vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Nederlander spendeert iets meer
Beeld: ABM Financial News

Nederlander spendeert iets meer

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse huishoudens hebben in april iets meer uitgegeven. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er werd 0,3 procent meer besteed dan in april 2022, voor prijsveranderingen gecorrigeerd.

In maart kwamen de bestedingen 0,8 procent hoger uit op jaarbasis.

Consumenten hebben in april 3,5 procent meer diensten afgenomen. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In april hebben consumenten daarentegen 4,6 procent minder voedingsmiddelen, dranken en tabak gekocht. Ze hebben ook 4,1 procent minder duurzame goederen aangeschaft dan in april 2022. Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. 

Verder hebben ze in april 2,1 procent minder overige goederen, zoals energie, verbruikt. Hoewel het kouder was dan in april 2022, hebben huishoudens minder gas verbruikt.

Volgens het CBS waren de omstandigheden voor de consumptie in mei minder gunstig dan in april.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!