Technische analyse Nederlandse beurs wijst op bodemvorming
Beeld: iStock

Is dit DE bodem?

Is dit een bearmarket of een éénmalige correctie? Ik spreek pas van een bearmarket als de daling langdurig is, meerdere lagere toppen kent, de 200-dagenlijn blijvend is gepasseerd en groter is dan circa 12%.

Daarom ligt een een éénmalige correctie meer voor de hand: een abrupte daling, in één streep omlaag, zonder veel tussentijdse haperingen en vrij kort van duur. Bovendien blijft doorgaans het langetermijnplaatje nog goed.

Eenmalige correctie

Ik ga dus voor optie 2, de éénmalige correctie. Dat impliceert dat we op niet al te lange termijn een bodem gaan maken of misschien nu wel aan het aanstampen zijn. Dus de vraag 'Is dit de bodem?' beantwoord ik met de stelling 'Ja, dit wordt hoogstwaarschijnlijk DE bodem!'

Een essentieel gegeven in deze positieve visie is dat het oude all-time high rond 829,66 punten (de top van 18 november 2021) nog als een vangnet onder ons ligt. De recente daling van de AEX is keurig boven die oude top opgevangen, een succesvolle pullback dus. 

Maar, zoals gezegd oogt de markt op de korte termijn dus zwak. De positieve technische conditie van Nederlandse beurs op de lange termijn is echter volledig overeind gebleven. Vanuit deze invalshoek is dit de broodnodige correctie binnen de lange uptrend, waardoor de AEX wat stoom kan afblazen.

Het intraday low van de recente felle daling is gevormd op maandag 5 augustus rond 840,44 punten. Gemeten vanaf het intraday high op 949,14 punten (van 15 juli) heeft de AEX dus een daling van ruim 11% doorgemaakt.  

Wat is er nodig voor DE bodem?

Om DE bodem te vormen zijn de volgende technische factoren noodzakelijk:

  • Een duidelijke V-vorm op de grafiek. De felle eenmalige daling wordt dan gevolgd door een eveneens fel herstel. Dit laat op de grafiek een V-vormig patroon achter, binnen de TA bekend als de V-spike
  • De markt is oversold (uitverkocht) geraakt. De RSI-indicator veert op vanuit de oversoldzone (< 30)
  • Langetermijn steunzones zijn intact
  • Langetermijn uptrend is intact
  • De 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) blijft opwaarts gericht
  • De doorbraak van de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) was eenmalig

Vooralsnog voldoet het AEX-herstel aan al deze karakteristieken van DE bodem.

Conclusie: op korte termijn is er technische schade. Maar technisch bezien heeft de AEX de lange uptrend gevalideerd en is DE bodem in de maak. Dit triggert een 'Buy the Dip-scenario'. 

Ik heb het hier al vaker gezegd: zolang het vangnet rond het oude all-time high van 829,66 punten intact blijft, is de schade te overzien.

De kans dat we boven het oude all-time high van 829,66 punten zullen blijven schat ik op circa 70%.

Deze keer bekijk ik de volgende AEX-plaatjes:

  • Kortetermijn grafiek
  • RSI (Relative Strength Index). De technische indicator die overreacties van de markt weergeeft
  • Langetermijn grafiek
  • Meerjarengrafiek vanaf 2009

AEX-index veert op binnen de korte downtrend

De AEX veert op wat binnen het korte dalende trendje. De lagere topjes signaleren geven steeds aanbod aan op de Nederlandse beurs. De huidige opleving vindt vooralsnog plaats binnen de korte dalende fase.

Een tussenliggende barrière bevindt zich op 888 punten, rond de voormalige steunlijn (rode horizontale lijn). 

Er ligt steun in de zone tussen 843,50 en 858,09 punten. Hier liggen de bodems van 19 april en 21 februari. De AEX-index heeft weerstand rond 927,21 punten (gevormd op 31 juli). 

De 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) is naar onderen gedraaid. 

 

RSI AEX duidt op een oversold-situatie

De RSI van de AEX herstelt wat van de forse daling. De RSI laat al een tijdje lagere toppen zien, een teken dat de fut uit de markt is. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

Het valt op dat de RSI recent extreem lage RSI-waarden heeft aangetikt. Doorgaans wijzen waarden in de oversoldzone (RSI < 30) er op dat de markt te hard is gedaald, dus te negatief heeft gereageerd. Dat wijst vaak op een tijdelijke opleving van de markt. 

Aan de RSI kunnen echter geen directe koopsignalen ontleend worden. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt bijvoorbeeld op als de koers nog lagere toppen/bodems  vormt, terwijl de RSI hogere bodems begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering. Vooralsnog is er geen sprake van positieve divergentie.

 

AEX lange termijn

Technisch bezien ontwikkelt de langetermijnuptrend van de Nederlandse beurs zich nog prima:

  • Begin dit jaar trad een langetermijnkoopsignaal op nadat het oude all-time high op 829,66 punten (de top van 18 november 2021) gepasseerd
  • De huidige terugval in de richting van die voormalige weerstand van 829,66 punten mag gezien worden al een gezonde pullback
  • Een eventuele bodem rond of boven dit oude all-time high mogen we zien als een extreem positief signaal
  • De 200-dagenlijn is intact, behoudens de ééndaagse doorbraak van afgelopen maandag

De AEX beweegt op de lange termijn nog in een stijgende trend. Het eerstvolgende koersdoel op 950 punten is op een haar na gehaald. Op wat langere termijn lonkt de 1000-puntengrens. Technisch biedt de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) ook steun, deze lijn bevindt zich nu rond 860 punten

AEX meerjarengrafiek

Technisch bezien ontwikkelt het lange termijn technische plaatje van de Nederlandse beurs zich nog prima:

  • Begin dit jaar is het oude all-time high van 829,66 punten (W) opwaarts gebroken, wat een langetermijnkoopsignaal heeft opgeleverd
  • In de recente daling zakt de AEX bij S4 weer naar die oude top, wat een pullback zou opleveren
  • Een eerdere succesvolle pullback is eind 2022 bij S3 opgetreden
  • De langetermijnsteunlijn TL, vanaf de corona-bodem in 2020, is intact. Een eventuele hogere bodem bij S4 zou trendlijn TL valideren

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams