vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtrode opening voor AEX verwacht

 

De Amsterdamse beurs maakt zich dinsdag op voor een iets lagere opening. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het rood. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een bescheiden verlies van 0,3 procent op een slotstand van 852,87 punten, na het aanscherpen van de recordstand vorige week. 

Amerikaanse aandelen worstelden maandag om richting te vinden, terwijl beleggers zich schrap zetten voor een drukke week vol met cijfers en op zoek waren naar nieuwe aanjagers om de markt hoger te zetten, na de impuls van de sterke kwartaalcijfers en outlook van Nvidia vorige week.

Het zwaartepunt ligt deze week bij de publicatie van de PCE kernprijsindex op donderdag. Dat is de favoriete inflatiebarometer van de Fed.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft even gas teruggenomen binnen het stijgende trendkanaal, maar blijft per saldo mooi opwaarts bewegen. De future corrigeert richting de onderzijde van de stijgende trend rond 850 punten.

Zolang de koers hogere toppen en bodems blijft vormen, is het positieve technische plaatje intact en mogen op termijn weer hogere koersen worden verwacht. We handhaven ons koersdoel op 880 punten. Pas onder de laatste bodem rond 845 punten zal het beeld verder verzwakken.

 

 

Overig nieuws

Beursfeest gaat door, ondanks groeiend risico op crash

De beurzen wereldwijd blijven records breken. Maandag werden nieuwe records geschreven in Tokio en Frankfurt. Elders worden de pieken verder aangescherpt. Sinds eind oktober zijn indices met 15% tot 25% gestegen. De euforie houdt aan. Er zijn analisten die een vergelijking trekken met de dotcom-hype en daaropvolgende crash. Iedere serieuze crash wordt immers voorafgegaan door piekende beurzen. Gekeken naar de waarderingen is een crash reëel. De CAPE-ratio is ongekend hoog. Maar andere analisten bestempelen de rally als pril, er is ruimte voor meer. De records worden deels gedragen door goede jaarresultaten. (FD)

PostNL wil minder vaak bezorgen

PostNL wil van de verplichting af om vijf dagen per week post te bezorgen. Het is te duur en het volume krimpt jaarlijks. De Postwet moet worden aangepast, vindt de enige postbezorger die ons land rijk is. Post moet niet binnen één, maar binnen twee en op termijn zelfs drie dagen worden bezorgd. En snelle bezorging moet tegen een hoger tarief. Een hoogleraar noemt dit typisch monopoliegedrag om de kwaliteit van de dienstverlening te verminderen en de prijs te verhogen. (FD - Telegraaf)

Philips krijgt claim wegens tandplak

Ligt Philips al wakker door problemen met de apneu-apparaten, nu wordt het ook nog aangeklaagd door een tandverzorgingsbedrijf waarmee het in 2016 een samenwerkingsverband sloot. Electro Medical Systems wil 300 mln euro aan schadevergoedingen van Philips, omdat het winst en toename van marktwaarde zou hebben misgelopen. Philips kwam afspraken uit het contract niet na. Philips verdedigt zich fel tegen de aantijgingen en zegt niet in te zien hoe een deal van 2 mln euro tot verliezen van 300 mln euro kan leiden. (Telegraaf)

Damrak: Kalm

De kalme dag voelde aan als stilte voor de storm. Later in de week komen belangrijke cijfers. De AEX sloot 0,2% lager. Besi (6,5%) voerde de hoofdindex aan, winst was er ook voor ASM (4%) en ASML (0,6%). Onderaan noteerde AkzoNobel (-2,7%). Koersdoelverhogingen waren er voor WoltersKluwer (-0,6%) en ABN Amro (-0,8%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Galapagos (2,8%) en FlowTraders (-2,9%). Bij de smallcaps viel het verlies van PostNL op, het bedrijf wil minder vaak post gaan bezorgen.

Wall Street doet stapje terug

De indices in New York sloten gisteren in het rood. De Dow Jones leverde 0,16% in, de S&P500 daalde 0,38% en de Nasdaq verloor 0,13%. De dalingen volgen op een week, waarin de indices nieuwe pieken bereikten. Rivian won 6,3%, het aandeel stond de afgelopen tijd onder druk na teleurstellende cijfers. Intuitive Machines heeft een achtbaan achter de rug. Dat de maanlander op zijn zij is beland, bezorgde het aandeel een duikeling van 34,7%. De voorgenomen overname van Albertsons (0,7%) door Kroger (-2%) blijkt nog geen gelopen race.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot