vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Prijsanalyse bitcoin: Prijs en waarde

Prijsanalyse bitcoin: Prijs en waarde

Zelden was er zo veel commotie rondom bitcoin als de afgelopen weken. Er is een flinke digitale discussie gaande over de waarde van bitcoin, en de prijs die daarvoor betaald zou moeten worden.

Het doen slagen van een bepaald project, in dit geval bitcoin, wordt vaak gekoppeld aan de prijs. “Zie je wel”, roept men nu, “het wordt niks met die bitcoin.” Terwijl voorstanders in tijden van hoogtij juist het tegenovergestelde riepen.

Blijkbaar is prijs een middel om op een aantoonbare manier hun gelijk te halen. De prijs is het enige wat vaststaat, dit is immers een zichtbaar getal, terwijl de waarde voor velen nog ongrijpbaar is.

Prijs en waarde

De grafieken die ik iedere week bekijk, drukt deze prijs – dit getal – uit. Zolang er geen duidelijk beeld is wat de (toegevoegde) waarde van bitcoin nou daadwerkelijk is, is de prijs van bitcoin wat de gek ervoor geeft.

Immers, in Iran stond de koers van de bitcoin enkele weken geleden – na de Amerikaanse boycot – nog op een prijs van (omgerekend) $24.000. Blijkbaar is het doen van p2p betalingen in Iran meer van waarde dan in West-Europa. Dit drukt zich uit in een hogere prijs.

Deze stijgende vraag is overigens in meerdere landen te zien, vooral waar bijvoorbeeld hyperinflatie is.

Analyses

Maar niet alleen daar is discussie over, want ook over analyses wordt veel gediscussieerd. Aangezien er geen fundamentele analyse mogelijk is op bitcoin, gaat het over de TA. En nee, Technische Analyse is geen exacte wetenschap.

TA is slechts een handvat – misschien wel het enige handvat – om door middel van wiskundige berekeningen een afweging te kunnen maken over de haalbaarheid van bepaalde patronen. Niks meer, niks minder.

Dit brengt mij bij het koersverloop van de afgelopen week. In zeven dagen tijd steeg de koers van bitcoin 6,8%. De koers lijkt kortstondig een bodem te hebben gezet.

x


Kijkend naar de bovenstaande afbeelding is te zien dat de koers van bitcoin de afgelopen week weer een stukje opgelopen is. Er is een low gezet rond de $3.500. De koers lijkt nu weer op weg te zijn om deze bodem te testen.

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de koers steun heeft rond de de $3.800. Momenteel wordt de koers in een Falling Wedge gedrukt die, in de regel, een 68% kans heeft op een positieve uitbraak. De bovenste lijn van deze Wedge is vormt een weerstandslijn die nu rond de $4.000 ligt.

x


Ook bevindt zich in die omgeving een relatief sterke weerstandslijn rond de $4.500. De RSI bevindt zich momenteel behoorlijk stuck in the middle, dus het is even afwachten wanneer de koers uit het driehoekpatroon zal breken.

Samenvatting:

  • Koers heeft een kortstondige, maar zwakke bodem gezet.
  • Schuin oplopende steunlijn op $3.900.
  • Koers bevindt zich in een Symmetrical Triangle met een 50/50 kans op positieve of negatieve uitbraak.
  • Belangrijke weerstandslijn op $4.000 en $4.500.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Madelon Vos

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos