Consolidatie duurt voort

Consolidatie duurt voort

Al maanden liggen de aandelenbeurzen wereldwijd stil en wordt er gewacht op nieuwe impulsen. Nu de serie renteverhogingen van zowel de Fed als de ECB tot een einde lijkt te zijn gekomen en de inflatie langzaam maar zeker wat verder afneemt, wachten beleggers op ander richtinggevend nieuws.

September is historisch gezien een van de zwakste beursmaanden waarna, ook weer op basis van het historisch gemiddelde, de beurs vaak een sterke periode tegemoet gaat. Vooralsnog past deze trendmatigheid ook in het technisch beeld van de aandelenbeurzen op dit moment.

Met september net over de helft zouden de komende weken nog wel eens wat extra verkoopdruk op kunnen leveren, waarna er voor de langere termijn een belangrijke bodem kan worden gevormd. Zowel in Amerika als in Europa en Japan wijzen de langetermijnplaatjes per saldo nog omhoog.

S&P 500-index

De recente daling brengt de S&P 500 terug naar het niveau van de voorgaande toppen. Het beeld blijft redelijk positief, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven. Voorlansog is er sprake van een pullback richting het voormailge uitbraakniveau.

Aan de bovenkant is er ruimte richting 4.818,40 punten (top van 7 januari 2022). De steun ligt op 4.104,98 punten (top van 24 mei). De brede Amerikaanse aandelenindex beweegt nog netjes boven haar 200-daags gemiddelde, wat de positieve technische conditiue van de index ondersteunt.

S&P 500 koers

Euro Stoxx 50-index

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50-index, geeft een goed beeld van het sentiment op de aandelenbeurzen van het Europese vasteland. De index laat net als de meeste Europese indices vanaf april per saldo een neutraal koersverloop zien.

De Euro Stoxx 50 beweegt al maanden zijwaarts binnen een neutrale bandbreedte tussen grofweg steun 4.200 punten en weerstand rond 4.415 punten. Het patroon van hogere toppen en bodems vanaf eind vorig jaar is nog wel intact. 

Ook beweegt de index nog boven haar 200-dagenlijn, waarmee de positieve technische langetermijnconditie intact blijft.

Euro Stoxx 50 koers

Nikkei 225-index

De beurs in Japan, de Nikkei 225-index, wist dit voorjaar uitstekend te presteren, maar is gedurende de zomer helemaal stilgevallen. De beurs lijkt zich echter op te maken voor een nieuwe koersstijging.

De Nikkei 225 brak door de sterke stijging van begin dit jaar opwaarts uit de neutrale fase van de afgelopen jaren. De doorbraak boven de toppen van 2021 heeft het technisch beeld flink verbeterd. 

De consolidatiefase van de afgelopen maanden levert een terugtest op van de oude weerstand. Een nieuwe hogere koersbodem boven dit niveau zal het positieve langetermijnbeeld nogmaals bevestigen en een stijgende trend starten richting hogere koersniveaus.

Nikkei 225 koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot