Voorbeurs: AEX start met klein verlies

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting iets lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van van 0,35 procent. 

Donderdag steeg de AEX na een serie renteverhogingen van onder meer de Federal Reserve, het VK en Zwitserland, nog nipt met 0,2 procent naar 743,59 punten. Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond 0,3 procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq een procent klom. Daarmee leverden de Amerikaanse beurzen een deel van de winsten van eerder op de dag weer in.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindices in maart, die in de loop van de handelsdag in Europa en de VS worden vrijgegeven. Ook de orders voor duurzame goederen in de VS kunnen op aandacht rekenen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs komt al een paar dagen op adem van de stijging van begin deze week, waardoor op korte termijn een zijwaarts koersverloop is ontstaan. De future beweegt vlak tussen steun rond 733 punten en weerstand rond 748 punten. Binnen deze neutrale bandbreedte is het koersverloop erg volatiel. De future zal uit de bandbreedte moeten breken om nieuwe richting te kiezen.

 

 

Overig nieuws

Certificaathouders Triodos krijgen meer stemrecht

Een meerderheid van de certificaathouders van Triodos heeft op een druk bezochte buitengewone aandeelhoudersvergadering gestemd voor meer inspraak. Het is een kritisch signaal aan het adres van de club die hen vertegenwoordigde: de Stichting Administratiekantoor Aandeelhouders Triodoos (SAAT). Deze zou niet alert genoeg hebben gereageerd toen de handel certificaten ruim drie jaar geleden plotseling werd opgeschort. Na de aandeelhoudersvergadering is de rust nog niet teruggekeerd, want er dreigen diverse claims tegen de duurzame bank. (FD)

Knot: geen garantie dat belastingbetaler buiten schot blijft bij redding bank

DNB-president kan niet garanderen dat de belastingbetaler nooit hoeft op te draaien voor de redding van een bank. Dat zegt hij in een interview met de Telegraaf. Wel zal de rekening voor belastingbetalers lager zijn dan tijdens de kredietcrisis in 2008. Volgens Knot zijn Nederlandse banken goed bestand tegen een oplopende rente. Verder riep hij het kabinet op het begrotingstekort aan te pakken, door bezuinigingen of belastingverhogingen. Mocht het kabinet kiezen voor lastenverzwaringen, dan is een hogere vermogenstaks volgens Knot minder schadelijk dan een hogere inkomstenbelasting. Voor bezuinigingen ziet hij ruimte in het efficiënter maken van de overheid. Tegen het FD zei Knot dat nog meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie te bestrijden. Hij prijst de snelle redding van Credit Suisse, maar snapt niet waarom aandeelhouders deels zijn gespaard. (Telegraaf, FD)

Opnieuw vertraging nieuwe Box 3-belasting

Het is maar de vraag of de nieuwe vermogensbelasting in 2026 kan ingaan. Er is veel politiek gesteggel over de vraag hoe die nieuwe taks eruit moet zien. De VVD wil alleen gerealiseerde vermogenswinsten belasten. Maar D66 en ChristenUnie sturen aan op belasting van vermogensaanwas, waarin ook ongerealiseerde winsten zitten. GroenLinks, PvdA en de SP willen een progressieve vermogensbelasting. (FD)

Financials onderuit in nipt hogere AEX

De AEX-index is donderdag met een kleine winst van 0,2% de dag uit gegaan. De index sloot op 743,59 punten. Maar liefst vier centrale banken hadden de rente verhoogd: de Federal Reserve woensdagavond en de centrale banken van Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland de dag erna.

Prosus voerde de AEX aan met een koersstijging van 6,4%, vermoedelijk nog als het gevolg van de cijfers van deelneming Tensent. Ook andere techaandelen zaten in de lift.

Banken van banken en verzekeraars bungelden opnieuw onderaan. ING verloor 2,8%, Aegon volgde met een verlies van 1,8%, ABN Amro moest 1,6% prijsgeven en ASR Nederland en NN Group respectievelijk 1,4% en 1,3%.

Koersval Coinbase op lichtgroen Wall Street

Hoewel Wall Street aan het eind van de handelsdag wat gas terug nam, zijn de belangrijkste indices toch in het groen gesloten. De S&P 500 eindigde 0,3% hoger, de Dow Jones-index won 0,2% en de Nasdaq wist er zelfs een winst van 1% uit te slepen. Dat de Fed liet doorschemeren dat het einde van renteverhogingen nabij is, zorgde voor optimisme.

Een opvallende verliezer was Coinbase (-14%) dat een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC aan zijn broek heeft, wegens mogelijke overtreding van de regels.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot