vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Goud wordt opgepoetst
Beeld: iStock

Goud wordt opgepoetst

Met op tweede paasdag een vers all-time high rond $2.265,78 begint de goudprijs aan het nieuwe kwartaal.

Langzaam aan laait de goudkoorts op. YTD is de goudprijs ruim 10% opgelopen. Sinds het intraday low rond $1.810 per troy ounce op 6 oktober is het edelmetaal dik een kwart in waarde gestegen. De goudprijs ligt er technisch dan ook prima bij. 

Belangrijke technisch signaal is vorige maand opgetreden nadat het oude all-time high van augustus 2020 rond $2.075,35 werd gebroken. Op dit niveau lag de neklijn van een hoofd-en-schouderformatie (zie uitleg van dit patroon onderaan). Ik heb deze uitbraak begin maart hier ook besproken: https://www.iex.nl/Artikel/791890/Goud-breekt-uit.aspx

Technisch heeft de goudprijs een langdurige kwakkelperiode achter zich gelaten. Sinds 2020 had goud vrij richtingloos gefluctueerd, grofweg tussen $1.615 en $2.075. 

Vandaag bekijk ik verschillende grafieken van goud: kortetermijn, langetermijn en meerjarig.

Goud korte termijn

Goud ligt er op kortetermijn uitstekend bij. Begin maart brak de de horde $2.145,86, waar de top van begin december ligt.

Vervolgens is er een mooie pullbackbodem boven die voormalige weerstand rond $2.145,86 gevormd. Vaak vormt een pullbackbodem de psirngplank voor een nieuwe felle stijging. 

 Goud heeft een sterke tweede steun rond $1.973,09 (bodem van 13 december 2023).

 

 

Goud lange termijn

Goud heeft de voormalige weerstand $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020) overtuigend weten te breken. Hierdoor is een langetermijn koopsignaal opgetreden. Ik heb in deze rubriek al eerder gewezen op de potentiële hoofd-en-schouderformatie die in de afgelopen 4 jaar is gevormd. 

Opvallend is dat rond $1.804 twee hogere bodems zijn gevormd. Eén in maart vorig jaar en één eind 2023.  Deze hogere bodems functioneren als de rechterschouders in de hoofd-en-schouderformatie. De uitleg van het hoofd-en-schouder patroon kunt u onderdaan deze blog vinden. 

Met de uitbraak boven $2.075,35 is een vierjarig barrière gebroken en wordt $2.500 het eerstvolgende opwaartse koersdoel.  

De stijgende 200-dagenlijn van de goudprijs valideert de positieve technische conditie.

 

Meerjaren: zéér bullish

Zoals hiervoor gemeld, heeft goud met de uitbraak boven $2.075,35 een hoofd-en-schouderformatie opwaarts voltooid. Dit heeft een koopsignaal opgeleverd. 

De hogere bodems rond $1.804 (R1 en R2) vormen de rechterschouders, de linkerschouders liggen rond $1.687 (L1 en L2).

Het hoofd van de hoofd-en-schouderformatie ligt rond H, de bodem van oktober 2022 op $1.614. 

Wat nog ontbreekt is de klassieke pullback, dus een tussentijdse terugval naar het uitbraakpunt  $2.075,35. Deze mogelijke pullback-correctie, naar PB2, is op de grafiek hieronder met de groene stippellijn ingetekend. 

Het conservatieve koersdoel na deze uitbraak hebben we berekend op $2.500. 

De koersdoel is als volgt berekend:

  • De afstand in punten tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt $461.
  • Opgeteld boven het uitbraakpunt $2.075,35 levert dit een eerste koersdoel op van $2.536.
  • Wij hebben dit koersdoel afgerond tot $2.500. 

Het progressieve koersdoel na hebben we berekend op $2.700. 

De koersdoel is als volgt berekend:

  • De procentiele afstand tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt 28,6%
  • Boven het uitbraakpunt $2.075,35 levert een stijging van 28,6% een eerste koersdoel op van $2.668,90
  • Wij hebben dit koersdoel afgerond tot $2.700. 

Een uitleg van deze twee verschillende koersdoelberekeningen kunt u onderaan deze blog vinden. 

De goudprijs had ook al in 2019 een hoofd-en-schouderformatie succesvol afgerond. Dat was in 2019, toen de neklijn N werd gebroken. De linkerschouders van dit patroon zijn gemarkeerd als LS1 en LS2, de rechterschouders als RS1 en RS2 en het hoofd als H. 

Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb deze succesvolle  hoofd-en-schouderformatie besproken in juli 2019.

 

Uitleg hoofd-en-schouderformatie

De hoofd-en-schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. De hoofd-en-schouderformatie kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd-en-schouderformatie  een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.

Kenmerk van de hoofd-en-schouderformatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. 

De hoofd-en-schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

  • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
  • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd-en-schouderformatie, bodem b is het hoofd.
  • De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een koersdoelen te kunnen berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

Er is een conservatieve en een progressieve methode. 

Het conservatieve koersdoel wordt als volgt berekend:

  • We berekenen de afstand in punten tussen het hoofd en de neklijn 
  • Dit verschil in punten wordt opgeteld boven het uitbraakpunt (neklijn)

Het progressieve koersdoel kan ls volgt berekend worden:

  • We berekenen de procentuele afstand tussen het hoofd en de neklijn 
  • Dit procentuele verschil in wordt opgeteld boven het uitbraakpunt (neklijn)

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Lees ook: Goudprijs in stilte naar all-time high, maar echte goudkoorts moet nog toeslaan

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams