(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is in de eerste volle handelsweek van 2025 gestegen, ondanks tegenstrijdige berichten over het handelsbeleid van de aanstaande president Donald Trump, zorgen over de oplopende inflatie en een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport. Op een slotstand van 890,65 punten vrijdag won de AEX 0,7 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 884,59 punten.
"Het belooft een volatiel beursjaar te worden, vooral door Donald Trump, maar dat biedt ook kansen" zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld International tegen ABM Financial News.
Analisten van Allianz Global Investors blijven positief over de aandelenmarkten, maar verwachten ook dat de volatiliteit zal toenemen naarmate er meer bekend wordt over hoe het nieuwe Amerikaanse beleid en dan met name op het vlak van immigratie en importheffingen, die de inflatie en wereldwijde toeleveringsketens kunnen beïnvloeden.
Dat de plannen van inkomend president Trump het marktsentiment domineren, werd afgelopen week maar weer eens bevestigd, toen The Washington Post schreef dat Trump mogelijk meer doelgerichte importheffingen zal opleggen aan landen. Het bericht werd positief ontvangen op de Europese beurzen, waarbij met name de aandelen van autofabrikanten wisten te stijgen.
Trump zelf ontkende echter dat hij zijn plannen wil afzwakken. Dat is "fake news", zei hij. Volgens experts van Pepperstone zouden dergelijke tegenstrijdige berichten weleens de toon kunnen zetten voor het beursjaar, wat een "rommelig" speelveld creëert voor beleggers.
Deutsche Bank toonde zich ondertussen positief over Europese aandelen in een nieuwe rapport en ziet verschillende aanjagers waardoor deze aandelen mogelijk beter zullen presteren dan Amerikaanse aandelen. De Duitse bank verwacht dat de cijfers over het vierde kwartaal, die de komende weken gaan verschijnen, de verwachtingen "aanzienlijk" zullen overtreffen.
Ook analisten van Antaurus Capital Management denken dat Europese aandelen in 2025 een goede belegging zullen zijn.
Klik hier voor: beleg in Europese aandelen
Het rentebeleid van de centrale banken zal ondertussen afhangen van de ontwikkeling van de inflatie, die ook zonder een protectionistisch beleid van Trump alweer oploopt. Afgelopen week werd bekend dat de inflatie in de eurozone in december is uitgekomen op 2,4 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 2,2 procent in november en een inflatie van 2,0 procent in oktober. De kerninflatie bleef stabiel op 2,7 procent, net als in de maanden ervoor. In Duitsland liep de inflatie zelfs op van 2,2 naar 2,6 procent.
Analisten van ING verwachten dat de inflatie in het eerste kwartaal verder zal oplopen, waardoor de ECB voorzichtig zal blijven met verdere renteverlagingen. Ondertussen trok de dienstensector in de muntunie in december wel aan, maar dat is volgens econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank geen geweldig uitgangspunt voor 2025.
In de VS blijft de economie ondertussen goed draaien, hoewel dit vooral door de groeiende dienstensector komt, terwijl de industrie onder druk staat, zei econoom Chris Williamson van S&P Global.
De inflatie blijft ook hier een punt van zorg, zo bleek uit de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve, terwijl de arbeidsmarkt robuust blijft, onderstreepte het banenrapport van vrijdag.
In december kwamen er in de VS 256.000 banen bij, waar werd gerekend op een banengroei van 155.000 en na 212.000 banen in november. Verder daalde de werkloosheid van 4,2 naar 4,1 procent, terwijl de loongroei op jaarbasis 3,9 procent bedroeg.
"Dit alles biedt duidelijke steun voor een ongewijzigd rentebesluit door de Fed later deze maand", aldus ING en lijkt een langere rentepauze in de maak.
Uit de actuele marktverwachting van de CME FedWatch Tool blijkt dat een volgende renteverlaging door de Fed niet voor juni zal plaatsvinden. Volgens ING sluit de markt zelfs een eerstvolgende verlaging in september niet langer uit.
De euro begon de handelsweek nog aardig, met een stijging tot boven de 1,0430, maar zakte vervolgens tot 1,0213, terwijl de obligatierentes aardig opliepen.
De dollar zal waarschijnlijk sterk blijven in aanloop naar de inauguratie van Trump op 20 januari, denkt ING.
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg afgelopen week met ruim 14 basispunten tot 4,75 procent op vrijdag en ook in Europa waren er dubbelcijferige stijgingen. Uiteindelijk viel de Amerikaanse tienjaarsrente nog wel iets terug naar 4,763 procent, "maar de 5,00 procent komt in zicht", aldus analist Corné van Zeijl van Cardano.
KBC wees erop dat de stijgende rente druk zet op de markten. "Met of zonder economische data, de wereldwijde obligatiemarkten blijven onder druk. Vooral aan de lange kant van de rentecurve moeten we vaak spreken over 'het hoogste niveau sinds….", merkte men op. Daarbij viel volgens KBC ook de stijging van de Britse rentes op.
"Een hoge financieringsbehoefte nu de regering haar groeibevorderende agenda wil uitvoeren en de inflatie te hoog blijft voor de Bank of England om een echte versoepelingscyclus te starten, ondermijnt de interesse van beleggers om staatspapier op te pikken, zelfs tegen de huidige 'historisch hoge' rendementen", zei KBC. Afgelopen week bereikte de 30-jarige rente in het VK al het hoogste niveau sinds 1998.
De olieprijzen stegen afgelopen week, onder meer vanwege het koude winterweer in delen van de wereld en nieuwe Amerikaanse sancties op Russische energie.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!