Mooie technische plaatjes bij crypto

Mooie technische plaatjes bij crypto

Na een lange adempauze lijkt het positieve sentiment terug te keren op de cryptomarkt. We bespreken de technische plaatjes van vier grote cryptovaluta: bitcoin, ether, solana en binance coin.

Bitcoin naar nieuwe hoogtepunten

Bitcoin is behoorlijk volatiel, maar koerst de laatste anderhalf jaar per saldo opwaarts. De grootste cryptomunt op basis van marktkapitalisatie ligt er technisch nog altijd prima bij. 

 

 

Bitcoin beweegt sinds eind 2022 weer in een opwaartse trend, die de laatste maanden wederom in een stroomversnelling terecht is gekomen. De goedkeuring ten aanzien van Amerikaanse spot-ETF's hebben gezorgd voor een flinke stroom van nieuw kapitaal, waarna de munt recordhoogtes bereikte. Sindsdien nemen beleggers wat gas terug, mogelijk ten gevolge van winstnemingen. De contouren van een hogere bodem vormen nu opnieuw, waardoor we de steunzone kunnen verhogen. 

Het sentiment blijft positief en we anticiperen  op een verdere stijging. De eerste steun ligt op 56.528. Na 73.000 wordt 80.000 het volgende koersdoel, waarbij we tevens een grotere stijging niet uitsluiten. Er blijft sprake van een sterk momentum, getuige de notering ruim boven het 200-daags gemiddelde.

 

Ether draait weer omhoog

Ether is de valuta van het Ethereum-netwerk, dat een cruciale rol speelt bij blockchaintechnologie en cryptovaluta. Ether wordt vaak vergeleken met bitcoin, maar de twee hebben verschillende doelen en functionaliteiten. Terwijl bitcoin voornamelijk is ontworpen als een digitaal betaalmiddel en waardeopslag, wordt ether gebruikt om transactiekosten te betalen en smart contracts uit te voeren op het Ethereum-platform.

 

 

De cryptomunt blijft goed in het spoor van bitcoin, maar heeft de oude all-time high nog niet bereikt. Wel is er sinds eind vorig jaar een mooie stijgende trend zichtbaar, waarbij toppen en bodems telkens op fors hogere niveaus worden gevormd. Dit wijst op koopkrachtige vraag. 

Een herstel richting de oude koerstop uit 2021 is ingezet. Vanaf het huidige niveau levert dit nog een opwaarts potentieel op van bijna 30%. Nu de correctieve fase van de laatste weken is verlaten, zouden speculanten weer kunnen instappen. Houd wel rekening met het hoge neerwaartse risico.

 

Hogere bodem voor Solana

Solana (SOL) is de vijfde crypto gebaseerd op marktkapitalisatie, met ruime voorsprong op nummer zes USDC. Het afgelopen jaar is de koers van solana, evenals alle aan solana verwante coins, geëxplodeerd. Alleen al sinds september 2023 is de koers ruim 900% gestegen, terwijl de all-time high nog niet eens is bereikt. 

 

 

Nieuwe toppen worden ruim boven voorgaande toppen gevormd, wat aangeeft dat er sprake is van zeer koopkrachtige vraag. Dit maakt Solana vanuit technisch perspectief momenteel interessanter dan bitcoin, die de all-time high al wel heeft gebroken. 

De potentiële hogere bodem rond de oude top van eind vorig jaar lijkt een geschikt instapmoment, maar wij vinden het risico wel groot vanwege de volatiele koersontwikkeling. Vanuit technisch perspectief is het namelijk een mooi signaal, maar het neerwaarts risico is ruim 35%. Dit levert in verhouding met het stijgingspotentieel van ongeveer 40% tot de all-time high een matige risico-rendementsverhouding op.

 

Binance coin nadert all-time high

Binance coin (BNB) is de valuta van de Binance Exchange, een van 's werelds grootste en meest invloedrijke cryptocurrency-handelsplatformen. Een van de primaire gebruikscases van BNB is het betalen van handelskosten op de Binance Exchange, waar gebruikers korting krijgen als ze BNB gebruiken voor transactiekosten.

 

 

BNB beweegt per saldo al sinds 2021 in een ruime, neutrale bandbreedte. De koers laat grofweg een verloop zien tussen $200 en $680. De munt heeft sinds het begin van dit jaar een zeer overtuigende stijging laten zien binnen deze bandbreedte. Nadat de correctieve fase werd afgebroken, is de munt verder opgelopen en inmiddels is de bovenzijde bijna bereikt. Voor dit jaar staat er een stijging van 100% op het bord. 

Een doorbraak door de weerstand zal het langetermijnbeeld verder verbeteren. Het volgende koersdoel ligt dan rond $750, maar ook hogere niveaus kunnen niet worden uitgesloten. Pas onder de steun rond $500 zal het beeld wat verzwakken.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot