vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Positieve opening Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start, na een heel sterke novembermaand. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een openingswinst van krap een half procent. 

Donderdag won de AEX al 0,4 procent op een slotstand van 718,60 punten, onder aanvoering van verzekeraars.

In de VS stond donderdag de PCE-inflatie op de rol, de favoriete barometer van de Federal Reserve. De kerninflatie in Amerika daalde conform verwachting van 3,7 procent in september naar 3,5 procent in oktober. Daarnaast bleek in de eurozone de inflatie afgelopen maand te zijn gedaald van 2,9 procent naar 2,4 procent. De kerninflatie daalde tot 3,6 procent.

Later vandaag worden de inkoopmanagersindices in de eurozone en de VS vrijgegeven. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in november minder krimp liet zien. De inkoopmanagersindex kwam uit op 44,9, tegen 43,8 een maand eerder.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft de stijgende trend van de afgelopen weken weer opgepakt met de vorming van een nieuwe hogere koersbodem. Wel is de sterk stijgende trend overgegaan in een meer gematigd opwaarts verloop. De eerste weerstand rond 771 punten nadert echter snel. Rond dit niveau liggen meerdere oude bodems die voor aanbod kunnen zorgen. 

 

 

Overig nieuws

NN wil nu ook schikken

ASR schikte woensdag met vijf claimorganisaties in de langslepende woekeraffaire. Het is een reactie op twee rechterlijke uitspraken die ongunstig zijn voor de verzekeraars. Nu heeft ook NN zich gemeld bij de claimorganisaties om tot een schikking te komen. Het is voor het eerst dat NN hier serieus werk van lijkt te willen maken, zeggen zij. NN zegt de schikking van ASR een positieve ontwikkeling te vinden. Hoe hoog de compensatie bij NN moet zijn, is nog niet duidelijk. De schikking van ASR laat zien dat de bedragen lager zijn dan verwacht. DSB zegt dat een schikking bijdraagt aan de rust. (FD - Telegraaf)

Akkoord over verlaging olieproductie

De Opec+ heeft een akkoord bereikt over de eigen olieproductie. De 23 olieproducerende landen zullen gezamenlijk 1 miljoen vaten olie per dag minder oppompen. Zo willen zij het aanbod op de wereldmarkt verminderen om een dreigend overschot te voorkomen. Daarnaast wordt de eenzijdige productiebeperking van Saoedi-Arabië verlengd. De olieprijs reageerde lauw op de berichtgeving, maar was in aanloop naar de vergadering al iets gestegen. (FD - Telegraaf)

Staatsbelang ABN Amro naar 40%

De Nederlandse staat bouwt gestaag het belang in ABN Amro af. In 2008 nationaliseerde de overheid de bank om deze te redden van de ondergang. NLFI brengt het belang de komende tijd terug van 49,5% naar 40%. Het neemt de tijd om de aandelen tegen de beste prijs te kunnen verkopen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Verzekeraars veren op

Een doorbraak in de langslepende woekerpolisaffaire gaf verzekeraars ASR en NN de wind in de rug. ASR won 13% en NN 9,9%. Aegon (1,7%) volgde op gepaste afstand. ABN Amro (-1,7%) daalde, de Nederlandse staat maakte bekend dat het belang in de bank omlaag gaat naar 40%. In de Midkap was OCI (-5,8%) de grootste verliezer. Alfen won 2,6%.

Wall Street: Gemengd

De indices eindigden gemengd. De Dow Jones (1,47%) bereikte zijn hoogste punt van dit jaar. De S&P500 won 0,38%, maar de Nasdaq leverde 0,23% in. De consumentenprijzen zijn minder hard gestegen, wat de neerwaartse inflatietrend bevestigt. De markt rekent op een pas op de plaats voor de Fed. Salesforce won 9,35% na een hogere winstprognose. Ford (-3,11%) kampt met hogere arbeidskosten en verlaagt daarom de winstverwachting. Snowflake steeg 6,98% na beter dan verwachte resultaten. Een adviesverhoging voor Pinterest (2,36%) en Snap (6,55%) leverde de bedrijven koerswinst op.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot