vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX neemt wat gas terug

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood.

Dinsdag wist de AEX nog zijn hoogste stand ooit aan te scherpen, met een stijging van 1,0 procent naar een slotstand van 900,06 punten.

Beleggers zijn optimistisch vanwege de dalende rentes en verwerken ondertussen de stroom aan bedrijfscijfers, die per saldo meevallen.

Woensdag zal er op macro-economisch gebied onder meer aandacht zijn voor de Duitse industriële productie en het rentebesluit in Zweden. In de VS staan de wekelijkse hypotheekaanvragen, wekelijkse olievoorraden en de groothandelsvoorraden geagendeerd. Donderdag en vrijdag zijn de meeste beurzen gewoon open, toch zullen veel handelaren een lang weekend genieten vanwege Hemelvaart.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft gisteren een overtuigende stijging laten zien en is hierdoor het koersdoel van 900 punten genaderd. De doorbraak boven de toppen van de afgelopen maand heeft het technisch beeld verder verbeterd. 

De future vormt nog altijd hogere toppen en bodems, wat wijst op aanhoudende vraag. De eerste steunzone wacht nu op de oude toppen op 887 punten en daaronder rond de oplopende steunlijn.

 

 

Overig nieuws

Omzet Pharming profiteert van nieuw medicijn

De omzet van biotechbedrijf Pharming is met 31% op jaarbasis gestegen. Over het eerste kwartaal boekte Pharming een omzet van $55,6 mln. De groei is te danken aan het nieuwe medicijn Joenja in de VS. De omzet hiervan bedroeg $9,6 mln. De verkoop van Ruconest steeg met 8% naar $46 mln. Het Nederlandse biotechbedrijf haalt 97% van zijn omzet uit de VS. (FD)

Klanten FTX krijgen geld met rente terug

Twee jaar geleden viel de cryptomarktplaats FTX om. Gebruikers krijgen de tegoeden die zij daarbij kwijtraakten met rente terug. Dat de curatoren zo ruimhartig kunnen terugbetalen is te danken aan de winsten die gemaakt werden met het verkopen van belangen in verschillende startups. (FD)

Rabobank koopt veel beleggers uit

Certificaten van Rabobank zijn populair bij particuliere beleggers. Maar het aanbod van de bank om ze terug te kopen tegen 108,5% kon op veel enthousiasme rekenen. Voor houders die ruim 23% van de uitstaande certificaten bezaten, was het aanleiding om op het bod in te gaan. Dit was dan ook ruim overtekend. Bij Lynx lag het aanmeldpercentage op 32%, bij Saxo Bank op 30%. Wie tot een ton aanmeldde, is volledig uitverkocht. (Telegraaf)

Damrak: Nieuwe piek boven de 900

De AEX brak gisteren voor het eerst door de grens van 900 punten heen. De graadmeter won 1%, dankzij het positieve sentiment in Europa en de VS. Over heel 2024 is de graadmeter al 14,4% gestegen. Er waren slechts vier dalers, ArcelorMittal (-1,6%) leverde het meeste in. Adyen (3,2%) won het meeste. In de Midkap veerde Van Lanschot Kempen 8% op na een koopadvies. Just Eat Takeaway (-3,1%) sloot daar onderaan. Opvallende stijgers bij de kleinere fondsen waren Vivoryon (9,7%) en Heijmans (5,1%). Kendrion won 4,1% in reactie op de resultaten.

Wall Street: Verdeeld

De Dow Jones won 0,08%, de S&P500 steeg een bescheiden 0,13% en de Nasdaq daalde met 0,10%. Disney dook zo’n 10% omlaag, na tegenvallers in omzet en aantal nieuwe abonnees. Peloton veerde meer dan 13% op, er zou interesse zijn vanuit private equity in het geplaagde fitnessbedrijf. Ferrari ging in zijn achteruit, zo’n 5%, ondanks dat het beter presteerde dan voorspeld.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot