vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen verliezen kracht

Europese beurzen verliezen kracht

De Europese aandelenmarkten hebben de laatste tijd te maken met stevige verkoopdruk. Vrijwel alle indices hebben de afgelopen weken terrein moeten prijsgeven en de opgaande fases achter zich gelaten.

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50 index, geeft een goed beeld van het sentiment op de aandelenbeurzen van het Europese vasteland. Ook van deze index is het technsich beeld wat onder druk komen staan.

De Euro Stoxx 50 index, waarin de 50 grootste Europese beursgenoteerde ondernemigen zijn opgenomen, leek eind juli opwaarts uit te breken boven de langetermijn weerstand, maar moest de uitbraak al snel weer inleveren. Hierna is de index nog wat verder teruggezakt waardoor de stijgende trend vanaf eind 2022 werd afgebroken.

 

 

De afgelopen weken heeft de brede Europese index een mogelijke lagere koerstop gevormd, wat wijst op toenemende verkoopdruk. Vooralsnog is de index opgevangen door de steunzone rond 4.200 punten, gevormd door de laatste bodem en het 200-daags gemiddelde. Een doorbraak en slotstand onder dit niveau zal het technisch plaatje echter flink verzwakken.

Na een doorbraak zal er ruimte vrijkomen voor een grotere koersdaling richting de zone rond 4.000 putnen waar meerdere oude toppen en bodems zich bevinden. 

Alleen als de index duidelijk vanaf de huidige steunzone weet op te veren, zal het gevaar op een grotere correctie worden afgewend en klaart de lucht weer wat op. De komende weken zullen uitsluitsel geven. 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot