vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Matige opening voor AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog vlak op 852,98 punten.

De Europese beurzen gaan vermoedelijk een terughoudende opening tegemoet, in aanloop naar belangrijke inflatiecijfers uit de VS en Europa later in de week. De data zullen door de markt nauwlettend worden gevolgd om een idee te krijgen van het pad dat centrale banken gaan bewandelen. De kans op een verlaging in juni wordt momenteel ingeschat op krap 52 procent.

Op macro-economisch vlak gaat de aandacht vandaag vooral uit naar Amerikaanse groeicijfers over het vierde kwartaal. Het gaat hier om een tweede raming. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zakt rustig richting de onderzijde van het opgaande trendkanaal dat de afgelopen weken zichtbaar is geworden. Het patroon van hogere toppen en bodems is intact zolang de koers binnen het stijgende trendkanaal beweegt.

De onderzijde van dit kanaal wacht rond 849 punten. Hier moet de future opgevangen worden om verdere verzwakking te voorkomen. Het beeld zal verder opklaren wanneer de kortetermijn correctieve fase wordt afgebroken. Een doorbraak door de dalende stippellijn zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting  de laatste koerstop rond 864 of hoger.

 

 

Overig nieuws

Just Eat Takeaway verwacht fors meer winst

De resultaten van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zitten in de lift. De operationele resultaten verbeterden flink dankzij kostenbesparingen. Maar over 2023 resteerde er wel een nettoverlies van 1,8 mrd euro. Dat is vooral te wijten aan hoge afschrijvingen op acquisities in de VS en Canada. De ebitda verbeterde van 19 mln naar 325 mln euro. Voor dit jaar verwacht Just Eat Takeaway een forse winststijging, de aangepaste ebitda stijgt naar 450 mln euro. (FD - Telegraaf)

Project Apple Car strandt

Apple trekt de stekker uit de ontwikkeling van een eigen elektrische auto. Het techconcern werkte tien jaar aan een zelfrijdende EV. Volgens Bloomberg zijn zo’n 2000 mensen betrokken bij project Titan. Velen kunnen aan de slag bij de afdeling kunstmatige intelligentie van Apple. Beleggers zijn blij met de berichten, getuige de koerswinst van 0,7% voor het aandeel. (FD - Telegraaf)

Damrak: Minimale winst

Beleggers zochten richting. De AEX wisselde een keer of tien tussen winst en verlies. Uiteindelijk sloot de graadmeter 0,01% hoger. Besi (2,4%) nam de leiding. AkzoNobel (1,8%) behoorde ook tot de kopgroep. Onderaan eindigde UMG (-2,4%). In de Midkap won Fugro 2,2%, de afgelopen vijf handelsdagen is het aandeel 13,1% in waarde gestegen. Kennelijk verwachten beleggers goed nieuws bij de jaarcijfers. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door AMG (5,4%) en InPost (-4,2%). Bij de smallcaps leverde PostNL nog eens 1,5% in. Beleggers zullen met weemoed denken aan 2016, toen Bpost nog 5,75 euro per aandeel bood.

Wall Street wacht op inflatiecijfers

De jacht op steeds nieuwe records kan wachten. Want wachten is het op de nieuwe inflatiecijfers, die later deze week bekend worden. Ondertussen sloten de indices gemengd. De Dow Jones daalde 0,25%, de S&P500 won 0,17% en de Nasdaq steeg 0,37%. Farmaceuten beleefden een gezonde dag. Viking Therapeutics kwam met bemoedigende resultaten van een nieuw obesitasmedicijn. Het aandeel dikte daarop 121% aan. Janux Therapeutics (229%) heeft succes met een middel tegen prostaatkanker. Macy’s (3,37%) gaat 150 winkels sluiten en schrapt banen. Chevron (-1,48%) waarschuwde dat de deal met Hess (-3,09%) op losse schroeven komt te staan als ExxonMobil en Cnooc bezwaar maken tegen de megadeal.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot