Sinds de AI-revolutie begon, op 30 november 2022 met de lancering van ChatGPT, wordt ieder kwartaalcijferseizoen afgesloten met een prachtige vuurwerkshow: de cijfers van chipreus Nvidia.
Omdat Nvidia een merkwaardig boekjaar heeft dat compleet verschilt van dat van andere bedrijven - het derde kwartaal eindigde op de laatste zondag van oktober en het hele boekjaar 2025 eindigt op de laatste zondag van januari 2025 - komt het pas een kleine maand na de grote techspelers met cijfers over de brug.
Mosterd na de maaltijd kun je het niet echt noemen, want zonder Nvidia is de maaltijd eigenlijk niet compleet. Het bedrijf is al een paar jaar het boegbeeld van de AI-revolutie, die voor een groot deel van de waardecreatie in de laatste jaren heeft gezorgd.
Sterker, alleen de waardecreatie door Nvidia zelf is al duizelingwekkend. Op die bewuste 22e november 2022 had Nvidia een beurswaarde van $384 miljard. Nog geen twee jaar later is dat meer dan vernegenvoudigd tot $3,6 biljoen. Nvidia passeerde in die tijd zes van de zeven Magnificent 7-bedrijven (Meta was het in 2022 al voorbij) en is inmiddels het meest waardevolle bedrijf ter wereld.
Beurswaarde Nvidia november 2019 - november 2024
Dat maakt oprichter Jensen Huang - met een bescheiden belangetje van 3,5% - inmiddels tot een van de tien rijkste mensen in de wereld, met een vermogen van zo'n $130 miljard. Het is zo'n aandeel waarin Buy & Hold de enige zinnige strategie lijkt.
Groeiscenario's
Maar goed, woensdagavond rollen de cijfers van Nvidia dus over de schermen. Wat verwacht de markt?