(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, na een handelsdag waarin de rode koersen overheersten en de staalsector een stap terug deed op een signaal van afnemende groei uit China.
De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 926,91 punten. De Midkap-index daalde ook 0,7 procent tot 865,88 punten.
De volatiliteit in de markt is weer toegenomen door hernieuwde onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid en de stijgende staatsschuld, zei CIO Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.
Het Huis van Afgevaardigden stemde met een nipte meerderheid voor de 'Big Beautiful Bill' van president Donald Trump, die het begrotingstekort en de staatsschuld verder zullen laten oplopen. Nu moet de wet nog naar de Senaat.
"Met de uitdagende economische vooruitzichten vrezen beleggers dat de lange rentes blijven stijgen tijdens het begrotingsdebat", aldus analisten van ANZ Research.
Economisch nieuws kwam uit Duitsland, waar bedrijven wat minder somber werden. De Ifo-index verbeterde van 86,9 naar 87,5 punten.
Het cijfer compenseerde voor de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone, die krimp liet zien in mei, na lichte groei in april. De industrie in de eurozone toonde in mei wel een opleving, maar de inkoopmanagersindex bleef onder de 50, oftewel een lichte krimp.
Volgens economen van HSBC staat nu de deur open voor een renteverlaging van de Europese Centrale Bank in juni.
Het lukt de Europese economie niet om een duurzaam herstel te laten zien, merkte hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank op. "Het plaatje in mei ziet er niet goed uit."
Toch is er volgens De la Rubia reden om vertrouwen te hebben in de lange termijn. "Het herstel van de industrie is breedgedragen, met bemoedigende signalen uit zowel Duitsland als Frankrijk." Voor de Europese Centrale Bank zullen de cijfers van vandaag vermoedelijk voor gemengde gevoelens zorgen, aldus de hoofdeconoom. "De inputkosten stijgen nog steeds en ook nog eens in een hoger tempo."
In Nederland werden koopwoningen in april weer 10 procent duurder op jaarbasis.
Eerder op de dag bleek ook de Japanse dienstensector in mei te zijn vertraagd. De Amerikaanse economie groeide juist harder in mei, na en inzinking van het vertrouwen in april.
Een index voor de regio Chicago liet een groeivertraging zien in mei. In april werden minder bestaande woningen verkocht, bleek verder. En afgelopen week vroegen iets minder Amerikanen een nieuwe werkloosheidsuitkering aan dan een week eerder.
Ook de geopolitiek bleef op de achtergrond aanwezig. In het Midden-Oosten vindt vrijdag een vijfde gespreksronde plaats tussen de VS en Iran over een nieuwe atoomdeal.
Het muntpaar euro/dollar steeg rond het slot in Amsterdam een half procent tot 1,1284. De olieprijzen daalden een half procent.
Stijgers en dalers
Stijgers waren donderdag in de minderheid in de AEX-index. AkzoNobel was de sterkste stijger met een plus van 1,2 procent. Het bedrijf sluit fabrieken in Wapenveld in Nederland en Machelen in België als onderdeel van een meerjarig transformatieplan. Verder won Universal Music Group 0,9 procent.
Staalbedrijven stonden onder druk. De mondiale staalproductie daalde in april licht, na een stijging in maart. De afnemende productiegroei in China voorspelt lagere prijzen voor ijzererts. Staalreus ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een min van bijna 4 procent en bij de Midkap-aandelen was roestvrijstaalbedrijf Aperam de sterkste daler. Het aandeel verloor ruim 3 procent.
Ook Exor verloor ruim 2 procent en Philips, waar Exor een groot belang in heeft, leverde meer dan 3 procent in.
Halfgeleiderbedrijf ASML beperkte het verlies tot ongeveer 1 procent. Besi daalde met 0,7 procent.
ABN AMRO sloot 0,9 procent hoger op 22,80 euro. Bank of America haalde het aandeel van zijn verkooplijst en verhoogde het koersdoel sterk, van 14,30 naar 22,90 euro.
OCI sloot 0,9 procent hoger in de Midkap. De kwartaalcijfers boden weinig nieuwe inzichten, volgens Degroof Petercam. De relatief hoge gasprijzen zorgen zoals verwacht voor tegenwind in Europa voor de kunstmestfabrikant.
In de AMX was bouwbedrijf Heijmans verder de sterkste stijger met een plus van 2,7 procent.
CVC Capital daalde 2,7 procent na een ex-dividend notering. Zonder dit effect kwam de daling uit op 1,4 procent.
In de AScX-index was handelshuis Acomo geliefd. Het aandeel won bijna 8 procent. Ook bioplasticbedrijf Avantium won terrein met een plus van 4 procent.
Smallcap Sif Holding verloor 2,8 procent. Het aandeel veerde eerder deze week nog op nadat een groot Amerikaans windmolenproject uit het slop werd gehaald.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerde donderdag licht hoger, na de verliezen van woensdag. De S&P500 index steeg 0,1 procent.
Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!