vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Licht negatieve start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een licht lagere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. 

Afgelopen week deed de AEX op weekbasis nog een stapje terug met een daling van 0,4 procent naar 854,97 punten, nadat donderdag intradag nog de hoogste stand ooit werd aangescherpt. 

De Japanse beurs scherpte vanochtend met een winst van 0,4 procent op 39.236 punten zijn hoogste stand ooit aan, terwijl de Chinese beurzen en Seoel enkele tienden van een procent prijsgaven.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet het patroon van gematigd hogere toppen en bodems van de afgelopen weken voort. De future beweegt in een opgaande trendkanaal waarbij de correcties steeds op een iets hoger niveau worden opgevangen.

De stijgende trend kan worden voortgezet richting het eerste koersdoel op 880 punten. Zolang de steun van de laatste bodem en de onderzijde van het opgaande trendkanaal intact is, blijven we opwaarts kijken. 

 

 

Beursagenda

Maandag: woningcijfers VS

PostNL heeft zojuist de boeken geopend. U kunt eigenlijk uw bed wel weer opzoeken, want veel meer staat er niet op de rol, op de verkoopcijfers van nieuwe woningen in de VS, om 16 uur vanmiddag, na.

Dinsdag: cijfers ASMI en eBay, Aperam ex-dividend

Morgen openen Ctac en (nabeurs) ASMI de boeken. Na sluiting van Wall Street is eBay aan de beurt. Aperam houdt een beleggersdag. Het aandeel van de producent van roestvrij staal gaat bovendien €0,50 ex-dividend.

De belangrijkste macrodata zijn de Japanse inflatie, de orders voor duurzame goederen in de VS en het 'grote' Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Conference Board.

Woensdag: JET, UMG, Baidu, Salesforce en Amerikaans BBP

Woensdag wordt een drukke cijferdag, met de resultaten van onder andere Just Eat Takeaway (JET), Kendrion, UMG, Azerion, het Franse WorldLine, het Belgische Ageas en Deme, het Chinese Baidu en – na sluiting van Wall Street – Salesforce, Snowflake en AMC Entertainment.

JET presenteerde in januari overigens al voorlopige cijfers, waaruit bleek dat het aantal orders was gedaald, maar de winstgevendheid iets hoger uitpakte dan voorzien.

Ook komt er een tweede raming van het Amerikaanse BBP over het vierde kwartaal. Uit de eerste raming bleek dat de economische groei iets was vertraagd, naar 3,3% op jaarbasis, tegen 4,9% in het derde kwartaal. Maar het cijfer was wel beter dan voorzien, want economen rekenden op een stijging van 2%.

Donderdag: ASR, NN, SBMO, AB InBev en VS PCE-inflatie

Ook donderdag komt er een stortvloed van cijfers, van onder andere ASR Nederland, NN Group, SBM Offshore, Fugro, Air France KLM, Allfunds, AB InBev, Argenx, Ackermans, Bpost, Best Buy, Kroger en Macy’s.

De macro-economische agenda is ook goed gevuld, met onder andere de Japanse, Nederlandse en Duitse detailhandelsverkopen, de Nederlandse producentenprijzen, de Duitse werkloosheid, Duitse inflatie, het aantal opties op koopwoningen in de VS, de inkoopmanagersindex van de regio Chicago en last but not least de Amerikaanse consumentenbestedingen en PCE-inflatie.

Dat laatste cijfer wordt door de Federal Reserve nauwlettend in de gaten gehouden. De Fed wil overtuigd zijn dat de inflatie serieus op weg is naar de gewenste 2%. Dat was in december nog niet het geval: toen werd 2,6% op jaarbasis gemeten. Economen verwachten dat de PCE-inflatie in januari uitkomt op 2,4%. Lager dus, maar nog altijd te hoog. Een meevallend cijfer kan beleggers optimistischer maken over het moment van de eerste renteverlaging.

Vrijdag: Aegon, Heijmans, IMCD, Corbion, inkoopdata en inflatie EU. Ook volgen de kwartaalcijfers van Aegon, Heijmans, IMCD en Corbion.

Daarnaast komt er een eerste raming van de Europese inflatie in februari. In januari was het cijfer fractioneel gedaald naar 2,8% op jaarbasis, tegen 2,9% in december. Economen verwachten dat de inflatie deze maand verder zal zijn afgenomen naar 2,5%. Dat is positief, maar ook dit cijfer ligt nog boven de doelstelling van de ECB.

Ook zal de nodige aandacht uitgaan naar de Japanse, Chinese, Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie. Verder wordt uitgekeken naar de Europese werkloosheid, de Amerikaanse bouwuitgaven en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

 

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot