Europese aandelen laten het kopje hangen
Beeld: iStock

Europese aandelen laten het kopje hangen

Europese aandelenmarkten staan onder druk. Er was al nervositeit over de fors gestegen rente.

Beleggers vrezen nu dat het faillissement van Silvergate, een bank voornamelijk voor cryptobedrijven, ook andere banken zou kunnen treffen. 

Vooral Europese banken moesten fors inleveren, enkele leverden aan het einde van de week tot zo’n 5% in. 

Door deze ontwikkelingen laten Europese beursindices het kopje hangen. Mijn prognoses van een week geleden, dat Europese aandelen een mooi voorjaar tegemoet gaan, blijkt te voorbarig.

Vandaag bekijk ik de Europese aandelenmarkten vanuit een kortetermijn perspectief,

CAC 40 test onderkant van het opwaartse trendkanaal

De CAC 40-index maakt even een pas op de plaats, maar ligt er technisch bezien niet onaardig bij. Zolang de Franse beurs hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Dit geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt gekocht.

Om de oude stijgende trend voort te kunnen zetten, moet de Franse beurs breken en sluiten boven de laatste koerspiek. Onder de steun van 7.074,63 punten (de bodem van 10 februari) verzwakt het beeld. Weerstand ligt op 7.384,86 punten (gevormd op 5 januari 2022).

 

Bel 20 zakt door steun van 3.821,59 punten

De Bel 20-index verzwakt verder nu de bodem rond 3.821,59 punten niet weet stand te houden. Eerder al werd de stijgende trend verlaten, wat duidt op een eerste verzwakking, terwijl de lagere top verkoopdruk signaleert.

Op de korte termijn begint zich een zwak koersverloop af te tekenen. We mogen een verdere koersdaling verwachten richting de steun van 3.631,46 punten (de bodem van 20 december 2022). Weerstand ligt op 4.031,77 punten (gevormd op 18 mei 2022).


DAX maakt pas op de plaats, binnen opwaarts trendkanaal

De Duitse beurs moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen. Binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. De hogere bodems wijzen nog wel op een aanhoudende vraag.

Voor een hervatting van de oude uptrend moet de Duitse beurs boven de top van begin maart rond 15.706 punten breken. Onder de steun van 15.162,48 punten (de bodem van 24 februari) verzwakt het beeld.

Wacht op nadere technische signalen. Weerstand ligt op 16.090,29 punten (de top van 13 januari 2022).


FTSE 100 valt terug richting steun van 7.708,34 punten

De FTSE 100-index verzwakt nu de opgaande trend wordt verlaten. Dit kan een consolidatie inluiden boven de bodem van eind januari.

De steun van 7.708,34 punten (de bodem van 31 januari) staat nu onder druk. De weerstand bevindt zich op 8.500 punten (berekend koersdoel).

We adviseren om even geen nieuwe actie te ondernemen. Bij een doorbraak en slotstand onder de steun treedt verdere verzwakking op en dient er rekening te worden gehouden met een diepere correctie, mogelijk richting 7.294,75 punten.


Euro Stoxx 50 verzwakt

De recente correctie bracht de Euro Stoxx 50-index terug onder de voorgaande toppen, wat een licht verzwakking signaleert.

Vooralsnog consolideert de koers binnen de stijgende trend en blijven we positief. We zien steun rond 4.092,57 punten (de bodem van 19 januari).

Weerstand ligt rond 4.415,23 punten (gevormd op 18 november 2021).

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams