04 miljoen. De daling was daarmee iets sterker dan verwacht.

De Amerikaanse leidende indicatoren daalden in augustus opnieuw, nu met 0,4 procent. De Leading Index daalt al bijna anderhalf jaar, wat aangeeft "dat de economie het komende jaar een moeilijke groeiperiode en mogelijk een recessie tegemoet gaat", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0664. WTI-olie werd iets duurder ten opzichte van woensdag en kostte circa 90 dollar.

Bedrijfsnieuws

Cisco neemt het Californische cybersecuritybedrijf Splunk over voor 28 miljard dollar. De overname maakt van Cisco en Splunk één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het aandeel Cisco verloor 4 procent, maar Splunk steeg liefst 21 procent.

Klaviyo, een ontwikkelaar van mailmarketingsoftware, won donderdag een procent, na een spetterend beursdebuut op woensdag. Toen opende het aandeel 20 procent hoger. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim negen procent hoger. Na Instacart en Arm Holdings is dit de derde IPO in korte tijd die goed door de markt wordt ontvangen. Arm verloor donderdag ruim 3 procent terwijl Instacart 2 procent steeg.

FedEx zag de winst in het afgelopen kwartaal stijgen, ondanks een terugval van de omzet. De pakketbezorger profiteerde van omvangrijke kostenbesparingen. Het aandeel steeg 4,5 procent, ondanks dat FedEx de outlook voor dit jaar verlaagde.

Toshiba zal vermoedelijk van de beurs verdwijnen, nadat bijna 80 procent van de aandeelhouders groen licht gaven voor een overname door een consortium onder leiding van private-equity firma Japan Industrial Partners. De Amerikaanse notering van Toshiba steeg licht.

Uber en Staples slaan de handen ineen voor de bezorging van kantoor- en schoolspullen. Er werden geen financiële details gemeld over de deals. Uber daalde 3,5 procent.

Darden Restaurants, eigenaar van de Olive Garden-keten, presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel daalde licht.

Rupert Murdoch treedt terug als bestuursvoorzitter bij News Corp en Fox. Aandelen News Corp stegen 2 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!