vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

  1. Slotbericht: AEX ruim positief het weekend in

    Tom Nederhoff

    De Amsterdamse beurs is er vrijdag in geslaagd om een prima week positief af te sluiten. De AEX sloot 1,4 procent hoger op 882,63 punten. Op weekbasis won de hoofdindex 2,6 procent, terwijl de AMX op weekbasis 0,8 procent verloor.

    De cijfers van Microsoft en Alphabet donderdagavond nabeurs vormden vrijdag de belangrijkste drijfveer voor de plussen in de techzware AEX.

    Gisteren schrokken beleggers nog van een tegenvallende Amerikaanse groei en een oplopende inflatie. Echter, de Amerikaanse kerninflatie in maart valt eigenlijk mee, omdat er met betrekking tot de maand ervoor ditmaal geen bijstellingen nodig waren, zoals vorige maand wel, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

    De zogeheten PCE index voor de kerninflatie bedroeg in maart 2,8 procent op jaarbasis. Economen hadden op een daling van de kerninflatie gerekend van 2,8 naar 2,7 procent.

    De rentes daalden vrijdag weer, na de stijgingen van donderdag. Maar op weekbasis zijn de tienjarige rentes in de VS en Europa wel licht gestegen. 

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een stijging van 7,3 procent, gevolgd door zwaargewicht ASML met een winst van 3,2 procent.

    Adyen won 2,0 procent, na de dubbelcijferige koersdaling van donderdag. Besi daarentegen verloor ruim 4 procent. IMCD was de grootste verliezer in de AEX en daalde bijna 5 procent. 

    In de AMX won Alfen bijna 6 procent, gevolgd door Corbion met een winst van 3,5 procent, ondanks dat de cijfers niet meevielen. Het grootste verlies was voor Signfy. Het aandeel daalde ruim 11 procent, na tegenvallende cijfers. 

    In de AScX gingen Ebusco en NX Filtration aan kop met winsten van maar liefst 9,3 en 8,8 procent. Wereldhave daalde 7,6 procent, vanwege een ex-dividend notering. Beursnieuweling CVC noteerde bijna 17 procent in het groen.

    AEX index

    De Amsterdamse beurs heeft er een sterke dag op zitten. Er is een hogere bodem gevormd binnen de neutrale fase en de index zou op korte termijn een nieuwe uitbraakpoging kunnen ondernemen boven de toppen op 893 punten. Het koersdoel op 900 punten komt hierdoor weer in zicht. 

    De eerste steunzone ligt momenteel op de recente bodem rond 864. Zolang de koers hierboven blijft bewegen handhaven we onze positieve visie op de index.

     

     

  2. Voorbeursbericht VS: Wall Street hoger richting de opening

    Tom Nederhoff

    De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot een procent in het groen.

    Wall Street kan vrijdag reageren op de sterke cijfers van technologiereuzen Microsoft en Alphabet die gisterenavond werden gepubliceerd. Voorbeurs waren oliereuzen Exxon en Chevron aan zet.

    Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de PCE-kerninflatie, een belangrijke indicator voor het bepalen van het monetaire beleid van de Federal Reserve, in maart ongewijzigd noteerde op 2,8 procent, terwijl de markt rekende op een daling naar 2,7 procent.

    Swissquote merkte in aanloop naar de publicatie op dat een tegenvallend maart-inflatiecijfer waarschijnlijk al was ingeprijsd, na de inflatietegenvaller van donderdagmiddag.

    Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2024 is gegroeid met 1,6 procent, terwijl economen vooraf rekenden op een groei van meer dan 2,0 procent. Ook de bijbehorende PCE-inflatiemeter voor het eerste kwartaal viel met 3,4 procent en een kerninflatie van 3,7 procent tegen. Die tegenvallende inflatie zorgde dat de markt nog minder gelooft in een snelle renteverlaging door de Fed.

    De rente op staatsobligaties steeg donderdag in reactie op de groei- en inflatiecijfers tot net boven de 4,7 procent, het hoogste niveau sinds november, vanwege de vrees dat er dit jaar minder renteverhogingen door de Fed zullen plaatsvinden dan tot voor kort werd gehoopt. Vrijdag daalde de rente weer onder de 4,7 procent.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdagmiddag bekend dat het persoonlijk inkomen in de VS in maart op maandbasis is gestegen met 0,5 procent, terwijl de uitgaven met 0,8 procent stegen.

    Later op de dag verschijnt het Amerikaanse consumentenvertrouwen van april.

    S&P future

    De Amerikaanse markt verwerkt de PCE cijfers en futures op de brede S&P index reageren hier aanvankelijk positief op. Toch stuit de koers rond de recente top van woensdag op weerstand en wordt er een kleine correctie zichtbaar. 

    Om verder te verbeteren zal nu een hogere top gevormd moeten worden. De eerste steun ligt rond de bodems van medio deze maand. Bij een opwaartse doorbraak wacht de dalende toppenlijn van de afgelopen maand rond 5150. Daarboven zal het beeld verder opklaren. 

     

  3. Ochtendbericht: AEX zet een mooie winst op het bord

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs koerste vrijdag flink hoger, vooral geholpen door de techaandelen. Rond de klok van half twaalf won de AEX 0,9 procent op 878,23 punten.

    Vandaag zal er daarom om half drie er opnieuw veel aandacht zijn voor de inflatiecijfers  in de VS. Dan staan de PCE-cijfers geagendeerd en als die het beeld van gisteren bevestigen, zal het voor de Fed toch lastig worden om de rente snel te verlagen.

    Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een stijging van meer dan 6 procent, gevolgd door Adyen met een winst van 3,3 procent, na de dubbelcijferige koersdaling van donderdag. ASML kon 2,3 procent bijschrijven en Prosus 2,5 procent. Besi daarentegen verloor ruim 4 procent. IMCD was de grootste verliezer in de AEX en daalde bijna 7 procent. De update vanochtend viel niet mee. 

    In de AMX won Alfen 3,9 procent, gevolgd door Corbion met een winst van 3,8 procent, ondanks dat de cijfers niet meevielen. Het grootste verlies was voor Signfy. Het aandeel daalde circa 7 procent, na tegenvallende cijfers. 

    AEX index

    De beurs in Amsterdam veert vanochtend sterk op en lijkt hiermee een hogere koersbodem te vormen binnen de neutrale fase. Per saldo beweegt de index al enige tijd zijwaarts en zien we forse koersuitslagen in beide richtingen.

    Indien de index de hogere koersbodem weet te voltooien, zal het beeld weer verder opklaren en kan er een aanval worden ingezet op de recente hoogtepunten rond 893 punten.

     

  4. Voorbeurs: Overtuigende opening AEX verwacht

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van ruim een procent. 

    De Amerikaanse futures noteerden vanochtend in het groen, na meevallende cijfers van Alphabet en Microsoft donderdag nabeurs op Wall Street.

    Donderdag daalde de AEX index nog 0,4 procent naar 870,27 punten, na onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS. Fintechbedrijf Adyen ging daarnaast met ruim 18 procent onderuit na cijfers, terwijl Unilever na zijn rapportage juist bijna zes procent won. 

    Naast de PCE-kerninflatie hebben beleggers vandaag ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

    AEX future

    De future op de beurs in Amsterdam weet vanochtend sterk aan de handelsdag te beginnen. De future veert hard op binnen de neutrale bandbreedte en vormt hiermee en mogelijke hogere koersbodem. Dit wijst op aantrekkende vraag.

    Een herstel richting de oude hoogtepunten rond 888 punten lijkt te zijn ingezet. Pas hierboven zal de oude opgaande trend weer worden hervat. De nieuwe bodem vormt nu de eerste steun rond 860 punten.

     

     

    Overig nieuws

    Kosten apneu-affaire al €4,2 mrd en teller blijft lopen

    De financiële schade is groot voor Philips. De apneu-affaire heeft het bedrijf nu al een slordige €4,2 mrd gekost. En de teller blijft lopen. Drie jaar geleden kwamen de problemen met de beademingsmachines aan het licht. Het was het begin van een hoofdpijndossier dat Philips in grote moeilijkheden heeft gebracht. De rekening zal nog verder oplopen, waarschijnlijk met nog enkele miljarden. Dat komt onder meer door schadeclaims van patiënten en van de tien juridische procedures die tegen Philips lopen, zijn er pas twee afgerond. (FD)

    Nieuwe huurwet aangenomen

    De Tweede Kamer heeft in grote meerderheid de huurwet van demissionair minister De Jonge aangenomen. De Wet betaalbare huur regelt ook de middenhuur. VVD en BBB zijn felle tegenstanders van de wet. Een poging om de stemming uit te stellen, kreeg geen steun. In de Eerste Kamer tekent zich ook een meerderheid af voor de wet. Met de wet wil de overheid voorkomen dat verhuurders veel te hoge huren rekenen voor woningen die dat niet waard zijn. Daarom wordt het puntenstelsel uitgebreid naar nieuwe huurcontracten voor woningen met tussen de 142 en 186 punten. (FD - Telegraaf)

    AI-bubbel kan gaan leeglopen

    Het feestje op de aandelenmarkten gaat onverminderd voort, tech loopt voorop. Het is vooral enthousiasme over kunstmatige intelligentie, die de koersen hoger drijft. Het aanhoudende optimisme heeft vermogensbeheerder Optimix de aanzet gegeven om zijn weging voor aandelen flink terug te brengen. De vermogensbeheerder voorziet een omslag in het sentiment, mede doordat een renteverlaging door de Fed vooruitgeschoven wordt. Optimix twijfelt over de houdbaarheid van de rally op de beurzen. De vermogensbeheerder heeft het vizier op de grondstoffenmarkt gericht. (Telegraaf)

    Damrak: Koerstik voor Adyen

    Macrocijfers uit de VS drukten op het sentiment. De AEX sloot 0,4% lager. Kwartaalcijfers zorgden voor flinke uitslagen. Beleggers verslikten zich in de resultaten van Adyen (-18,4%), dat opnieuw een zware slag kreeg toegediend. Beleggers schrokken van de lagere inkomsten per transactie. Bovenaan eindigde Unilever (5,8%) in reactie op de cijfers. In de Midkap werden Flow Traders (2,3%) en Fugro (2,1%) beloond voor hun resultaten. Alfen (-4,4%) moest het ontgelden. WDP (-4,9%) sloot onderaan.

    Wall Street: Bedrukt

    De stemming werd gedrukt door een hoger dan verwacht inflatiecijfer en tegenvallende resultaten van Meta. De Dow Jones sloot 0,98% lager, de S&P500 leverde 0,46% in en de Nasdaq verloor 0,64%. Meta verloor 10,56% als gevolg van de kostbare plannen van Mark Zuckerberg. Southwest Airlines maakte een duikvlucht van 9,1%, de levering van nieuwe Boeings loopt voor de derde keer vertraging op. Caterpillar verlaagde zijn omzetverwachtingen en verloor 6,99%. Maar de stijgende goudprijs bezorgt Newmont (12,42%) een hoger dan verwachte winst. Het aandeel won met glans.