vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX weer positief van start

De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een hogere opening. Futures op de AEX noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,6 procent in het groen. 

De AEX sloot donderdag tijdens een drukke cijferdag ook al een half procent hoger op 847,59 punten. Daarmee kroop de index weer richting de recordstand van circa 855 punten op maandag.

Ook Wall Street vond donderdag de weg omhoog, en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot met een winst van 0,6 procent op een all time high. 

Daarmee zijn beleggers bekomen van de schik van dinsdag, toen een flink tegenvallend Amerikaans inflatiecijfer de aandelenmarkten onder druk zette.

De bedrijfsagenda is vandaag vrijwel leeg. Op het macro-economische vlak zal de aandacht vooral uitgaan naar de vrijgave om half drie van de producentenprijzen in de VS.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs zet de stijgende trend van de afgelopen weken voort. De future is opgevangen aan de onderzijde van de stijgende trend en vormt een nieuwe hogere koersbodem. Dit bevestigt het positieve technische plaatje.

Zolang de stijgende fase intact is, blijven we omhoog kijken, met het vizier op het berekende koersdoel rond 880 punten. PAs onder de steun rond 836,55 punten zal het beeld wat verzwakken.

 

 

Overig nieuws

Soepeler begrotingsregels vergroten kans op nieuwe eurocrisis

Europa gaat de verkeerde kant op, waarschuwt Nout Wellink, oud-topman van DNB. Door de strenge begrotingsregels te versoepelen, dreigt een herhaling van de eurocrisis. De verzwakking van het stabiliteitspact vergroot de kans dat grote landen als Italië, Spanje en Frankrijk de hoge staatsschulden niet onder controle krijgen. Dat leidt dan tot nieuwe spanningen in de eurozone en dan moet Nederland weer bijdragen aan de noodzakelijke oplossingen. (Telegraaf)

Buffett verkoopt aandelen Apple en Paramount

Berkshire Hathaway heeft in het vierde kwartaal wat wijzigingen aangebracht in de portefeuille. Onder leiding van Warren Buffett verkleinde de investeringsmaatschappij de belangen in Paramount, Apple en HP. Op de bekendmaking daalde Paramount bijna 7%. Buffett verkocht 10 mln aandelen Apple, het heeft er nu nog 905 mln over. Berkshire Hathaway vergrootte zijn belang in Chevron (tot 14%) en in SiriusXM. Ook breidde het zijn positie in Occidental Petroleum uit. (FD)

Half miljard winst voor Euronext

Euronext heeft in 2023 geprofiteerd van de handel in elektriciteit en vastrentende waarden. Het leverde de beursuitbater een winst op van 513,6 mln euro. Dat is meer dan de 499,7 mln waar analisten op hadden gerekend. Euronext zegt op schema te liggen met de integratie van de Italiaanse beurs. De topman is voorzichtig optimistisch over de markt voor beursintroducties in 2024. (FD)

Damrak krabbelt weer op

De AEX won gisteren 0,5%. DSM-Firmenich (11,4%) ging overtuigend aan kop na de berichten over het afsplitsen van zijn diervoedingstak. KPN won 2,1%, Carlos Slim heeft zijn belang verder afgebouwd. Onderaan noteerde Universal Music Group (-1,8%), gevolgd door Shell (-1,4%) dat ex dividend ging. In de Midkap was Alfen (-3,7%) de grootste daler, terwijl AMG (4,3%) de meeste koerswinst realiseerde.

Wall Street in de lift

De indices in New York zaten opnieuw in de lift. De Dow Jones won 0,9%, de S&P500 bereikte met 0,6% winst een nieuwe recordhoogte. De Nasdaq steeg 0,3%. Tesla schoot 6% omhoog, Elon Musk heeft zijn belang uitgebreid tot 20,5%. Hij wil naar 25% om meer invloed uit te kunnen oefenen. Apple daalde nadat Berkshire Hathaway bekendmaakte zijn belang te hebben verkleind. Tripadvisor steeg ruim 10% na goede resultaten. Deere daalde 6% na lagere winstverwachtingen. Cisco Systems gaat banen schrappen, een voorzichtige prognose zette het aandeel 2,5% lager.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot