Voorbeurs: AEX start in het groen

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al een procent hoger op 736,18 punten. 

De zorgen over de bankensector lijken steeds verder af te nemen en de aandacht is nu gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Door deze afnemende zorgen, lijkt de kans steeds groter dat de Fed de rente blijft verhogen. De bankencrisis leidde ertoe dat de Amerikaanse centrale bank moest schipperen tussen stabiliteit in de bankensector en het herstellen van de prijsstabiliteit, nu de inflatie nog altijd erg hoog blijft.

De CME FedWatch Tool laat zien dat ruim 86 procent van de markt uitgaat van een renteverhoging met 25 basispunten vandaag. Bij de vorige beleidsvergadering van de centrale bank werd de rente ook met 25 basispunten verhoogd.

AEX future

Het technisch plaatje van de future op de Amsterdamse beurs klaart langzaam verder op. Nadat de koers eerst werd opgevangen rond steun 712 punten, werd al snel de dalende trend van de afgelopen week verlaten. Hierna is de future ook boven haar laatste toppen gebroken, waarmee het herstel meer vorm heeft gekregen.

De future kan nu verder omhoog richting de voorliggende koersbodems rond 748 punten. Pas hierboven zal de trend echt draaien en kan er verder omhoog worden gekeken.

 

Overig nieuws

Lage consumentenvertrouwen krabbelt iets omhoog

Consumenten waren in maart opnieuw iets minder somber gestemd over de economie dan een maand eerder. Voor de vijfde maand op rij zit er een lichte verbetering in het consumentenvertrouwen. Ook bij de koopbereidheid kon het CBS een lichte verbetering signaleren. Met een stand van -39 is het consumentenvertrouwen nog altijd zeer laag, maar het is al iets beter dan de -44 van februari. Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar bedroeg -10. (FD - Telegraaf)

Fed moet geloofwaardigheid redden met rentestap

Ondanks alle turbulentie op de aandelenmarkten ontkomt de Fed er niet aan om de rente te verhogen. De geloofwaardigheid is ermee gemoeid. Een pauze in de cyclus kan het onbedoelde signaal geven dat de centrale bank niet het volste vertrouwen heeft in het financiële systeem. Twee weken geleden bereidde Powell nog de weg voor om de rente met 50 basispunten te verhogen. Nu houden analisten rekening met een stap van 25 basispunten tot 4,75% tot 5%. (FD)

Huizenprijzen dalen

In februari zijn de huizenprijzen verder gedaald. Woningen waren gemiddeld 0,8% goedkoper dan een jaar geleden. Het is voor het eerst in negen jaar dat het CBS een daling van de huizenprijzen op jaarbasis meet. De prijzen dalen al wel enige tijd op maandbasis. Het CBS ziet de prijsdaling als een correctie van de hoge prijzen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraine is de woningmarkt in rap tempo gekanteld. Doordat de rente snel steeg, konden kopers minder bieden. Daarnaast werden de kopers huiverig door de hoge inflatie en energiekosten. (FD - Telegraaf)

Damrak: Vertrouwen keert langzaam terug

Het vertrouwen lijkt voetje voor voetje terug te keren op de beurs, nadat het te paard was verdwenen. De AEX sloot 1% hoger, met ABN Amro (3,9%) en ING (6%) bovenaan het lijstje met stijgers. De redding van Credit Suisse lijkt de onrust in de sector te bezweren. ArcelorMittal (3,6%) maakte het podium compleet. Het lijstje met dalers was kort. ASML (-0,8%), Prosus (-0,4%) en Relx (-0,4%) gaven licht terrein prijs. In de Midkap won Alfen (3,8%) het meest, terwijl Fagron (-1,5%) onderaan eindigde. Ordina (25%) was een uitschieter na het overnamebod van Sopra Steria.

Wall Street: Banken eisen de aandacht op

De bankencrisis zet de toon nog steeds op Wall Street. De koersen maakten iets goed van de averij die ze hebben opgelopen. First Republic Bank sloot bijna 30% hoger, sinds begin deze maand is het aandeel 90% aan waarde kwijtgeraakt. Tesla (7,82%) was een grote winnaar. Cerberus Cyber Sentinel knalde 67,87% omhoog, na een omzetstijging van 207%. Farmaceut Altimmune kelderde 54,76% na negatief nieuws over een medicijn. De Dow Jones sloot 0,98% hoger, de S&P500 steeg 1,3% en de Nasdaq klom 1,58%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot