Slotbericht: AEX doet stapje terug

De Amsterdamse beurs is woensdag lager geëindigd. Het was een vrij kalme dag, omdat Wall Street gesloten was vanwege “Juneteenth”, een nationale feestdag om het einde van de slavernij te herdenken.

De AEX sloot woensdag uiteindelijk 0,4 procent lager op 924,78 punten.

De markt reageerde woensdag mede op de uitspraken van enkele Fed-prominenten die tot geduld maanden in aanloop naar een eventuele renteverlaging door de Fed.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Britse inflatie in mei uitkwam op 2,0 procent, dat de Bank of England ook aanhoudt als doel. Hierdoor lijkt er ruimte om in de komende maanden de rentes te verlagen. De inflatie in de dienstensector bleef nog relatief hoog op 5,7 procent.

De Britse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging DSM Firmenich aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Prosus met 1,3 procent. KPN won 1,0 procent. ASMI en ASML verloren 1,4 en 1,8 procent en Adyen was de grootste daler met een verlies van 2,9 procent.

In de AMX won Just Eat Takeaway 1,5 procent. Galapagos won 1,2 procent, terwijl Corbion, WDP en Alfen tussen de 1,5 en 2,1 procent verloren.

Onder de kleinere aandelen won het volatiele Vivoryon 8,4 procent, gevolgd door Accsys met een winst van 3,3 procent. TomTom won 1,5 procent. Ebusco en NX Filtration bungelden onderaan met verliezen van 2,8 en 3,4 procent.

AEX index

De Amsterdamse hoofdindex is de dag met een klein verlies geëindigd. Aan het technische plaatje is echter weinig veranderd, doordat de index nog altijd beweegt boven de oude toppen rond 916 punten. 

Er leek een herstelbeweging te zijn ingezet richting de recente top rond 935, maar deze lijkt weer te worden afgebroken. Zolang de steunzone echter intact wordt gelaten handhaven we onze positieve visie. De stijgende fase kan worden hervat bij een doorbraak boven 935. Het volgende koersdoel ligt dan op 970 punten. 

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff