Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie
Beeld: iStock

Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat het prijspeil in ons land nog wel even blijft stijgen.  De grondstoffenmix, een mandje met alle belangrijke grondstoffen, geeft technisch echter aan aan dat de inflatoire druk al enige tijd afneemt.

De Bloomberg Commodity-index is de afgelopen zes maanden bijna in waarde gehalveerd. Vooral op de energiemarkten zien we in de afgelopen weken heftige koersdalingen Zowel de olie- als gasprijzen zijn fors gedaald.

In deze column bekijk ik enkele belangrijke grondstoffen. 

Bloomberg Commodity-index: technische verzwakking

Nadat de steun en voormalige koersbodems rond 32,15 punten zijn doorbroken is de Bloomberg Commodity-index iflink weggezakt. Hierdoor is de bodem onder de grondstoffenindex weggevaagd, wat tot een serieuze technische verzwakking heeft geleid.

Feitelijk vormt de Commodity-index al sinds het voorjaar van 2022 lagere koerstoppen, die consistente verkoopdruk signaleren. De dalende trend biedt een neerwaarts  koersdoel rond  27,18 punten, waar de bodem van 3 december 2021 ligt.

Weerstand handhaven we op 35,64 punten (de top van 11 november 2022).

Brent-olie geeft een zwak verloop weer

De recente daling in de grondstoffenindex wordt in belangrijke mate bepaald door de zwakke koersontwikkelingen op de oliemarkt. Technisch heeft Brent-olie de dalende trend hervat, nadat de bodems van begin 2023 zijn gebroken. 

Hoewel lagere toppen nog steeds verkoopdruk aangeven, naderen we wel de steun rond $66,72 (de bodem van 3 december 2021). De weerstand ligt rond $99,45 (de top van 11 november 2022).


Light Sweet olie (WTI) nadert steun

Light Sweet olie nadert binnen de dalende trend de steun steun op $62,97 (de bodem van 3 december 2021). Vlak daaronder rond $61,92 ligt nog een bodem.  Dit impliceert dat de olieprijs binnenkort kan consolideren. Bij een eventuele daling onder de laatste bodems wordt de neerwaartse trend hervat.

Weerstand zien we rond $82,69 (de top van 20 januari). 

 
Aardgasprijs vomt fors lagere top

Technisch is de prijs van aardgas verzwakt nadat een bodemlijn rond $5 is gebroken. Natural Gas vormde daarna rond 2,82 (op 3 maart) een fors lagere top onder die voormalige bodemlijn op $5. Dit geeft serieus neerwaarts potentieel aan.

Zolang de koers onder de voormalige bodemlijn op $5 blijft, oogt het technische beeld zeer negatief. De eerste weerstand bevindt zich pas op $7,34 (de top van 2 december 2022). Het neerwaartse koersdoel bevindt zich op 1,53 (de bodem van 26 juni 2020). 

 

 
Prijs van sojabonen draait technisch neerwaarts

De recente koersdip bracht de prijs van sojabonen weer terug onder de voorgaande toppen rond $1.500. Door deze terugkeer van de koers binnen de voormalige vlakke range verzwakt het technische beeld wat. Deze zogeheten 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren.

We verwachten een test van de steun van $1.350,00 (de bodem van 7 oktober 2022). Weerstand ligt rond $1.555,50 (de top van 17 februari).


Graan zet koersdaling voort

Graan is onder de voormalige steun rond $700-$720 gezakt. Eerder al werd de stijgende trend verlaten wat een eerste verzwakking signaleerde. De recent gevormde lagere top op 797,50 (van 17 februari) signaleerde al serieuze verkoopdruk.

Ook de eerdere lagere top van eind 2022 rond $949,75 gaf al verkoopdruk aan. We mogen nu een verdere koersdaling verwachten richting de steun van $ 609,50 (de bodem van 9 juli 2021). 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams