Technische analyse: de Japanse Nikkei-index
Beeld: iStock

Japanse Nikkei talmt

De Japanse aandelenbeurs reageerde met een gematigde correctie op het besluit van de Bank of Japan om de rente ongemoeid te laten. De Nikkei-index fluctueert al een paar maanden zonder duidelijke richting. De beurs talmt in de buurt van het oude all-time high uit 1989 rond 38.957 punten.

Desondanks is het technische langetermijnplaatje van de Japanse beurs prima. Een eventuele grote correctie zou zelfs een mooie pullback opleveren, dus in potentie een koopkans bieden.  

Er bevindt zich een zeer sterk vangnet rond de voormalige barrière 33.772,89 punten. Als dat een eventuele daling zou weten op te vangen, is het pullbackscenario intact. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 35%.

Het jongste all-ime high is nu de top van 22 maart rond 41.087,75. Sindsdien is de Nikkei met 7,25% gedaald; in mijn vorige overdenkingen ging ik nog uit van substantiëlere winstnemingen op de Japanse aandelenbeurs.

Kopers bijven actief

Blijft deze correctie uit, dan zou ook een ander scenario mogelijk worden. En dat is dat de kopers actief blijven, waardoor de Japanse beurs zijwaarts blijft consolideren. In dat geval zou het recente low rond 36.733,06 punten (van 19 april) de springplank voor de volgende rally opleveren. Dan zou er sprake zijn van een katapultbodem (zie uitleg onderaan). Dat is een koerspatroon dat in potentie zeer positief is. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 65%.

Ik beoordeel de Japanse aandelenbeurs op basis van de korte- en langetermijnplaatjes. Ik eindig dit artikel met een technische beoordeling van de euro en de dollar versus de yen. 

Korte termijn: Japanse beurs vormt lagere toppen

De Nikkei 225-index oogt op de korte termijn kwetsbaar, nu er mogelijk lagere toppen worden gevormd. De eerste lagere top rond 39774,82 punten is van medio april.

Dit signaleert verkopers in de markt. De Japanse beurs maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie richting steun 36.733,06 punten (bodem van 19 april). Weerstand ligt op 41.087,75 punten (top van 22 maart).

Nikkei 225

Lange termijn: Japanse beurs in dubio

De Nikkei 225-index consolideert al sinds februari binnen de stijgende trend. De weerstand ligt rond 41.087,75 punten (gevormd op 22 maart). Enerzijds geeft de hogere koersbodem bij 36.733,06 punten van 19 april aan dat er bij correcties nog altijd op hogere niveaus wordt ingestapt.

De Japanse beurs ontwikkelt in potentie een katapultbodem, als de steun rond 36.733,06 punten standhoudt (zie uitleg onderaan). Op de grafiek is de katapultbodem gemarkeerd met de steun bij B, ver boven de voormalige weerstand bij A. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 65%.

Anderzijds is er een kleine kans dat de mogelijke lagere top bij 39.774,82 punten wat verkoopdruk in de markt signaleert. Kortom, technisch is de Japanse beurs in dubio.

Mocht de koersbodem bij 36.733,06 breken, dan zal de voormalige horde rond 33.772,89 punten als nieuw vangnet functioneren. Hier zal dan waarschijnlijk een gewone pullbackbodem komen te liggen. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 35%.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technische plaatje van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei steeds goed op te vangen. 

Nikkei 225

Euro/yen breekt uit

De EUR/JPY had de opmars hervat nadat de horde rond ¥164,31 (gevormd op 17 november 2023) werd gebroken. 

De recente hapering vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top rond ¥164,31 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Het proces van hogere bodems signaleert koopkrachtige vraag. 

 Weerstand ligt rond ¥171,60 (top van 3 mei). Na een uitbraak daarboven wordt ¥204 het volgende berekende koersdoel.

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft de correcties goed opvangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

Japanse yen euro

Dollar/yen geeft positieve signalen

De dollar/yen is doorgebroken. USD/JPY heeft met de doorbraak boven de horde  ¥151,95 (gevormd op 21 oktober 2022) een positief signaal gegeven. Hierdoor heeft de dollar de stijgende trend versus de yen weten te hervatten.

Een technische verbetering is opgetreden, met een eerste berekende koersdoel rond ¥170. De hogere pullbackbodem rond ¥152 van begin mei heeft de uitbraak bevestigd.

Zolang het valutapaar hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. De stijgende 200-dagenlijn valideert de positieve technische conditie.

Japanse yen dollar

 

Uitleg katapultbodem

De katapultbodem is een van de meest positieve koerspatronen die we kennen. De essentie ervan is dat het gretigheid onder beleggers blootlegt. Uit de katapultbodem blijkt dat beleggers ongeduldig zijn in het aangaan van nieuwe posities. De grote haast onder beleggers zorgt voor die fors hogere bodem. De katapultbodem komt vooral voor in de gedaante van een pullback.

Op de onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally naar punt H, dus een hogere top. Na top H valt de koers terug. In 80% van de gevallen zakt de koers terug naar de voormalige weerstand A-B. Dan spreken we van een succesvolle pullback. 

Onderzoek wijst echter uit dat in circa 15% van de gevallen de koers niet de volledige correctie afmaakt. Dan wordt de dip hoger opgevangen, ruim boven het uitbraakpunt (dus ver boven lijn A-B). 

Komt bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B liggen, dan wijst dat op gretigheid onder beleggers. Die hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Die rally wordt als het ware omhoog gekatapult. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, des te groter de volgende rally wordt. De katapultbodem wordt voltooid als de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

  • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
  • Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. Een katapultbodem is tijdens de vorming altijd lastig te herkennen.
  • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroken

Katapultbodem uitleg

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams