vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Beurs Vandaag

  1. Opnieuw spanningen op de Europese gasmarkt

    De VS is uitgegroeid tot 's werelds grootste LNG-exporteur, maar klimaatactivisten roeren zich. Onwelkom nieuws voor Europa, dat voor de energievoorziening tegenwoordig sterk afhankelijk is van LNG.

  2. Wat wordt de joker op de financiële markten in 2024?

    Een uniek kijkje in de keuken van een van 's werelds grootste en meest invloedrijke beleggers.

  3. Dreigt er een schuldencrisis in de VS?

    De Amerikaanse overheidsschuld loopt gestaag op en de vraag is of de financiële markten dit als probleem gaan zien. En zo ja, wanneer.

    Er woedt inmiddels een heftige discussie in de VS over de hoogte van de staatsschuld. Zowel Republikeinen als Democraten maken zich hier zorgen over nu de teller eind vorig jaar alweer op $34.000 miljard stond.

  4. Krachtig signaal voor aandelenbulls

    Beleggers krijgen een stevig steuntje in de rug vanuit onverwachte hoek en dat biedt perspectief op een mooi aandelenjaar.

    Een mooie opsteker voor Europese overheden en zeker ook voor de euro: staatsleningen in de eurozone blijken sterk in trek.

  5. Het klimaat voor nieuwe beursnoteringen klaart op

    Het beursklimaat is weer wat opgeklaard, de valse start van 2024 ten spijt. Dat betekent dat het aantal beursgangen dit jaar weer zal toenemen.

  6. Deze overgewaaide trend maakt beleggen alleen maar complexer

    Beleggen is een uiterst zinvolle manier om kapitaal op te bouwen. Het is echter ook een complex spel. Helaas voor beleggers wordt het nog complexer.

    Amerika is het land van de zogeheten 'class action suits.' Gehaaide advocaten die namens een groep gedupeerden een claim indienen op jacht naar een forse schadevergoeding. Deze trend dreigt ook de kant van Europa - of beter: de EU - op te waaien als gevolg van de voortschrijdende eenwording.

  7. Uitzicht op 57% rendement?

    De geschiedenis herhaalt zich zelden volledig, maar biedt vaak wel een goede indicatie, zeker ook bij beleggen.

    Het afgelopen jaar is voor de meeste financiële markten uiteindelijk positief geëindigd. Uitzondering hierop is...

  8. Beleggers sceptisch over EV-producenten

    Beleggers lijken een wat meer sceptische houding aan te nemen ten opzichte van EV-fabrikanten, ondanks dat de markt stevig doorgroeit. Terecht?

    De omschakeling van auto's aangedreven op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel naar EV's is in volle gang. Tegelijkertijd groeien de bomen niet tot in de hemel: beleggers die op het hoogtepunt van de EV-hype aandelen hebben gekocht, staan op een lelijk verlies.

  9. De convertible is weer in zwang bij het bedrijfsleven én beleggers

    Het bedrijfsleven grijpt in toenemende mate weer naar de aloude convertible als relatief goedkope bron van financiering.

    Een convertible is in essentie niets anders dan een reguliere lening, maar dan met de mogelijkheid die lening op termijn tegen bepaalde voorwaarden om te zetten in aandelen van de onderliggende beursgenoteerde onderneming. Er zit als het ware een call-optie ingebouwd. Uiteraard geldt dat bij uitgifte van een convertible de uitoefenprijs hoger ligt dan de koers van het onderliggende aandeel op dat moment. Hoeveel, dat hangt uiteraard van veel zaken af.

  10. Zo snel kan het gaan: Shell op hoogste koers sinds 2001

    Er is wel een groot verschil met 2001: Shell is drie keer zo goedkoop en zelfs het dividendrendement is nu hoger. Wat is dan de 'ja maar'?