vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Iets lagere opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent lager op 761,37 punten.

Het terughoudende sentiment onder beleggers lijkt het resultaat van de laatste opmerkingen van diverse Fed-leden. Ook is de markt in afwachting van enkele macro-economische cijfers. Op vrijdag zal Fed-voorzitter Jerome Powell het woord nemen.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in het Europese consumentenvertrouwen en Duitse inflatiecijfers. Ook zijn er groeicijfers over de Amerikaanse economie over het derde kwartaal. Het Beige Book van de Fed zal vanavond een indicatie geven van het sentiment onder bedrijven in elf districten, in aanloop naar de volgende vergadering van de Federal Reserve op 13 december.  Beleggers wachten vooral op de cijfers over de inkomens en uitgaven van huishoudens, die donderdag bekend worden.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs staat deze week wat onder druk. De future heeft het opgaande trendkanaal verlaten en is teruggezakt onder de voorliggende koerstoppen. Hiermee is er ruimte vrijgekomen voor een daling richting de steun van de laatste bodem rond 754,80. 

 

 

Overig nieuws

Winst Prosus zit in de lift

De winst van techinvesteerder Prosus is in de eerste helft van het gebroken boekjaar verdubbeld. Dat komt vooral door de grote deelneming in Tencent. De portefeuille bestaat verder uit e-commerce, fintech en andere internetbedrijven. De omzet van de deelnemingen steeg met 16%. De kernwinst steeg met 85% tot 2,6 mrd dollar. De techinvesteerder houdt vast aan de prognose dat de e-commercebedrijven eind 2024 winstgevend zijn. Prosus is een afsplitsing van Naspers. In september is een streep gezet door ingewikkelde kruisbelangen. Die stap moet een einde maken aan de onderwaardering van het aandeel. Naspers houdt 43% in Prosus en een meerderheid in het stemrecht. (Telegraaf)

Charlie Munger - kompaan van Buffett - overleden

De Amerikaanse investeerder Charlie Munger is op 99-jarige leeftijd overleden. Munger was de onafscheidelijke rechterhand van Warren Buffett, met wie hij 60 jaar lang leiding gaf aan Berkshire Hathaway. Buffett is nog altijd topman van het investeringsvehikel en moet nu verder zonder de inspiratie, wijsheid en deelname van Munger. Tussen 1965 en 2021 realiseerde Berkshire Hathaway een gemiddelde jaarlijkse winst van ruim 20%. (FD - Telegraaf)

Goud glanst weer

De goudprijs krijgt weer glans. Het edelmetaal zit sinds oktober in de lift, door een terugval van de dollar. De verzwakking van de dollar trad op nadat de Fed aangaf dat het de monetaire teugels niet verder aantrekt. De markt rekent op een omslag in het rentebeleid. Goud profiteert daarnaast van de status als veilige haven. (Telegraaf)

Damrak sluit licht lager

De verwachting groeit dat het rentebeleid in de VS kantelt. Vooral de obligatiemarkten in de VS profiteerden daarvan. Voor Europese markten kwamen de berichten te laat. De AEX sloot de dag met een min van 0,4%. DSM Firmenich (-2,8%) leverde het meeste in. ASR (1,2%) won het meeste. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Just Eat Takeaway (-3%) en Inpost (3,5%). Bij de kleine fondsen had Acomo last van een koersdoelverlaging. Marel daalde 1,8% na het afwijzen van een overnamebod.

Wall Street rekent op renteverlagingen

De Dow Jones won 0,2%, de S&P500 en de Nasdaq sloten vlak. Aanvankelijk stegen de koersen na signalen dat de rente de komende maanden omlaag kan. Maar de voorspelling is niet unaniem. Het rente-optimisme doofde in de loop van de handelsdag weer uit. Cijfers over het consumentenvertrouwen waren gunstig. Tesla won 4,5%, Boeing steeg 3%. Micron Technology zag de koers 1,4% dalen na berichten dat de operationele kosten hoger gaan uitvallen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot