Voorbeurs: Nieuwe technische schade AEX

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting flink in het rood van start. Futures op de AEX index wijzen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,8 procent. UBS bevestigde zondag dat het Credit Suisse overneemt.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al bijna drie procent lager op een slotstand van 722,43 punten, met financiële waarden als grootste verliezers. Op Wall  Street wist hoofdgraadmeter S&P 500 onder aanvoering van techaandelen op weekbasis juist de weg omhoog te vinden, met een stijging van bijna anderhalf procent. 

Vrijdag leek de AEX nog terrein goed te maken, nadat donderdagavond bekend werd dat de noodlijdende First Republic Bank een kapitaalinjectie had gekregen van 30 miljard dollar door elf grote Amerikaanse banken. Het optimisme bleek echter van korte duur.

Beleggers zullen deze week hun aandacht richten op het rentebesluit van de Federal Reserve, nadat de Europese Centrale Bank zich niet liet afleiden door de huidige onzekerheden in de financiële sector en de rente conform verwachting verhoogde.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs gaat een fors lagere opening tegemoet, nadat de koers ook vrijdagmiddag al onder druk stond. Het technisch plaatje loopt hierdoor nieuwe schade op. De future zet de steun rond 712 punten flink onder druk. Een doorbraak van deze steun zal de dalende trend een nieuwe impuls geven. Er komt dan ruimte vrij voor een grotere daling richting de bodems van eind 2022 rond 690 punten.

Lagere toppen en bodems wijzen al enige tijd op aanhoudende verkoopdruk. Iedere opleving wordt door beleggers aangegrepen om alsnog hun stukken van de hand te doen. Pas als de dalende fase wordt afgebroken en de koers terugkeert boven de recente toppen rond 740 punten, zal het beeld wat opklaren.

 

Beursagenda

Na de ECB, die de rente donderdag met 50 basispunten verhoogde, is het deze week de beurt aan de Fed. Ook zal de nodige aandacht uitgaan naar de bankensector. Is een crisis bezworen? In Azië gingen bankaandelen vannacht flink onderuit. Zo moesten HSBC Holdings en Standard Chartere 6% prijsgeven. De goudprijs daarentegen veerde op.

Zojuist zijn de Duitse producentenprijzen bekend gemaakt. Later in de ochtend volgt de Europese handelsbalans. De indexen van de Amsterdamse beurs gaan in een nieuwe samenstelling van start. ABN Amro en ASR Nederland maken vanaf vandaag deel uit van de AEX-index. Signify degradeert naar de AMX, waar ook Allfunds en Van Lanschot Kempen toetreden. PostNL verhuist van de AMX naar de AScX.

Morgen staat de Duitse ZEW-index, een belangrijke graadmeter voor het economisch sentiment, op de agenda. Die dag dient ook het kort geding dat KLM en andere luchtvaartmaatschappijen hebben aangespannen om de voorgenomen krimp van Schiphol te voorkomen. In de VS wordt inzicht gegeven in de verkoop van bestaande woningen. Na sluiting van Wall Street openen GameStop en Nike hun boeken over het vorige kwartaal.

Woensdag staan de kwartaalcijfers van Tencent op de rol, een belangrijke deelneming van Prosus. Ook Avantium rapporteert hoe het vierde kwartaal is verlopen. Sligro en Marel beleggen hun aandeelhoudersvergadering.

Er komen die dag drie Nederlandse cijfers: de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, het consumentenvertrouwen en de investeringen. Maar de meeste aandacht gaat uit naar het rentebesluit van de Fed, dat vanwege de Amerikaanse zomertijd een uur eerder bekend wordt gemaakt dan normaal.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group, wordt de kans dat het federal funds rate (het belangrijkste officiële rentetarief) met 25 basispunten omhoog gaat naar een bandbreedte van 4,75% tot 5%, ingeschat op 62%. De kans dat de Fed een pas op de plaats maakt wordt ingeschat op 38%.

Donderdag volgen nóg twee rentebesluiten: die van Bank of England en die van de Turkse centrale bank. Waarschijnlijk komt er een kwartje bij, hoewel steeds meer experts rekenen op een rentepauze.

De Turkse centrale bank verlaagde vorige maand – geheel tegen de stroom in - de rente nog van 9% naar 8,5%, om de impact van de zware aardbeving te verzachten. De inflatie in het land loopt wel terug, maar was in februari nog surrealistisch hoog: 55,2%.

Donderdagmiddag staan de Chicago Fed-index en het aantal opties op koopwoningen in de VS op het programma.

Vrijdag publiceren Eurocommercial en Alumexx hun kwartaalcijfers. Ook wordt uitgekeken naar een tweede raming van de economische groei in Nederland over het tweede kwartaal en de orders voor duurzame goederen in de VS. Verder verschijnen de Japanse, Europese en Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindexen, die een indicatie geven over de stand van de economie.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot