Voorbeurs: AEX blijft onder druk staan

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 1,1 procent lager op 751,52 punten.

De Europese beurzen zullen woensdag vermoedelijk verder dalen. Onder beleggers heerst de vrees dat centrale banken de rentes voor langere tijd moeten verhogen. Waarschuwende uitspraken van China aan het adres van de Verenigde Staten droegen dinsdag mogelijk ook bij aan het negatieve sentiment. De nieuwe minister van buitenlandse zaken Qin Gang waarschuwde voor een conflict als de VS zijn beleid niet matigt en benadrukte de goede relatie van China met Rusland. Powell staat vandaag ook voor het Financial Services Committee, onderdeel van het Huis van Afgevaardigden.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is gisteren fors teruggevallen binnen de oude bandbreedte. Na de valse opwaartse uitbraak is de future nu op weg naar de onderzijde van de bandbreedte rond 747 punten. Hier is de koers al enkele keren opgevanen in de afgelopen weken. Ook nu dient de future hier steun te vinden om verdere verzwakking te voorkomen.

Een doorbraak onder de steun zal ruimte vrijmaken voor een grotere daling richting de bodems van januari rond 735 punten. Voorlopig is het neutrale koersverloop echter nog intact en gaan we nog niet uit van een grotere koersdaling.

Overig nieuws

VEB vecht fictief rendement op beleggen aan

De VEB probeert via de rechter om het forfaitaire rendement van 5,5% op beleggingen in 2022 van tafel te krijgen. De fiscus heft belasting over een fictieve opbrengst van beleggen. Maar vorig jaar was geen goed jaar op de beurs, het echt behaalde rendement op effecten en vastgoed wijkt zo sterk af van het fictieve rendement, dat de VEB verwacht dat dit geen stand houdt bij de rechter. Het werkelijke rendement bedroeg volgens de VEB -14%. De Hoge Raad heeft bepaald dat het forfaitaire rendement zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid moet aansluiten. De VEB start een aantal proefprocessen, om zo voor verschillende beleggers duidelijkheid te verkrijgen. (FD)

Dividenduitkeringen stijgen fors

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen keren dit jaar 18% meer dividend uit dan het jaar ervoor. Dat is een forse toename. Bijna de helft van de AEX-bedrijven keert een hoger dividend uit, blijkt uit een analyse van het FD. Normaalgescproken stijgen de dividenduitkeringen op jaarbasis tussen de 7% en 8%. Als verklaring wordt gewezen op het herstel na het dividendbeleid in de coronajaren. In sommige gevallen wordt gekozen voor aandeleninkoopprogramma’s om achterblijvende dividenduitkeringen te compenseren. (FD)

ABN en ASR promoveren naar AEX

De jaarlijkse herweging van de beursindex leidt tot een promotie van ABN Amro en ASR Nederland naar de AEX. Signify degradeert naar de Midkap. Unibail Rodamco Westfield gaf aan de beursnotering te willen beëindigen. Dat is redenen om bij de komende herschikking het fonds al uit de AEX te verwijderen. In de Midkap komen verder Allfunds en Van Lanschot Kempen erbij. PostNL zakt nog een divisie lager en belandt in de AScX-index. (FD - Telegraaf)

Damrak schrikt van Powell

De handelsdag begon kalm, tot Jerome Powell het Congres toesprak. Hij zei dat de Fed bereid is om het tempo van de rentestappen te verhogen als de data wijst op een sterke Amerikaanse economie. Daarop verloor de AEX 1,1%, met de techsector voorop. ASML (-2,7%) verloor het meest, maar ook Prosus (-2,5%) en Adyen (-1,8%) leverden in. ING daalde 2%, de bank heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. In de Midkap won Eurocommercial Properties (0,6%) na een koopadvies van ING. TKH steeg 0,6% na beter dan verwachte resultaten.

Wall Street krimpt ineen na uitspraken van Powell

Beleggers zijn behoorlijk geschrokken van uitspraken die de topman van de Fed deed voor het Amerikaanse congres. De hardnekkige inflatie kan alleen beteugeld worden door de rente sneller en verder op te schroeven. Dat bedreigt de kans op een zachte landing voor de economie. De Dow Jones dook 1,7% omlaag, de S&P500 sloot 1,5% lager en de Nasdaq liet 1,3% liggen. Meta (1,3%) gaat opnieuw het mes zetten in het banenbestand. Rivian (-12%) wil 1,3 mrd dollar ophalen bij beleggers.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot