Stijgingsruimte bij bitcoin lijkt beperkt

Stijgingsruimte bij bitcoin lijkt beperkt

De afgelopen 24 uur waren weer even wennen voor Bitcoin-investeerders, met ruim 5% prijsdaling in korte tijd. Hiermee keerde de waarde van de cryptomunt terug van de recente hoogtepunten boven $44.000. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden leek niets de opmars van de cryptomunt nog te kunnen stoppen, maar blijkbaar kan ook hier de onrust snel weer terugkeren.

Voor de sterke stijging van de afgelopen maanden zijn twee waarschijnlijke redenen aan te wijzen. Allereerst zijn er de verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve, die wereldwijd marktrally's, inclusief die in de cryptowereld, zouden kunnen stimuleren. Hierdoor lopen bijvoorbeeld ook de aandelenmarkten de laatste tijd hard op.

Een mogelijk nog grotere impact op de stijging van Bitcoin is het groeiende vertrouwen binnen de sector dat de Securities and Exchange Commission (SEC) volgende maand wellicht extra cryptocurrency exchange-traded funds (ETF's) zal goedkeuren. Onder andere BlackRock wordt genoemd als een van de eersten wiens crypto-ETF volgend jaar groen licht kan krijgen. De goedkeuring van de ETF door de SEC zou de legitimiteit van crypto-investeringen verder kunnen onderstrepen. 

Terwijl 2022 een dramatisch jaar was voor crypto-investeerders, is 2023 tot nu toe behoorlijk gunstig geweest voor Bitcoin, met een stijging van meer dan 150% dit jaar. Toch lijkt op korte termijn de stijgingsruimte beperkt.

Technisch plaatje

Bitcoin is begin dit jaar opwaarts gedraaid en heeft dit herstel de afgelopen maanden nog verder vorm kunnen geven. Nadat de consolidatiefase van deze zomer opwaarts werd afgebroken, is de koers overtuigend verder opgelopen.

Er is een oplopend trendkanaal zichtbaar geworden waarbij bitcoin zowel de onderzijde als de bovenkant van het kanaal al enkele keren heeft getest. Door de sterke stijging is de bovenzijde van het kanaal nu weer bijna bereikt. 

Tussen $46.000 en $48.000 liggen daarnaast enkele oude toppen die als richtpunt dienen voor deze stijging. Rond dit niveau zou de munt te maken kunnen krijgen met wat verkoopdruk door winstnemingen. Ook een terugval richting de onderkant van de opgaande trend rond $30.000 kan niet worden uitgesloten.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot