vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Zorgt de downgrade voor een nieuwe correctie?

Afgelopen weekend verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van de VS. In 2011 en 2023 zorgden eerdere verlagingen van kredietbeoordelaars voor forse koersdalingen op de beurzen.

Zorgt de downgrade voor een nieuwe correctie?

Opnieuw is het vertrouwen in de Verenigde Staten als ultieme schuldenaar een deuk toegebracht. Dit weekend verlaagde Moody’s, als laatste van de drie grote kredietbeoordelaars, de kredietwaardigheid van het land van de hoogste Aaa-status naar Aa1. Daarmee sluiten ze zich aan bij Standard & Poor’s, die al in 2011 de VS afwaardeerde en Fitch, die in augustus 2023 volgde. 

Historisch gezien gingen deze downgrades gepaard met significante correcties op de aandelenbeurzen. De S&P 500 index liet na beide eerdere verlagingen een duidelijke daling zien, wat de gevoeligheid van de markt voor dergelijk nieuws onderstreept.

Risico's

De directe gevolgen van een kredietdowngrade lijken misschien abstract, maar ze kunnen een breed scala aan risico's voor de VS met zich meebrengen. Ten eerste kan het de kosten van lenen voor de Amerikaanse overheid verhogen. Een lagere rating impliceert een hoger risico op wanbetaling, waardoor beleggers een hogere rente zullen eisen op Amerikaanse staatsobligaties. Dit kan de reeds aanzienlijke staatsschuld verder opdrijven en de financiële flexibiliteit van de overheid beperken.

Stijgende rente

Bovendien kan een lagere kredietwaardigheid doorwerken naar andere sectoren van de economie. De rente op bedrijfsobligaties kan stijgen, waardoor de financieringskosten voor bedrijven toenemen en investeringen mogelijk worden afgeremd. Ook consumentenkredieten, zoals hypotheken, zouden indirect duurder kunnen worden.

Correctie

De aandelenmarkt kijkt met argusogen naar deze ontwikkeling. In de nasleep van de S&P-degradatie in 2011 kelderde de S&P 500 met meer dan 6% op één dag. Ook na de verlaging door Fitch in 2023 zagen we een stevige correctie. De kans is reëel dat beleggers nu opnieuw risico’s gaan afbouwen. 

Het is echter belangrijk om te nuanceren. De Amerikaanse economie vertoont veerkracht en de arbeidsmarkt is sterk. Bovendien is de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties nog steeds groot. De status van de dollar als wereldwijde reservemunt biedt ook een buffer tegen al te abrupte verschuivingen.

Volatiliteit

Een nieuwe forse daling op de aandelenbeurzen is zeker niet uitgesloten, want de recente downgrade vergroot de kwetsbaarheid van de markten in een reeds turbulente omgeving. Beleggers doen er goed aan om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en rekening te houden met een verhoogde volatiliteit in de nabije toekomst.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is een ervaren technisch analist en een vertrouwd gezicht bij Tostrams.nl, onderdeel van IEX Media. Als Senior Technisch Analist combineert Wouter een scherp oog voor koersontwikkelingen met een diepgaande kennis van technische analyse. Zijn passie voor het interpreteren van grafieken en marktdynamieken drijft zij...

Meer over Wouter Slot