Media: dochter AkzoNobel groeit in Rusland
Beeld: Akzo Nobel

Media: dochter AkzoNobel groeit in Rusland

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel realiseerde met zijn dochter in Rusland in 2023 een omzetgroei van 8 procent met een nettowinst van ruim 37 miljoen euro, ofschoon de onderneming publiekelijk zegt dat het grotendeels uit Rusland weg is na de inval in Oekraïne in februari 2022. Dit schreef NRC op basis van de jaarverslagen van de drie Russische dochtervennootschappen van AkzoNobel.

Die vennootschappen zijn volledig eigendom van het moederbedrijf in Amsterdam, al keren ze sinds 2022 geen dividend meer uit. 

In de afgelopen twee jaar betaalde AkzoNobel omgerekend circa 16 miljoen euro winstbelasting aan het Kremlin. "Dat bedrijven belasting moeten betalen in het land waar ze actief zijn, is een wettelijke verplichting", schrijft een woordvoerder in reactie op vragen van NRC. "Het alternatief, als een bedrijf dit niet doet, is dat het genationaliseerd kan worden door Rusland."

Toenmalig topman Thierry Vanlancker verklaarde kort na de inval in Oekraïne in een interview met zakenkrant Financial Times dat het Russische dochterbedrijf 'binnen een of twee maanden' noodgedwongen zou 'uitfaseren', onder meer vanwege een gebrek aan grondstoffen als gevolg van westerse sancties.

Financieel directeur Maarten de Vries stelde in februari van dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers nog dat de "business in Rusland gehalveerd" zou zijn.

Een woordvoerder van AkzoNobel verklaarde aan het NRC dat de Russische activiteiten gehalveerd zijn, maar zijn "de volumes van de resterende onderdelen tegen de verwachtingen in omhooggegaan".

De groei van het Russische dochterbedrijf was mede mogelijk doordat AkzoNobel grote hoeveelheden grondstoffen voor verf en coatings uit het buitenland bleef aanleveren, zo bleek uit onderzoek van NRC aan de hand van gegevens van de Russische douane.

AkzoNobel liet aan het NRC weten dat de Russische dochteronderneming sinds de Oekraïne-invasie van 2022 'grotendeels zelfstandig' opereert. "AkzoNobel steunt de Russische business niet langer financieel, technisch of commercieel, en AkzoNobel ontvangt geen dividend uit Rusland. Kort gezegd, de Russische organisatie is zelf verantwoordelijk voor het runnen van de Russische organisatie", schreef een woordvoerder.

Volgens het concernjaarverslag kwam in 2023 ongeveer 2 procent van de omzet van AkzoNobel uit Rusland, net als voor de invasie van Oekraïne. Het dochterbedrijf werd de afgelopen twee jaar ook niet minder waard. De Russische winst telt nog altijd mee in de resultaten van het hele concern, aldus de krant woensdag. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!