vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen
Beeld: iStock

Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen

Afgelopen vrijdag 16 februari bereikte de Japanse beursindex een intraday high van 38.865,06. Daarmee daagt de Nikkei het all-time high van 1989 rond 38.957 uit. 

De Japanse beurs is dit jaar met een stijging van 14,5% opnieuw één van de best presterende aandelenmarkten. Ook vorig jaar deed de de Nikkei-index, met een winst van bijna 30%, mee in de kopgroep. 

Technisch ligt de Nikkei-index er uitstekend bij, ik heb dat hier al eerder betoogd. Vanuit technisch perspectief is een doorbraak door het all-time high rond 38.957 zeer kansrijk. Binnen enkele jaren zou de Japanse beurs daarna in waarde nog kunnen verdubbelen. Ik leg de argumentatie hiervoor verderop in deze blog uit.  

Dit laat overigens onverlet dat de Japanse aandelenmarkt toe is een een adempauze. Een tussentijdse correctie zou de beurs lucht kunnen geven. 

De recente rally van de Nikkei is mede mogelijk gemaakt door techaandelen en verzekeraars. Een andere de reden voor de huidige opmars van Japanse aandelen is de fors gedaalde yen. Niet alleen is de yen dit jaar circa 7% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar; de Japanse munt staat nagenoeg op het hoogste punt ooit, waardoor de concurrentiepositie van Japanse ondernemingen verbetert. 

Langetermijn bullmarkt

De Japanse beurs doet het al jaren prima. Na een dieptepunt rond 6.994,90 punten in 2008 is de Nikkei-index een dikke 400% opgelopen. Sinds de bodem van mei 2020 rond 16.887 is de Japanse beurs ruim in waarde verdubbeld.  

Vandaag beoordeel ik de Japanse aandelenbeurs op basis van het bereiken van het all-time high uit 1989. Ik bespreek zowel de langetermijn- als de meerjarenplaatjes. Zoals gezegd kan de Japanse beurs op termijn van enkele jaren nog in waarde verdubbelen.  

De conclusies voor de komende jaren zijn overduidelijk: de Nikkei staat er technisch prima voor. 

Japanse beurs nadert all-time high

De Nikkei 225-index test de horde op 38.957, het all-time high van 29 december 1989.

Het laatste feel van de rally is ingezet nadat de toppen rond 33.772,89 (toppen van juni 2023) opwaarts zijn gebroken. 

De Japanse beurs heeft in de afgelopen jaren twee succesvolle bullish pullbackbodems achter de rug:

  • De eerste van begin 2021 boven de toppen van 2019 rond 24.681 (PB1)
  • De tweede van eind 2023 is gevormd boven de toppen rond 30.714 punten (PB2)

Met deze zeer positieve technische signalen is een dubbele springplank gelegd voor een nieuwe structurele rally. Deze pullbackbodems vormen de basis van het uitermate sterke technische plaatje van de Japanse beurs. Zie de uitleg van de pullbackbodem onderaan deze blog.

Zoals gezegd is de Japanse aandelenmarkt nu wel toe aan een adempauze. 

Een eventuele tussentijdse correctie zou de beurs lucht kunnen geven. Om het positieve plaatje intact te laten is het wel van belang dat steun 33.772,89 (rond toppen van juni 2023) intact blijft. Een eventuele hogere bodem rond dit niveau zou de derde succesvolle pullback opleveren. 

Die vermeende derde pullbackbodem (PB3) is op de grafiek ingetekend met de groene stippellijn. Hierna is een opwaartse doorbraak van de horde op 38.957 waarschijnlijk. Op termijn van enkele jaren zou de Japanse beurs vervolgens nog in waarde kunnen verdubbelen.  

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert een positief technisch plaatje van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei prima op te vangen. 

Japanse aandelenbeurs kan in waarde nog verdubbelen

Eind 2020 is een 24-jarige weerstand doorbroken, gevormd door de toppen van 1996 en 2020. Met de uitbraak boven neklijn W is een langetermijnkoopsignaal opgetreden in de vorm van een omgekeerd hoofd- en schouderpatroon (inverse head and shoulder). 

De Japanse Nikkei-index heeft sindsdien met een duidelijke pullbackbodem (PB1) het koopsignaal bevestigd. 

Bodem PB1 van begin 2022 rond 24.681 valideert de uitbraak boven de 24-jarige weerstand W.

Overigens zijn er sinds 2008 voortdurend hogere bodems gevormd, gemarkeerd met de horizontale blauwe lijntjes. Deze suggereren op correcties koopkrachtige vraag naar Japanse aandelen.

Het lange termijn koersdoel KD is berekend door de afstand tussen het hoofd H en neklijn W te projecteren boven het uitbraakpunt X. Deze berekening is op de grafiek met de groene verticale lijnen gemarkeerd. 

 

Uitleg pullbackbodem en pendulum-swing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulum-swing

Volgens de pendulum-swingmethode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is het koopsignaal gevalideerd
  • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
  • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

Pullback

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams