Net als afgelopen week zullen beleggers hun vizier grotendeels richten op de VS. Daar kunnen de presidentsverkiezingen en het rentebesluit van de Federal Reserve voor de nodige onrust zorgen. Het cijferseizoen schakelt over naar een lagere versnelling, maar tussen de vele bedrijven die de boeken openen, zitten zeker enkele interessante namen.
Afgelopen week was misschien wel de drukste van dit cijferseizoen. Veel Amerikaanse Big Techbedrijven, waaronder Alphabet, Meta, Microsoft, Apple en Amazon, openden de boeken.
Market moving events
Komende week belanden we wat betreft het cijferseizoen in iets rustiger vaarwater. Maar ook dan valt er nog genoeg te beleven. Meer dan 100 S&P500-bedrijven openen de boeken. Ook tussen de Nederlandse namen zitten bedrijven die de boel flink kunnen opschudden, waarover verderop meer. Daarnaast zijn er nóg twee market moving events: de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het rentebesluit van de Federal Reserve.
Amerikaanse verkiezingen: maakt het uit wie er wint?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen van dinsdag zullen ongetwijfeld het wereldnieuws domineren en ook invloed hebben op de beurs. Over de vraag hoe groot die invloed is, zijn de meningen verdeeld.
Aan de ene kant wijst de geschiedenis uit dat de richting van de beurzen op langere termijn altijd opwaarts is, ongeacht wie het Witte Huis bewoont. Het zijn doorgaans andere factoren die de richting bepalen, zoals kwartaalcijfers, overnamefantasie, de rente, geopolitieke onrust, etcetera.
Daar komt bij dat de macht van de Amerikaanse president, zoals omschreven in de grondwet, relatief beperkt is, aangezien Amerikaanse staten veel regels zelf bepalen. Toch zitten er in het takenpakket van de Amerikaanse president zaken die een enorme impact op de hele wereld kunnen hebben. Zo is hij Commander-in-chief, onderhoudt hij betrekkingen met andere landen, mag hij voorstellen voor nieuwe wetten doen en kan hij mensen voordragen voor belangrijke functies, zoals het voorzitterschap van de Federal Reserve.
Wie gaat winnen? Dit zegt de beurs - die het bijna altijd juist heeft
Volgens de polls belooft het een nek-aan-nekrace te worden tussen Trump en Harris:
Maar het zou zomaar kunnen zijn dat de beurzen het antwoord geven. Want er is één indicator die het in maar liefst 20 van de laatste 24 presidentsverkiezingen bij het rechte eind had.