Bitcoin breekt bijna uit

Bitcoin breekt bijna uit

De implosie van de Silicon Valley Bank heeft heel wat teweeg gebracht op de financiële markten.

Zo  zijn er afgelopen dagen maatregelen genomen om de Amerikaanse economie te beschermen. De Fed heeft razendsnel gehandeld door in essentie álle spaargelden te garanderen. Deze maatregelen zouden ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn cruciale rol kan blijven vervullen.

Tegelijkertijd laat het zien dat de overheid in het huidige financiële systeem voortdurend moet inspringen om banken te redden, wat op termijn heel problematisch is. 

Beleggers speculeren er nu op dat bitcoin daar mogelijk  een oplossing voor kan bieden. Alleen al omdat speculanten zich hiervoor indekken, is de bitcoinkoers de afgelopen dagen snoeihard opgelopen.

Forse stijging

Bitcoin steeg binnen 3 sessies meer dan 30%, tot een intraday high van rond $26.480 op dinsdag, om daarna wat terug te vallen.

Daarbij werd het hoogste punt van de afgelopen 9 maanden rond $24.970 (de top van 15 augustus 2022) gedurende de sessie even overschreden, maar op basis van de slotkoers niet gebroken. Technisch zou bij een definitieve doorbraak van de horde $24.970 een solide bodem voltooid worden.

Dalende trend gebroken

Opvallend is dat bitcoin in de afgelopen weken het dalende trendkanaal van vorig jaar achter zich heeft gelaten. Vorig jaar was de koers teruggevallen van een intraday high rond $68.776,28 (november 2021) naar $15.481,74 in november 2022.

Een goede reden om de bitcoingrafiek weer eens tegen het licht te houden. 

Lange termijn: bitcoin test weerstand 24.970,28

Bitcoin komt er minder slecht bij te liggen nu de dalende trend is gebroken. Dit signaleert dat de verkoopdruk afneemt. De mogelijke hogere koersbodem rond $20.000 geeft aan dat de kopers terugkeren. Een verdere verbetering in het technische beeld treedt op bij een doorbraak en slotstand boven weerstand $24.970,28 (gevormd op 15 augustus 2022). 

Het volgende langetermijn-koersdoel ligt daarna rond $48.205, de koerstop van april 2022. Van belang is dat steun $15.481,74 (bodem van 25 november 2022) weet stand te houden.

Bij BTC/USD laat de 200-dagenlijn een vlak verloop zien, terwijl de koers er weer bovenuit nipt. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

Bitcoin koers

Korte termijn: bitcoin probeert door te breken

Nu BTC/USD weer boven de koersbodem van medio februari kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. De terugkeer van BTC/USD boven een vorige bodem geeft aan dat de verkoopdruk afneemt. De weerstand bevindt zich rond $24.970,28 (gevormd op 15 augustus 2022). De steun ligt rond $15.481,74 (bodem van 21 november 2022).

Na een uitbraak boven weerstand $24.970,28 wordt $32.361,64 het volgende kortetermijn-koersdoel.

Bitcoin koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams