Voorbeurs: Vlak begin voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting licht hoger van start, na een dito slot op Wall Street. Futures op de AEX index noteren een klein uur voor de beursgong fractioneel hoger. De Amsterdamse beurs is dinsdag licht lager gesloten. De AEX daalde toen 0,2 procent tot 762,22 punten.

De AEX kan wellicht vandaag meeliften op de licht hogere koersen in New York, waarbij de S&P 500 op een nieuw jaarrecord wist te sluiten. Wat opviel was de sterke stijging van de Russell-2000, de index voor kleinere en middelgrote Amerikaanse ondernemingen, die 2,7 procent wist bij te schrijven, mede geholpen door een herstel van de Amerikaanse regionale banken.

Vandaag  krijgen we meer duidelijkheid over de Duitse industriële productie. In de Verenigde Staten staan de wekelijkse hypotheekaanvragen, de wekelijkse olievoorraden, exportcijfers en het consumentenkrediet op de agenda.

AEX future

De future op ade Amsterdamse beurs lijkt weer wat verder te verbeteren. De future beweegt al enige tijd in een licht dalende bandbreedte en ketste recent weer af op de bovenzijde van deze bandbreedte. In paats van een daling richting de onderkant lijkt de koers al eerder te worden opgevangen. Dit zou een hogere koersbodem binnen de bandbreedte op kunnen leveren.

De future neemt een nieuwe aanloop om de dalende toppenlijn te kunnen breken. Een opwaartse uitbraak uit de bandbreedte zal het beeld verder doen verbeteren en ruimte vrijmaken voor een groter herstel. Het eerste richtpunt wacht op de top van medio februari rond 775,58. Hierboven kan de future opstomen richting de oude toppen rond 800 punten.

 

 

Overig nieuws

Paniek slaat toe door cryptokruistocht

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft in twee dagen tijd de grootste cryptobeurzen aangeklaagd. De SEC lijkt het oorlogspad te hebben gekozen. Binance wordt ervan verdacht dat het beleggers heeft misleid en geld heeft rondgepompt. Die aanklacht veroorzaakte een schokgolf door de cryptosector. Beleggers haalden in paniek hun munten weg. Zij vrezen dat het bij Binance net zo’n zooitje is als bij het omgevallen FTX. Ook de topman van Binance is aangeklaagd. De aanklacht tegen Coinbase is iets minder verstrekkend, maak kan ook grote gevolgen hebben voor de cryptohandel. De koers dook na opening van de handel met 20% omlaag. Coinbase en Binance liggen al langer overhoop met toezichthouders. (FD - Telegraaf)

Terugkerende storingen ING zijn schadepost voor ondernemers

Dit jaar werd ING Bank al zeker zes keer getroffen door een storing. De irritaties om het terugkerende fenomeen lopen op. De bank wordt steeds duurder, maar de service verslechtert. Maar naast ergernis zorgen de storingen van de bank ook voor een schadepost voor ondernemers. Het betalingsverkeer valt stil. ING schaamt zich diep en benadrukt dat elke storing er één te veel is. (FD)

Anderen aan het stuur bij Accell

De samenstelling van het bestuur van Accell wordt op de schop genomen. De financieel bestuurder en de bestuurder die verantwoordelijk is voor de operationele gang van zaken zijn vervangen. Accell beperkt zich tot een verklaring vol algemeenheden. De nieuwe bestuurders passen bij de ambitie om de groei te versnellen, zo klinkt het. In korte tijd is de volledige raad van bestuur van samenstelling veranderd. (FD)

Damrak: Weinig beweging

De indices in Amsterdam kwamen nauwelijks van hun plaats. De AEX sloot gisteren 0,15% lager. UMG (2,1%) voerde de boventoon, Aegon (1,9%) en ING (1,8%) speelden hun deuntje mee. NN Group daalde 4,4%, maar dat kwam omdat het aandeel ex dividend noteerde. In de Midkap had Just Eat Takeaway (-4,1%) het moeilijk. Maandag verlaagde Citibank het koersdoel van de maaltijdbezorger. In de Midkap nam Galapagos (2,9%) de leiding.

Wall Street: S&P500 piekt

Er kwam eindelijk weer eens goed nieuws uit de bankensector. De KBW Regional Bank-index steeg 5,4%. De regionale bank Comerica, met een notering in de S&P500, won 7,1%. De grote indices kwamen moeilijk van hun plaats. De Dow Jones sloot vlak, de Nasdaq steeg 0,4%. De S&P500 won 0,2% en staat daarmee op de hoogste stand dit jaar. Coinbase dook hard omlaag, het aandeel sloot 12,1% lager. De 787 is af en toe een kwade droom voor Boeing (-0,7%), de leveranties werden weer stilgelegd wegens een productiefout.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot