vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Eerste signalen van bodemvorming bij Just Eat Takeaway?

Eerste signalen van bodemvorming bij Just Eat Takeaway?

De koers van voormalig beursfavoriet Just Eat Takeaway heeft de afgelopen jaren een duikvlucht genomen. Nadat de opmars eind 2020 was stilgevallen, heeft het aandeel in de hieropvolgende jaren bijna 90% van haar beurswaarde moeten prijsgeven.

Halverwege vorig jaar leek de koers aan een herstel te beginnen, maar al vrij snel bleek dit een krachteloze opleving. Het aandeel is inmiddels teruggezakt richting de dieptepunten van afgelopen jaar.

Ondanks de nieuwe verkoopdruk lijken de eerste signalen van een mogelijke trenddraai nu zichtbaar te worden. Terwijl de koers op basis van het maandslot onlangs namelijk een nieuw dieptepunt neerzette, is de RSI-indicator juist op een hoger niveau opgevangen. Deze positieve divergentie kan een mogelijke trendomkeer betekenen.

Om de trenddraai te bevestigen, dient het aandeel de steile dalende fase van het afgelopen halfjaar opwaarts te verlaten. De bovenkant van deze dalende trend bevindt zich momenteel rond €14,75. Na een uitbraak zal de top van januari rond €27,89 het eerste richtpunt worden.

 

 

De RSI-indicator is een momentum-indicator die de kracht van de trend weergeeft. Naast het signaleren van overbought- en oversold-situaties, kan deze indicator ook een singaal afgeven wanneer er een afwijking is tussen de indicator en het koersverloop van het instrument.

Positieve divergentie verwijst naar een situatie waarin de prijs van het instrument een nieuw dieptepunt bereikt, maar de RSI-indicator een hoger dieptepunt laat zien in vergelijking met een vorige periode. Het wijst erop dat het neerwaartse momentum afneemt en dat er potentiële kopers aanwezig zijn die het instrument kunnen ondersteunen en de prijs weer omhoog kunnen brengen.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot