vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Special: Beleggen met Warren Buffet

Special: Beleggen met Warren Buffet

Het Amerikaanse Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, is al jaren één van de sterkst presterende aandelen op de beurs. We beoordelen het technisch plaatje van de drie grootste deelnemingen van dit investeringsfonds en die van Berkshire zelf.

Berkshire Hathaway blijft overtuigen

Berkshire Hathaway is een Amerikaans belegginsfonds dat is opgericht in Omaha en wordt beheerd door waardebelegger Warren Buffett. Het fonds investeert in diverse beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven.

 

 

Het aandeel heeft een uitstekend trackrecord. Alleen al de laatste vijftien jaar is de koers van Berkshire Hathaway verachtvoudigd. Hogere toppen en bodems wijzen ook de laatste jaren nog op aanhoudende vraag. Na de stevige correctie van 2022 wist het aandeel vanaf 2023 weer sterk opwaarts te bewegen. Binnen de stijgende fase komt de koers de laatste weken even op adem. 

Vooralsnog doet deze aarzeling niets af aan het positieve technische plaatje. Het neerwaarts risico is momenteel wel nog erg groot. Een diepere correctie zou een nieuw instapmoment op kunnen leveren. Dan zullen we ook overwegen het aandeel toe te voegen aan de modelportefeuille. De langetermijnindicatoren bevestigen het positieve technische plaatje.

 

Apple vindt steun

Apple is het meest waardevolle bedrijf ter wereld en het is de grootste holding van Berkshire Hathaway. Apple heeft het de afgelopen maanden vanuit technisch perspectief lastig. 

 

 

Na een mooie stijgende eerste helft van 2023 is de koers sinds begin dit jaar teruggezakt. Hierdoor is het fonds in een bandbreedte terechtgekomen tussen $160 en $200. Binnen deze bandbreedte zouden speculanten wat kunnen traden zodra de correctieve fase is afgebroken, echter voor defensieve posities adviseren we een uitbraak boven $200 af te wachten. Een neerwaartse uitbraak zal daarentegen het beeld verder doen verzwakken. 

De indicatoren zijn inmiddels neerwaarts gedraaid. Het 200-daags gemiddelde zal nu zorgen voor weerstand en daarnaast presteert Apple sinds dit jaar sterk minder dan de brede markt, wat terug te zien is in de dalende blauwe B.O.B.-indicator.

 

Bank of America moet uitbreken

Bank of America is een van de grootste Amerikaanse banken en nummer twee in de portefeuille van Berkshire Hathaway. De bank wist eind vorig jaar de dalende trend af te breken en laat sindsdien een mooie herstelbeweging zien. 

 

 

De koers is in het najaar van 2023 opgevangen rond de toppen van 2020, waarna het fonds al snel terugkeerde boven het 200-daags gemiddelde. Sinds deze terugkeer is BofA hier niet meer onder teruggezakt en ook de potentiële bodem ligt boven de 200-dagen-lijn. De koers nadert binnen het herstel nu weerstand, wat instappen onverantwoord maakt. De upside is beperkt tegenover een groter neerwaarts risico. 

Desalniettemin zien we bij een doorbraak wel kansen. Een belangrijke horde wordt dan uitgenomen en er komt ruimte vrij voor een grotere stijging. Wel adviseren we een hogere bodem af te wachten. Opwaarts verplaatst het koersdoel na een uitbraak richting de top van 2022 op $50,11.

 

Correctie afwachten bij American Express

Creditcardmaatschappij American Express behoort tot de drie grootste holdings in de portefeuille van Warren Buffett. Met een waarde van ongeveer $35 miljard maakt American Express ongeveer 10% uit van de totale portefeuille. Het aandeel is sinds 2012 opgenomen en heeft sindsdien een zeer sterke stijging laten zien. 

 

 

Vanaf 2022 begon de koers echter meer zijwaarts te bewegen en werd een neutrale bandbreedte zichtbaar. De recente doorbraak door de bovenzijde van dit patroon heeft het technisch beeld weer flink opgeklaard. De stijgende fase is hervat en er is ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging. Het volgende koersdoel is berekend op $260, wat het aandeel een opwaarts potentieel van ruim 11% oplevert. 

Voor posities adviseren we echter een correctie richting de oude toppen af te wachten. Een terugtest van het uitbraakniveau zal een nieuw instapmoment opleveren en het aandeel weer interessant maken voor de modelportefeuille.

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot