Voorbeurs: Matige start AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ruim een half uur voor de beursgong 0,30% lager. 

Maandag startte de AEX al terughoudend aan de handelsweek met een beperkt verlies op een slotkoers van 759,83 punten. Ook Wall Street kwam maandag amper van zijn plaats. Beleggers lijken momenteel moeite te hebben om richting te kiezen. Economische doemvoorspellingen zijn dit jaar vooralsnog onterecht gebleken, met consumenten die juist niet de hand op de knip hielden en de voorspelde recessie is vooralsnog uitgebleven, terwijl van een winstval voor bedrijven ook geen sprake is geweest. Maar door de aanhoudende veel te hoge inflatie blijven centraal bankiers waarschuwen voor renteverhogingen en beleggers is juist geleerd om in tijden van verkrappend monetair beleid uit voorzorg de zijlijn op te zoeken. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft gisteren de uitbraak boven de weerstand rond 762 punten teruggegeven. De eerdere verbeteringen zijn hiermee geneutraliseerd. Hierna is de future ook teruggezakt naar de eerste steun rond 758,25 punten, gevormd door de bodem van afgelopen vrijdag. Deze steun staat vanochtend echter ook onder druk.

Een doorbraak onder deze steun zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie. Ook een terugval richting de onderzijde van de oude bandbreedte rond 747 punten valt dan niet meer uit te sluiten.

 

 

Overig nieuws

Duitsers gaan voor ban op benzine-auto’s liggen

Het leek een formaliteit, maar de lidstaten van de EU stemmen nog niet over een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035. Wegens verzet van Duitsland wordt een stemming uitgesteld. De liberale FDP vormt een blokkade binnen de Duitse regering. Zij eisen eerst zekerheid over een uitzondering voor auto’s op synthetische brandstoffen. Het verkoopverbod van Timmermans ligt gevoelig in landen met een grote auto-industrie. (Telegraaf)

Tesla verlaagt opnieuw prijzen

Deze week verlaagt Tesla de prijzen in de VS voor de modellen S en X. Model S wordt 5,3% goedkoper. Model X kan een koper voor 9,1% minder rijden. Afgelopen januari verlaagde de fabrikant voor elektrische auto’s de prijzen met zo’n 15% tot 20%. Hierbij speelt een rol dat de Amerikaanse overheid een belastingaftrek van 7500 dollar biedt bij de aankoop van een elektrische auto tot een bepaalde prijsklasse. Het aandeel Tesla wist dit jaar sterk te herstellen op de beurs. (FD)

Hypotheekrente zit weer in de lift

Na enkele weken van relatieve rust zitten de hypotheekrentes weer in de lift. Bijna alle geldverstrekkers hebben de afgelopen week de rentes verhoogd. In sommige gevallen deden ze dat zelfs meerdere keren in één week. De hypotheekrentes volgen enigszins vertraagd de marktrente en die is flink omhoog gegaan. Met een NHG-garantie betaalt een huizenkoper nu gemiddeld 4,19% voor tien jaar rentevast. (FD - Telegraaf)

Damrak: Magere Chinese groeiraming raakt staalmaker

De AEX kon geen potten breken en sloot de dag 0,1% lager af. Besi (2%) perste er de meeste winst uit. Onderaan eindigde ArcelorMittal, met een koersverlies van 1,5%. De staalfabrikant had last van de magere groeiprognose vanuit China. In de Midkap kon Corbion de neergang niet keren, gisteren ging er nog eens 2,8% van de koers af. Just Eat Takeaway (-1,5%) sloot lager ondanks een koersdoelverhoging. DHL zet PostNL (-1,8%) onder druk door minder te rekenen voor de verzending van een zware envelop.

Wall Street: Weinig beweging

Veel beweging zat er gisteren niet in. De Dow Jones sprokkelde er 0,12% bij, de S&P500 schoof 0,07% op naar rechts en de Nasdaq zakte 0,11% in het rood. Een lichtpuntje was Apple, dat 1,85% won. Het aandeel was gewild na een koopadvies van Goldman Sachs. Tesla verloor 2%, het verlaagt in de VS de prijzen voor Model S en Model X.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot