Voorbeurs: Lichtrode start AEX

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index noteren ruim een half uur voor de beursgong 0,25% in het rood. 

Maandag koerste de AEX nog het grootste deel van de handelsdag in het groen, maar een lagere opening op Wall Street gooide roet in het eten. De AEX daalde 0,2 procent naar 763,34 punten. In New York noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 bij de slotzoemer eveneens 0,2 procent in het rood.

Inkoopdata van ISM toonden slechts een bescheiden groei van de Amerikaanse dienstensector in mei. De fabrieksorders in de VS stegen daarnaast in april minder dan verwacht. Beleggers haalden eind vorige week nog steun uit onder meer de goedkeuring om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen en een sterk banenrapport in de VS.

AEX future

De future in Amsterdam beweegt de laatste weken in een licht dalende bandbreedte waarbij zowel de toppen als de bodems steeds op een iets lager niveau worden gevormd. Gisteren is nogmaals de bovenzijde van de bandbreedte getest en moest de future in de loop van de handelsdag weer een stap terug doen.

Het risico op een nieuwe daling richting de onderzijde van de bandbreedte blijft aanwezig. Het beeld klaart pas op als de dalende toppenlijn opwaarts wordt gebroken. Dan komt er ruimte vrij voor een grotere stijging richting de top van medio februari rond 775,58 punten.

 

 

Overig nieuws

Barstjes in Opec+ zichtbaar

De olieproducerende landen van de Opec+ hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over vermindering van de olieproductie. De verwachtingen voor de bijeenkomst waren laag, maar opnieuw werd duidelijk dat er spanningen heersen tussen de lidstaten. Saoedi-Arabië zal de productie beperken met 1 miljoen vaten per dag. Dat zorgt voor stabiliteit op de oliemarkt. De Opec+ is goed voor 40% van de wereldwijde olieproductie. De landen zijn allemaal gebaat bij een hogere olieprijs, maar niemand wil minder olie verkopen. De onenigheid heeft altijd te maken met het verdelen van de pijn. (FD)

Apple lanceert VR-headset

Apple kondigde maandagavond zijn langverwachte VR-headset aan. De Vison Pro moet 3499 dollar gaan kosten. De verwachting is dat er jaarlijks 900.000 stuks over de toonbank gaan. Op het Apple-event werden verder tal van kleine veranderingen aan de besturingssystemen van Apple besproken. Het aandeel zakte uiteindelijk in de min. (FD - Telegraaf)

Bankenbuffers VS moeten omhoog

Toezichthouders willen Amerikaanse banken verplichten om meer kapitaal aan te houden om mogelijke verliezen op te vangen. Mogelijk moeten de buffers met 20% omhoog. Banken met veel handelsactiviteiten op de financiële markten moet hun buffers het meeste versterken, maar ook banken met grote divisies in vermogensbeheer en zakenbankieren. Op die manier moet de financiële weerbaarheid van de Amerikaanse bankensector worden vergroot. De zwaardere kapitaaleisen zouden gaan gelden voor banken met een balanstotaal vanaf 100 mrd dollar. Nu gelden zwaardere eisen vanaf 250 mrd dollar. (FD)

Damrak sluit lager

De AEX koerste de hele dag voorzichtig in de plus, maar sloot toch 0,2% lager. IMCD (1%) nam de leiding, maar zonder directe aanleiding. Tot de dalers behoorde ASMI (-1,3%), een zakenbank haalde het van de kooplijst na het realiseren van het koersdoel. Alfen (-1,8%) kreeg een koersdoelverlaging en behoorde tot de dalers binnen de Midkap. Air France KLM (-3,2%) leverde het meeste in. Onder de kleinste fondsen viel CM.com op. Ook B&S won terrein.

Wall Street: Weinig enthousiasme

Beleggers zijn met weinig enthousiasme aan de nieuwe week begonnen. De Dow Jones sloot 0,59% lager, de S&P500 daalde 0,2% en de Nasdaq leverde 0,09% in. De inkoopmanagersindex groeide nauwelijks, nieuwe orders vertraagden. De index belandde op een driejarig dieptepunt. Apple presenteerde de Vision Pro, tussentijds tikte de koers het hoogste punt ooit aan, maar sloot de dag toch 0,8% lager af. Alphabet won 1,07% en Tesla steeg 1,7%. Het gaat goed met de verkoop van elektrische auto’s in China.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot